1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽媽可以教我,或者有冇咩短片教學?

你自己一路都冇教,到成歲開始聽人話要教,都有睇過YouTube 跟住做,都唔得。之後放棄左一排,近日又開始學,佢勁反抗,喊到顛左,完全唔肯拎起個匙羹,一係就插隻手曱落碗飯度玩,唉,好困擾,希望成功嘅媽媽指點一下,無限感激

男爵府

AAK_2019 發表於 20-2-12 14:34
有冇媽媽可以教我,或者有冇咩短片教學?

你自己一路都冇教,到成歲開始聽人話要教,都有睇過YouTube 跟住 ...

我個仔而家24個月,其實佢都係呢兩三個月自己用餐具食, 之前餐餐都係我餵, 學用匙羹你可以畀yogurt佢食, 佢用匙羹 掂到啲yoga就會黐上去,佢會有成功感啲, 食飯嘅時候佢一隻匙羹你一隻匙羹, 捉住佢隻手教佢筆, 另外可以煮麵, 剪得細條啲咁佢易筆到,去百貨公司買 edison餐具, 佢隻叉嘅設計係 容易啲差到面條, 我個仔好鍾意食烏冬,所以佢係學用叉先嘅, 好快就學識用叉, 之前冇放手畀佢自己食, 有一日佢好肚餓唔畀我餵佢,自己攞住匙羹瘋狂食飯

別墅

kissapplegirl 發表於 20-2-12 16:01
我個仔而家24個月,其實佢都係呢兩三個月自己用餐具食, 之前餐餐都係我餵, 學用匙羹你可以畀yogurt佢食 ...

係嗎? (崩潰嚎哭)
點解我顛左,因為早輪有個女人同我講未夠一歲要學自己食嘢,又點又點。。。去youtube見到人一歲識食嘢,就諗一歲自己食嘢係咪應該嘅進度。我聽完睇完係咁教,搞到個女一教嗰餐就喊到顛晒,我人又急,好怕係咪自己教得唔好個女學習進度慢過人好多,呢兩日為左教食飯我訓唔到搞到日日頭痛

多謝你覆我,我依家冇咁担心放心左啲,如釋重負,或者我繼續餵佢到再大啲慢慢試比佢食,多謝你

男爵府

AAK_2019 發表於 20-2-12 16:08
係嗎? (崩潰嚎哭)
點解我顛左,因為早輪有個女人同我講未夠一歲要學自己食嘢,又點又點。。。去 ...

每個小朋友進度唔同冇得比較嘅,好多小朋友識自己食,不過食五分鐘就要媽咪餵埋,有啲係坐唔定食下走落地玩玩具要追住喂添
既然你個女都食到喊曬咁抗拒就唔好迫佢住, 最怕佢討厭咗食嘢覺得食嘢好大壓力,我覺得你可以先畀隻叉佢,幫佢叉住件食物,佢主動食隻叉上嘅食物可以讚佢好叻自己食野,匙羹就你幫佢不好,再交畀佢自己放入口, 佢做到就讚佢好叻自己食,我都有畀youtube個仔睇,個卡通公仔自己用匙羹食,我講解畀阿仔聽: 佢自己食好叻呀,自己筆~

曾經我都好似你咁擔心過, 之後問咗其他媽咪其實好多小朋友都係咁,自己食得好叻嗰啲bb通常都係好為食又大食...

別墅

kissapplegirl 發表於 20-2-12 16:23
每個小朋友進度唔同冇得比較嘅,好多小朋友識自己食,不過食五分鐘就要媽咪餵埋,有啲係坐唔定食下走落地 ...

明白晒,好多謝你,睇完你咁講我真係眼都紅埋想喊,係開心都喊出嚟。多謝你

別墅

回覆樓主:

人哋bb一歲食到可能係行blw呢 其實都係建議1歲起俾佢學 唔駛太心急喎
每個小朋友既進度都唔一樣
我岩岩俾佢開始學既時候都係整到周圍係 如果你bb發脾氣既不如試下俾隻匙羹佢玩下 你餵佢又叫佢餵下你 好快佢就會掌握到同埋有啲互動
又或者俾啲佢鍾意食既小食 放喺餐具上面俾佢放入口 佢又會開心啲冇咁抗拒

同埋上面個媽咪講得好好呀 佢食到時誇張啲讚佢叻 佢就會有信心繼續做
俾心機呀!

別墅

ZOEISMYBABY 發表於 20-2-12 16:38
人哋bb一歲食到可能係行blw呢 其實都係建議1歲起俾佢學 唔駛太心急喎
每個小朋友既進度都唔一樣
我岩岩俾佢 ...

