1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔依家16個月,23磅,想知道有D咩野可以增磅?

現時佢日常:
早餐:10安奶 + 水果(1款)
午餐:牛油果大半+蕃薯半個
下午茶:10安奶
晚飯:粥(大人碗的1/3)裡面有雞肉或其他肉類(份量很小)+南瓜+蘿白
睡前:10安奶

佢增磅都不是很多,這幾個月沒點增磅。

佢這個歲數可以吃燕窩及花膠嗎?

另外佢都唔算很高,4個月都沒點高過。有D咩可以做?佢打波又未識。

禁止訪問

男爵府

toromeow 發表於 20-2-12 13:39
我個仔依家16個月,23磅,想知道有D咩野可以增磅?

現時佢日常:

小朋友咁細個唔需要食燕窩花膠佢只需要均衡飲食就夠, 16個月有23磅已經幾好唔錯,唔需要追求到好大隻健康就好, 當然如果你想佢肥啲嘅話,你應該盡量畀多啲高熱量嘅食物佢, 晚餐應該粥轉做白飯, 最好混入糙米 增加纖維量, 雞肉係白肉冇牛肉同豬肉咁多鐵質同脂肪, 你可以畀五花腩切成肉碎或者肥牛片, 午餐平時有冇食開飯同粉麵?午餐你可以煮蕃茄肉碎通粉, 蒸水蛋配菜飯, 肉丸蔬菜烏冬等, 下午茶唔應該畀十安奶佢,太多啦, 你試下先比麵包/幾塊餅/香蕉/ 乳酪 / 芝士三文治 / 水果 佢食,食完先再畀奶佢飲但就最多畀5安,記住煮乜都要落些少油,早餐可以試下畀粟米片麥皮三文治

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

一歲後奶已經唔係主食,一日三十安奶太多啦,會影響主食胃口。要改三固兩奶,健康院建議一日只飲十二至十六安奶

午餐肉類唔夠,可以食下烚旦同其他肉類,同試多幾款澱粉質,通粉、烏冬、麵,加瓜菜類。晚餐開始轉爛飯再轉大人飯。

1/3 碗粥其實份量唔多,估計下午茶十安奶影響胃口了。

大宅

kissapplegirl 發表於 20-2-12 16:13
小朋友咁細個唔需要食燕窩花膠佢只需要均衡飲食就夠, 16個月有23磅已經幾好唔錯,唔需要追求到好大隻健康 ...

多謝你意見喔,我試試比小點奶佢。你所講嘅五花腩,肉等我都想比不過佢得4隻前面牙,好難食野。

我以為奶係有很多營養?

大宅

janede1314 發表於 20-2-12 16:13
一歲後奶已經唔係主食,一日三十安奶太多啦,會影響主食胃口。要改三固兩奶,健康院建議一日只飲十二至十六 ...

好,我改下先。thank you!

大宅

kissapplegirl 發表於 20-2-12 16:13
小朋友咁細個唔需要食燕窩花膠佢只需要均衡飲食就夠, 16個月有23磅已經幾好唔錯,唔需要追求到好大隻健康 ...

你講嘅中午同晚飯我應該比幾多份量佢好?

男爵府

toromeow 發表於 20-2-13 01:29
多謝你意見喔,我試試比小點奶佢。你所講嘅五花腩,肉等我都想比不過佢得4隻前面牙,好難食野。

我以為奶 ...

BB雖然牙仔未出齊,但佢地牙肉好夠力食固體嫁,你可以用蔬菜炆雞脾仔,比佢自己渣住食,佢地係夠力撕咬,豬肉切碎d成為肉末就會食到,試多d唔同菜式,例如將肉碎+小量洋蔥+半隻雞蛋+小量麵粉或生粉整成漢堡扒煎熟,原隻雞中翼比BB食
1歲起奶已經唔足夠比BB營養熱量,同埋BB要多咀嚼訓練口部肌肉,有助學講野

男爵府

toromeow 發表於 20-2-13 01:37
你講嘅中午同晚飯我應該比幾多份量佢好?

