時政擂台

跳至

首頁
23456...12

尾頁

公爵府

BGCOME08 發表於 20-2-12 12:57
我外國的鄰居兼朋友,都一樣唔信香港得幾十宗喎,仲話我哋香港做假,一定唔止咁少。我咪話有證據就攞出黎, ...

昨天有新聞英國居民都鬧政府隱瞞疫情

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200211/bkn-20200211013742455-0211_00912_001.html

大宅

死亡率,唔信中國都信外國,外國咁多case,死亡率仲低過中國

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Tabo63 發表於 20-2-12 13:12
我想借問聲,你而家係加拿大?想問你地會收到咩資訊?係咪好少資訊? 好單方面?定係都靠香港資料?? 因為 ...

我係住加拿大,呢度有曬所有香港同大陸既新聞。知既野吾會比香港少

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

czl115 發表於 20-2-12 11:24
武漢當地就不可信
湖北以外各省就比較可信

same

大宅

Tabo63 發表於 20-2-12 13:12
我想借問聲,你而家係加拿大?想問你地會收到咩資訊?係咪好少資訊? 好單方面?定係都靠香港資料?? 因為 ...
搭咀

海外華人有2種,一種好愛國,一種好福佳。
香港走果班通常係後者,覺得自己移民好醒好岩,早走早超生。

珍珠宮

眼訓 發表於 20-2-12 12:08
恕我得罪,你開呢d post已經有d散播謠言成份。你心入面點唸都好,官方數字除非你有證據話人地唔啱,你咁樣 ...

你都講得有道理

子爵府

Moti 發表於 20-2-12 13:10
係囉,我就係見到有人話終於收咗入院,講多謝。真係唔知原來有咁嘅方法。而家明白了。
...

微博算大陸的「第四公權」吧⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

你唔信,但又要睇,然後又話人作假,最大問題係你無法證實人地作假,然後就一味話人假,嚟d叫第六感?直覺?憑空想象啊喂

男爵府

我外國的鄰居兼朋友,都一樣唔信香港得幾十宗喎,仲話我哋香港做假,一定唔止咁少。我咪話有證據就攞出黎, ...

社交媒體㑹將個別事件放大,如瞎子摸象,尤其多左好多扮專家的KOL無限放大和別有用心的法輪功和呆蛙傳媒加油漆醬!
由國外感染和死亡資料,湖北數據因感染人數太多及醫療不足,就算根據事實上報,都不能反映實況,其他地區,當有了試濟及RNA圖譜,基本上數據絕對可靠!

子爵府

ddkaka 發表於 20-2-12 11:26
太子死6件你信唔信?真係有人信有人唔信,不用數據不用證據,想信就信想唔信就唔信,唔影響別人其實冇乜所 ...
果然.....

珍珠宮

我有外國朋友都唔信唔少香港人咁鍾意出外旅行,醫護、黑衣人又集會,教會又集會,確診數字會咁少。因為見日吵,夜吵要封關,又咁多活動。

我本來都支持全封關,不過自己這段時間看得清楚些,可能樓主住外國唔知,原來補習社照開,啲人拜年照舊,部分人過完年亦有聚餐,如果香港人自己唔自律,封乜都無用

公爵府

Pepero 發表於 20-2-12 11:44
因為中國式管治,就係維穩,唔講唔提=無事發生;有人講=做謠搞事,會被政府拉。
...

So sad to be true
BK都中國化

之前開口罩post = 制造混亂

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

與其話信唔信不如講數據既計算方法

未確診就死亡
無計算入感染人數
如果呢個係一向既做法的話
你又唔可以話佢係做假
咁當然, 前提係佢有記錄其他死亡數字既情況

簡單而言
武漢實際上因為呢個病毒而死既
應該比官方數字高
原因就係上面提到既

其他城巿相對無逼爆既問題
數字應該準確D
天朗氣清

公爵府

tweety_joey 發表於 20-2-12 13:24
社交媒體㑹將個別事件放大,如瞎子摸象,尤其多左好多扮專家的KOL無限放大和別有用心的法輪功和呆蛙傳媒加 ...

只係覺得D人好衰,成日話做假,又拎唔出證據,睇D又唔睇D,人又唔係住大6,就日日出post齋吹。好似大6越死得人多越開心咁,呢D心態好黑!

俾你證明到死咗10億人又點?要開香檳嗎??????

珍珠宮

ddkaka 發表於 20-2-12 11:26
太子死6件你信唔信?真係有人信有人唔信,不用數據不用證據,想信就信想唔信就唔信,唔影響別人其實冇乜所 ...

太子六件真係吊詭,冇家人親人朋友發聲

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

tinlong22 發表於 20-2-12 13:31
與其話信唔信不如講數據既計算方法

未確診就死亡

都有道理

公爵府

bbc2018 發表於 20-2-12 13:29
我有外國朋友都唔信唔少香港人咁鍾意出外旅行,醫護、黑衣人又集會,教會又集會,補習社又照開,年又照去 ...

咪係,人又唔係住當地,就不停話當地點點點,講你聽又唔信,新聞又唔信,淨係識隔空話自己覺得,咁有乜好講先?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ChingyanPang 發表於 20-2-12 11:10
其實大家信吾信只係咁少人感染、咁少人死?
講真個句我吾信
初初幾十人感染就話封城,我覺得吾係咁簡單

唔信,點會肯公布實情?李醫生都仲要寫悔改書。有咩可能1個月後就改好?
如果咁易,中國都已經有民主了,西藏都不需要教育營了。

不過,整體的確都叫比以前「透明」左,希望同胞將來可以不再受咁多苦。

天佑武漢、天佑祖國。

公爵府

ChingyanPang 發表於 20-2-12 11:10
其實大家信吾信只係咁少人感染、咁少人死?
講真個句我吾信
初初幾十人感染就話封城,我覺得吾係咁簡單

唔信
如果香港所有肺炎個案都check
我們confirmed case 也會升

唔check 乜唔confirm
上個禮拜十四日冇去過大陸,肺炎case 不會主動check
有D到插喉先講真話

男爵府

czl115 發表於 20-2-12 13:01
唔信官方數字情有可原
但作到幾萬人死又太誇張吧

如果計返武漢嘅人口,估計死咗幾萬人其實唔誇張。

首頁
23456...12

尾頁

跳至