多謝你哋呀,我會努力(emoji)(emoji) 感動到喊出嚟

複式洋房

慢慢來吧,14個月only

別墅

千源爸爸 發表於 20-2-12 16:54
慢慢來吧,14個月only

睇嚟係我太急,見到人哋1歲得以為自己個都一定要得,迫自己迫個女,傻鬼左

我明㗎嘞,多謝回覆嘅爸爸媽媽,多謝賜教

大宅

14個月好細咋,比D時間啦,大個一定會學識噶,吾洗擔心哦!我仔17M,都未完全自己吃到飯,每餐飯都協助下,慢慢就會識

別墅

irismomopig 發表於 20-2-12 17:44
14個月好細咋,比D時間啦,大個一定會學識噶,吾洗擔心哦!我仔17M,都未完全自己吃到飯,每餐飯都協助下, ...

嗯,希望我個女之後唔會抗拒啦。多謝你/大家安慰+意見

大宅

應該唔使刻意教,接近一歲時小朋友已想搶匙羹自己畢,果時已可俾佢自己罩,另外自己亦幫佢餵...最重要係佢搞到周身係成頭dirty時都要扮睇唔到,完全放手

別墅

kayikayi293 發表於 20-2-12 18:06
應該唔使刻意教,接近一歲時小朋友已想搶匙羹自己畢,果時已可俾佢自己罩,另外自己亦幫佢餵...最重要係佢 ...

我女冇意欲拎匙羹,我比佢佢就發脾氣,佢中意mark開個口叫我餵,我先担心佢會唔會一直都咁到好大上小學都唔識,咪痴左線咁勁担心

子爵府

我個囡係7、8個月開始行blw,主要原因係佢唔喜歡人地餵佢,覺得好無聊,我地先改係blw,行左blw之後食野都係一時時,但對食物有興趣左,到左1歲開始俾佢用匙,佢都係唔喜歡用,因為用手快好多,後來1歲3個月再試,又買過晒d餐具,佢開始成功畢到食物,一旦成功,基本上就好快,不過呢種小朋友你就唔好預佢食得多,我地心態係有食就算,總唔會餐餐都唔食。

結論係了解多d小朋友,每個小朋友都唔同,呢個方法唔得可以試下其他方法,放輕鬆就可以。

別墅

CCHINGC 發表於 20-2-13 12:17
我個囡係7、8個月開始行blw,主要原因係佢唔喜歡人地餵佢,覺得好無聊,我地先改係blw,行左blw之後食野都 ...

早晨

想問你本身用咩餐具之後轉左邊隻?
我琴日有睇過有種係成個盤一片咁痴喺枱,我屋企有吸盤碗,我女係會一野成個忟起,筆都未筆已經倒晒

侯爵府

回覆樓主:

樓主好怪獸,一歲人仔咁多要求

我仔都係17m 先識,佢識自己食,但食幾下又要人餵,我覺得無咩所謂,呢d野遲早都識架啦,反而我enjoy 佢依靠我的感覺多d

別墅

freshrose 發表於 20-2-13 12:42
樓主好怪獸,一歲人仔咁多要求

我仔都係17m 先識,佢識自己食,但食幾下又要人餵,我覺得無咩所謂,呢d野 ...

我咪講左我唔識,係有人咁話我個女,上網睇YouTube 又見到好多一歲食飯,我先驚係咪自己問題,以為一歲要自己食到飯係應該!我琴日咪聽呢度嘅爸爸媽媽講完冇再做咩,繼續餵個女,我識我有經驗唔會咁,我只係問吓都要比你話! 得,唔再問,爸爸媽媽們,唔需要再教我了,多謝之前每位回覆嘅意見同安慰,多謝,永遠唔再出po請教,無謂比人鬧。

子爵府

回覆 AAK_2019 的帖子

最初用D膠匙、不鏽鋼匙都唔成功,多數都係被掉落地,後來轉用Cali個隻大吸盤碗、匙及叉,佢成功畢到後,其他匙甚至大人嘅匙都難佢唔到,同埋小朋友好受人影響,我個囡明明自己食得好好地,新年個時去左我媽媽屋企,見婆婆餵表姐(已經快7歲),回家要我地餵左佢幾日,後來我地慢慢tune反佢自己食

別墅

CCHINGC 發表於 20-2-13 14:57
回覆 AAK_2019 的帖子

最初用D膠匙、不鏽鋼匙都唔成功,多數都係被掉落地,後來轉用Cali個隻大吸盤碗、匙 ...

多謝你回覆,我明呀,就係我見過親戚個小朋友10歲8歲仲要人餵,我就有担心唔教唔教係咪就會變成咁。
我琴日都去睇過啲成大塊吸盤吸住嘅,咁睇嚟唔錯,我應該會買,等個女有意欲學我先再開始比佢試。唔該晒你嘅分享

侯爵府

AAK_2019 發表於 20-2-13 12:47
我咪講左我唔識,係有人咁話我個女,上網睇YouTube 又見到好多一歲食飯,我先驚係咪自己問題,以為一歲要 ...

你又唔駛咁大反應,只係想你明白每個小朋友成長都唔同,唔駛去比較,而且D人放上youtube/放上網 大部份都係帶有炫耀之心,唔通係網上曬自己d仔女有幾蠢咩,反而呢d野就唔好咁上心

你反而得閒上下衛生署網頁,睇下12-18 個月的發展,朝住果d方向教自己小朋友仲好

首頁

尾頁

跳至