白飯+1個中式湯匙肉類+2個中式湯匙菜
加埋大約一個240ml既碗

咁d BB胃口無咁好,未必餐餐食到咁多...好似我個仔咁,胃口好可以食晒一整碗飯,唔想食個陣可以全日唔食野

參考呢個衛生署網站設計bb餐單
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14732/14732_04.html

子爵府

飲太多奶,而固體太少
你講午餐食既野我只會餐同餐之間當茶點比
應該要食飯,粥唔夠飽,應該一餐有大半碗至碗飯,另加餸,餸就要有菜有肉

大宅

kissapplegirl 發表於 20-2-13 01:41
白飯+1個中式湯匙肉類+2個中式湯匙菜
加埋大約一個240ml既碗

白飯你比幾多佢呀?

大宅

Daisywong313 發表於 20-2-13 03:43
飲太多奶,而固體太少
你講午餐食既野我只會餐同餐之間當茶點比
應該要食飯,粥唔夠飽,應該一餐有大半碗至 ...

爛飯可以嗎?因為佢唔鍾意食太「傑」嘅野。

大宅

kissapplegirl 發表於 20-2-13 01:37
BB雖然牙仔未出齊,但佢地牙肉好夠力食固體嫁,你可以用蔬菜炆雞脾仔,比佢自己渣住食,佢地係夠力撕咬, ...

雞比仔俾佢咬佢識㗎嗎?現時佢仲未食自己用餐具食嘢。

男爵府

toromeow 發表於 20-2-13 08:59
白飯你比幾多佢呀?

白飯我比大半碗,佢未食到飯就粥再溝2匙羹白飯,慢慢愈溝愈傑,白飯比平時落多d水睇下BB肯唔肯食

男爵府

toromeow 發表於 20-2-13 09:05
雞比仔俾佢咬佢識㗎嗎?現時佢仲未食自己用餐具食嘢。

雞髀仔你唔畀佢試嘅話,你一日都唔知佢識唔識食, 當中要bb運用牙齒牙肉去咀嚼,手仔要點樣協調放入口, 我個仔十個月大就自己揸住食雞中翼啦,佢嗰陣都係得幾隻牙仔,一樣食得津津有味
你可以加入餐具畀佢食, 你一隻匙羹,距一隻匙羹, 如果佢食食下用手食,我覺得無問題,多d讚佢叻,例如佢肯食飯,佢自己食雞脾仔,佢嘗試自己筆飯等

珍珠宮

回覆樓主:

16個月23磅都合格
一歲後體重增長係較慢,因為1-5歲係脂肪靜止期,身體自動減少儲脂肪,方便小朋友走動

但你個餐單有幾個問題
奶量過多
肉類份量偏少
食物種類較少

滿一歲要食飯訓練咀嚼肌同咬合
除咗飯同蕃薯,仲可以食麥皮、藜麥、小米、紫薯、各式粉麵......
食多啲唔同種類嘅食物營養先均衡同增加食慾
蔬菜類得南瓜同蘿蔔?唔同種類同顏色嘅瓜菜都要試

平日飲食要加多啲唔同種類嘅食物
豆類、菇類、菌類、種子類.....
例如:紅腰豆、鷹咀豆、豆腐、蘑菇、雞脾菇、木耳、雪耳、黑芝麻、栗子、蓮子......

包嘅營養價值好低,外面買嘅包多數都多油、多糖同加咗化學添加劑,少食為妙

子爵府

toromeow 發表於 20-2-13 09:01
爛飯可以嗎?因為佢唔鍾意食太「傑」嘅野。

一開始你可以比爛飯,因為本身食緊粥,慢慢轉食飯
要慢慢俾佢練習,多啲比佢咬野

大宅

呢到好多媽媽都好叻
睇呢個 post 獲益良多

大宅

MinMinDes 發表於 20-2-13 18:44
呢到好多媽媽都好叻
睇呢個 post 獲益良多

係呀,真係多謝佢哋

大宅

Daisywong313 發表於 20-2-13 14:27
一開始你可以比爛飯,因為本身食緊粥,慢慢轉食飯
要慢慢俾佢練習,多啲比佢咬野
...

好,我試試

首頁

尾頁

跳至