想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

準備懷孕左成年都無結果,上個月再做多次詳細懷孕前檢查,發現卵巢有6cm水泡...其實都只係經期前同第一日會痛,平時都無咩野.

上網查番6cm已經算大,大家有婦科醫生可以介紹俾我嗎? 想問下會唔會要做手術... 好擔心

男爵府

回覆樓主:

方幸生醫生

複式洋房

回覆 ASP2019 的帖子

我同你個情況都一樣,仲要即刻入院緊急做手術,有5cm大.

別墅

有D水瘤會自己消
我之前做IVF個醫生建議我唔洗理
建議你可以問多幾個醫生意見

複式洋房

Cutiemimi_1111 發表於 20-2-12 15:35
回覆 ASP2019 的帖子

我同你個情況都一樣,仲要即刻入院緊急做手術,有5cm大. ...

咁可怕! 你平時有無痛?
係咪入院做微創手術,可唔可以講大約幾錢度?

複式洋房

momochan1104 發表於 20-2-12 16:01
有D水瘤會自己消
我之前做IVF個醫生建議我唔洗理
建議你可以問多幾個醫生意見 ...

我見有d食藥可以控制...
希望唔駛做手術
好擔心

複式洋房

ASP2019 發表於 20-2-12 14:35
方幸生醫生

好呀! 唔該你

男爵府

Siuyau4 發表於 20-2-12 13:21
準備懷孕左成年都無結果,上個月再做多次詳細懷孕前檢查,發現卵巢有6cm水泡...其實都只係經期前同第一日會 ...

睇一次係唔準嘅,因為有啲生理性嘅水囊,係會排卵後就有,直到M到就會消失,所以通常醫生睇一次都未必可以肯定到嗰個係水泡定係其他嘢

要隔多起碼一個週期,最好就M完無耐再去照,應該就會最清楚,如果都仲係見到有“水泡”,有可能係朱古力瘤

複式洋房

super_cat 發表於 20-2-13 02:41
睇一次係唔準嘅,因為有啲生理性嘅水囊,係會排卵後就有,直到M到就會消失,所以通常醫生睇一次都未必可以 ...

明白! 咁我都安心少少
咁我快d約婦科再照清楚先得!

大家有無其他婦科醫生介紹 係觀塘/ TKO 個頭架?

男爵府

Siuyau4 發表於 20-2-13 08:59
明白🙏咁我都安心少少

你可以參考下

別墅

回覆樓主:

我之前照到係水囊5.x cm醫生即刻建議我做手術,睇另一個醫生話唔駛理,因為裡面是透明的,肯定係普通水囊,每個月有排卵都會有,只係今次大左啲,一個月後再照已無,所以有時唔好盡信一個醫生。

別墅

Siuyau4 發表於 20-2-12 13:21
準備懷孕左成年都無結果,上個月再做多次詳細懷孕前檢查,發現卵巢有6cm水泡...其實都只係經期前同第一日會 ...

我都想做孕前檢查,你果間係邊

複式洋房

[quote]Siuyau4 發表於 20-2-13 08:59
明白! 咁我都安心少少

[/quoteat
My wife also like that in 2000 and become inflammation in her ovary, with fever at 38c over a week。we did the operation at once. If your case is not that serious. get another doctors's advice. My wife did a IVF test tube baby in QM Hospital. We also parallel consulted another doctor as advise. He's quite good. But the story not yet finished...

19 yrs later 2019, she got another inflammation at her 输卵管,also swell at 6cm, which we scared to be cancer, Luckily she was admitted by QEH and had 3 antibiotics injection for 5 days and was cured.

Thus we would suggest another doctor William So (苏惠林医生-previous Baptist Hospital, office in Mongkok Ctr.)

My wife and I thx Dr. So very much, and this is not an advertisement.

複式洋房

wockyneo11 發表於 20-2-14 11:53
我之前照到係水囊5.x cm醫生即刻建議我做手術,睇另一個醫生話唔駛理,因為裡面是透明的,肯定係普通水囊, ...

剛剛睇左個婦科醫生,再照清楚d, 話有7cm, 一定要要做手術。
要全身麻醉...又怕做完會影響個卵巢...

複式洋房

KyinWong 發表於 20-2-14 13:25
我都想做孕前檢查,你果間係邊

美邦
我都係經ESDlife訂(平dd)

複式洋房

JojoDad 發表於 20-2-14 15:43
[quote]Siuyau4 發表於 20-2-13 08:59
明白! 咁我都安心少少

其實我平時都無痛無咩感覺... (所以應該唔算嚴重)
不過婦科醫生話其實7cm都會影響懷孕...
話想要bb, 做左手術會好d

多謝你comment, 我都會搵多個醫生就聽下唔同意見!!

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

Siuyau4 發表於 20-2-17 11:16
剛剛睇左個婦科醫生,再照清楚d, 話有7cm, 一定要要做手術。
要全身麻醉...又怕做完會影響個卵巢...
...

子宮肌瘤?

複式洋房

Ching926 發表於 20-2-17 13:44
子宮肌瘤?

應該係
醫生話係朱古力瘤(中間見到3~4個水泡)

定係其實係唔同既野?

別墅

我都試過有積水
之後m完再照就消失左
但岩岩放胎前醫生又照到有
佢話會影響結果
就排我抽左d水走

複式洋房

Jmready2019 發表於 20-2-19 21:26
我都試過有積水
之後m完再照就消失左
但岩岩放胎前醫生又照到有