親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

首先,超級感謝奶奶,一個人帶住兩隻馬騮去多倫多冰天雪地14日旅行。18/1-1/2/2020

我和先生都要返工,同對加拿大冇興趣,所以冇跟著佢地去。

每日等待同2隻馬騮video call,等奶奶whatsapp短片,相片,錄音來,既開心又羨慕。希望在此帖子,分享3嫲孫每日的開心旅程。

去咗地方
Woodbine - Fanstasy Park
Toronto countryside - Skiing training course
Quebec - 玩Snow-tubing 住 Ice hotel
Quebec - Dog Sleighing 雪狗拉車
Kingston - 打卡睇小火車
^坐Helicopter 去到因太多旅行團,要等太耐所以放棄
SnowShoeing
Niagara Falls
CN Tower
Night zoo
Aquarium
Toronto Shopping Mall 內 ice skating
食咗幾餐 Tim Hulton 的 donut ,我囝話好好味喎~

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 Mowawa 的帖子
Day 1 香港國際機場 坐CX直航到多倫多,15小時機程。
奶奶話家姐(7歲)在機上瞓咗8個鐘,細佬(4歲)瞓咗9個鐘。其餘時間勁煲Frozen,睇咗2次。食吓飛機餐,睇吓故事書,兩姊弟鬧吓交,打吓交,好快過。

去到多倫多已經喺入黑,奶奶有位老朋友接機,佢本身做開導遊,聽到奶奶話帶2隻馬騮去多倫多,便請假2星期,做佢地私人導遊,所以奶奶話今個旅程好輕鬆,皆因有位老朋安排哂,全程坐私家車。另外,奶奶本身都有另一對couple移民多倫多,所以順便探老朋友吖。第一晚,老朋友帶3人去咗食通粉,買定第二天早餐,之後便入住酒店。

Day 2 奶奶一早約咗couple去飲茶聚舊,對馬騮有得飲茶,食燒賣就最開心。奶奶的朋友為對仔女準備雪衫,雪褲,雪鞋,全部都新的。換上新衫後,我就收咗十幾張新雪褸相,兩姊弟精神奕奕,話加拿大氣溫-3度,一啲都唔凍喎,嘻嘻哈哈又一日。當晚,好早回酒店瞓,因為怕對馬騮有時差喎。另外,老朋友亦準備明日去多倫多近郊的滑雪場,期待明天學滑雪課程。

wcpcelia    發表於 5 天前

大宅

最關心BB問題熱投勳章

留位

大宅

最關心BB問題熱投勳章

留位

大宅

最關心BB問題熱投勳章

留位

男爵府

2020勳章

真幸福,大人真係冇咁多假期

男爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Mowawa 發表於 20-2-12 01:27
首先,超級感謝奶奶,一個人帶住兩隻馬騮去多倫多冰天雪地14日旅行。18/1-1/2/2020

我和先生都要返工,同 ...

你奶奶好厲害

大宅

2020勳章

回覆樓主:

好勁!奶奶幾大?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

angelmame 發表於 20-2-14 19:32
好勁!奶奶幾大?

奶奶可以$2 坐巴士已有2年幾了。 我真係好服佢。
兩隻馬騮呢排唔駛返學,我對住兩個真係想嘔,呢一刻打交,下一刻攬住。打交打到眼鏡飛咗去電視機,眼鏡都淆;家姐又用指甲整到細路額頭上有三條血痕。傻㗎。

所以再次感激奶奶。

大宅

2020勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Mowawa 發表於 20-2-14 23:09
奶奶可以$2 坐巴士已有2年幾了。 我真係好服佢。
兩隻馬騮呢排唔駛返學,我對住兩個真係想嘔,呢一刻打交 ...

我媽6x 時都可以自己1個去多倫多揾我. 英文唔識,但夠堅捉住個外籍空姐叫人幫佢填入境紙,攞杯面,攞宵夜. 你奶奶重勁.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