家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

現職家庭主婦,點先可以拎返MPF?

大宅

有冇人知呢?
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

niceperth 發表於 20-2-12 14:56

上返MPF網頁
我之前睇過如果冇改,應該就係離開香港同應該少過5000蚊先可以
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

http://www.mpfa.org.hk/tchm/main ... wal_of_benefits.jsp

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

大宅

咁不符合佢條件點算?都已唔做嘢,個d mpf就擺係度,但又唔啱條件拎番,咩制度?
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

做左FTM 11年,我都好想攞返啲MPF出嚟

伯爵府

2024勳章

niceperth 發表於 20-2-13 14:39
咁不符合佢條件點算?都已唔做嘢,個d mpf就擺係度,但又唔啱條件拎番,咩制度?
...

MPF原意是退休後用,65歲是法定退休年齡,做家庭主婦都有機會再出返嚟做嘢嘛

大宅

咁點算呀,而家又唔做得嘢

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

baby_CH 發表於 20-2-13 17:34
MPF原意是退休後用,65歲是法定退休年齡,做家庭主婦都有機會再出返嚟做嘢嘛
...

我都做咗家庭主婦多年。。最近呢年做pt,所以又開始供返mpf, 所以真係做家庭主婦嘅。。都有機會出返嚟再做野嘅,同埋拎出嚟,可能又會用咗,我自己果份。。。本來就唔多,不過同本來比,多咗差唔多一個double, 所以遲d拎,對我又冇太大分別 未有得拎。。。唯有當佢擺咗喺定期。。同埋得閒又轉下分配咁喇。

伯爵府

2024勳章

wy_yen 發表於 20-2-14 16:52
我都做咗家庭主婦多年。。最近呢年做pt,所以又開始供返mpf, 所以真係做家庭主婦嘅。。都有機會出返嚟再做 ...

咁諗會好d 雖然我都唔太想供mpf,寧願自己投資,但每個月供供下筆錢都開始多,到65歲時多筆錢用都好丫

大宅

niceperth 發表於 20-2-12 14:56

入邊有幾多錢嗨?有辦法可以拎的?不過喺呢度唔方便咁公開講嗨。始終唔係咁好,不如私下傾。

首頁

尾頁

跳至