自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

LoveChild 發表於 20-2-12 14:43
呢個問題真係好難答, 老實, 我99都會在三月頭做壽宴, 成十圍, 我唔想做新聞頭條, 要我自己叫佢唔好擺, 我真 ...

我62又係二月尾做壽宴,係一月初個姑奶仲話同 62,99,2月尾返大陸擺多次壽宴, 大陸嗰時已經係有武漢肺炎, 佢哋新年後先話取消, 佢都傻傻地, 二月尾唔知佢哋會唔會取消啦, 到而家都未有消息, 到時都唔知有冇人黎

珍珠宮

萍pig 發表於 20-2-12 13:38
長輩總愛難為後輩。無付出,只靠輩份,就要人滿足佢地。

唔認同你囉!無長輩又何來後輩?
「無付出,只靠輩份,就要人滿足佢地。」
你呢個睇法用喺後輩年幼時都得架
btw,同長輩解釋清楚d尋求共識就最好
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

winniemaa 發表於 20-2-12 12:59
如果由自己屋企搭車去,帶住12歲小朋友,大家建唔建議去?搭地鐵定巴士好?
...

梗係吾好去啦,好似'火鍋家庭'事件甘就大獲啦,同老人家講遲的後補

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

winniemaa 發表於 20-2-12 12:59
如果由自己屋企搭車去,帶住12歲小朋友,大家建唔建議去?搭地鐵定巴士好?
...

唔會去,長輩都會明白。

男爵府

LoveChild 發表於 20-2-12 14:43
呢個問題真係好難答, 老實, 我99都會在三月頭做壽宴, 成十圍, 我唔想做新聞頭條, 要我自己叫佢唔好擺, 我真 ...

叫你C6出聲

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果一大班人就咪啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

月見草 發表於 20-2-12 23:33
我日日打俾我爸媽想返去睇吓佢哋,我亞娘話我去到門口都唔開門俾我,叫我放心!
...

真好,有明白事理的長輩,我家農曆年取消哂所有拜年,只用電話及視像拜年。

非常時期,大家要合作,好似樓上 JM 講,切斷傳播鏈,睇吓人哋澳門已經有八日無新增個案,係政府同居民大家合作嘅成果。

公爵府

我哋照返父母屋企食飯,一星期一次,次次搭的士,幾安全呀!

首頁

尾頁

跳至