1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

freshrose 發表於 20-2-13 15:21
你又唔駛咁大反應,只係想你明白每個小朋友成長都唔同,唔駛去比較,而且D人放上youtube/放上網 大部份都 ...

多謝賜教

複式洋房

回覆 AAK_2019 的帖子

我个上k1用手拿饭菜食,餐餐骂她是印度人!我都想知怎改变她习惯

複式洋房

不用逼得太紧!到时搞到怕佐食饭!可以玩下过家家游戏,教她用餐具

別墅

星野光 發表於 20-2-14 18:36
不用逼得太紧!到时搞到怕佐食饭!可以玩下过家家游戏,教她用餐具

嗯,我會慢慢來呀 多謝你意見

大宅

樓主, 你小朋友14m 仲好細個, 未識自己食飯完全唔係有問題喎~ 慢慢嚟, 佢有一日會想自己試~ 你可以繼續餵, 再俾多隻羹小朋友, 佢慢慢會學你自己筆食物, 唔駛急呀~ 14m 好細咋

放鬆啲呀媽媽~ 小朋友見到你緊張, 佢都會大壓力~ 見你開post 都感受到你好關心小朋友發展, 邊個媽媽唔緊張自己仔女呢~ 所以你係好好嘅媽媽! 一啲都唔怪獸呢 (咁都講得出真係幾冇同理心)

子爵府

AAK_2019 發表於 20-2-12 16:08
係嗎? (崩潰嚎哭)
點解我顛左,因為早輪有個女人同我講未夠一歲要學自己食嘢,又點又點。。。去 ...

洗咩理人講咩呀,唔好迫女女喇
我仔19個月,我都係喂佢,用手渣住食嘅我先比佢自己渣,因為佢食得太快,好心急

別墅

hkbusfan 發表於 20-2-15 00:40
樓主, 你小朋友14m 仲好細個, 未識自己食飯完全唔係有問題喎~ 慢慢嚟, 佢有一日會想自己試~ 你可以繼續餵, ...

早晨,多謝你意見同安慰呀,好感動。
其實我好怕自己過份保護令佢應有嘅發展都停左,大家都知香港地嘅小朋友好多都好大機會比家人寵壞,就如我親戚個仔,8-10歲仲要人餵。。。唔好講啲極端衰父母,依家9成9都錫到燶,我唯有警愓自己唔好因為錫到燶害左佢,我都知佢總有一日識,但我唔希望見到佢變港童,我相信hkbusfan咁有同理心善解人意明白點解我會焦急,而個焦急真係激烈左

好多謝你同大家嘅安慰同意見,我依家照舊好開心咁餵個女呀

別墅

Daisywong313 發表於 20-2-15 03:38
洗咩理人講咩呀,唔好迫女女喇
我仔19個月,我都係喂佢,用手渣住食嘅我先比佢自己渣,因為佢食得太快,好 ...

早晨,

係啦,我盲左,一聽人咁講就傻左心急晒,加上見到YouTube 啲片我慌晒呀早排,因為由佢出世到依家都係有佢自由發展,冇迫佢做任何野,但因為親戚個仔件事可能太深刻,我過份担心左,係羅,我依家跟返大家咁講,跟返個女自己嘅進度發展,佢好中意我餵,食飯食得算唔錯,每餐我用10-15分鐘就餵完。第一次做媽媽有時有啲事好徬徨,我盡量都搵書/上網睇,真係冇咩頭緒先開po請教大家,感激你同其他爸爸媽媽嘅意見同安慰,非常感激

複式洋房

AAK_2019 發表於 20-2-15 10:00
早晨,

係啦,我盲左,一聽人咁講就傻左心急晒,加上見到YouTube 啲片我慌晒呀早排,因為由佢出世到依家 ...

30分鐘內吧。太快腸胃唔好兼扭計~ Add oil

別墅

千源爸爸 發表於 20-2-15 14:49
30分鐘內吧。太快腸胃唔好兼扭計~ Add oil

好呀,我調慢少少餵佢吖,多謝你,我會加油

大宅

AAK_2019 發表於 20-2-12 14:34
有冇媽媽可以教我,或者有冇咩短片教學?

你自己一路都冇教,到成歲開始聽人話要教,都有睇過YouTube 跟住 ...

慢慢黎, 多d 同屋企人同枱食飯, 多d係BB面前用次更,筷子, bb鐘意模仿,慢慢就有興趣想搶你手上個d, 到時你準備1套俾bb, 你喂下佢,叫佢畢下喂下你,如果佢做到,拍下手掌鼓勵下佢, 盡量輕鬆d, 營造同佢玩甘既氣分,如果你緊張或者逼佢,佢會feel到,bb都有壓力的。 bb都係鐘意俾人哄的。 加油

別墅

Happylau007 發表於 20-2-16 01:03
慢慢黎, 多d 同屋企人同枱食飯, 多d係BB面前用次更,筷子, bb鐘意模仿,慢慢就有興趣想搶你手上個d, ...

Hi, 好呀,我會等佢慢慢有興趣再試㗎嘞,多謝你意見同分享

大宅

AAK_2019 發表於 20-2-16 14:44
Hi, 好呀,我會等佢慢慢有興趣再試㗎嘞,多謝你意見同分享

我個都要差唔多18個月先識自己不到一餐飯⋯佢去到咁上下就唔想你餵,佢16,7個月先肯自己慢慢開始嚐試不⋯慢慢來,唔洗急,每個小朋友發展唔同唔好比較⋯

別墅

FilifalaW 發表於 20-2-16 17:53
我個都要差唔多18個月先識自己不到一餐飯⋯佢去到咁上下就唔想你餵,佢16,7個月先肯自己慢慢開始嚐試不⋯ ...

Hi, 我會耐心啲留意住同期待佢比signal我想自己試多謝你分享同意見哦

複式洋房

我個仔15個月先開始用手學扲野食....唔好心急,一步一步黎啦.....
比佢有興趣食嘢先係最重要

別墅

Wendy_shan 發表於 20-2-18 00:08
我個仔15個月先開始用手學扲野食....唔好心急,一步一步黎啦.....
比佢有興趣食嘢先係最重要
...

早晨
好呀,我會有耐性等㗎嘞,多謝你

男爵府

最緊要肯"放手", 小朋友係肯, 亦都識自己識.
唔使迫得緊, 唔使催. 亦唔係怕佢餓就餵.

我個本來歲幾就自己拎筷子. 因為好奇, 學大人, 好玩.
但長老成日心急就走去餵佢. 結果就倒退返.
直到兩歲返全日N 班. 係學校佢根本會自己食.
一放學, 長老又急, 想餵. 我話等慢慢少少, 佢係識自己食架.

別墅

fasola 發表於 20-2-19 02:11
最緊要肯"放手", 小朋友係肯, 亦都識自己識.
唔使迫得緊, 唔使催. 亦唔係怕佢餓就餵.

早晨,
好叻呀,歲幾就想學大人楂筷子
都係,我話10歲8歲嗰個親戚都係長老喺度就要佢哋餵,冇長老會自己食
我會努力呀,多謝你意見同分享

首頁

尾頁

跳至