自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

香港人鬧政府要封關都鬧左一段時間,係過往2個多星期,世界各地都有唔少嘅湖北人係呢段時間入境,香港都係

我唔熟悉湖北,係咪真係封城時完全走唔到? 但又見封城後好多湖北人都走左?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

當然走到啦!我個書友說佢地果區,就係搵到個湖北人偷偷來的,她說是坐私人車來的,她住上海的

侯爵府

MM2H 發表於 20-2-12 18:15
香港人鬧政府要封關都鬧左一段時間,係過往2個多星期,世界各地都有唔少嘅湖北人係呢段時間入境,香港都係
...

我見我鄉下d 人講有萬幾個武漢既經陸路去左佢地度
話要搵呢班人出黎
當時好似係初二定初三

大宅

2024年龍年勳章

揸車就走到???

翡翠宮

Mary媽咪 發表於 20-2-12 18:24
我見我鄉下d 人講有萬幾個武漢既經陸路去左佢地度
話要搵呢班人出黎
當時好似係初二定初三

只係諗緊,新聞訪問果d都講到好慘,話當時想走但走唔到,如果政府真係唔理佢哋又真係唔應該

所以想了解吓係咪真係冇機會走

翡翠宮

CYWS 發表於 20-2-12 18:22
當然走到啦!我個書友說佢地果區,就係搵到個湖北人偷偷來的,她說是坐私人車來的,她住上海的
...

封城前定後?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 20-2-12 18:28
封城前定後?

是封關後呀!

大宅

會否是長期居住湖北的港人?

翡翠宮

HNKN888 發表於 20-2-12 18:53
會否是長期居住湖北的港人?

如長住嘅,又算唔算滯留呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

最後、個男人話一月中、佢哋一家人去湖北旅行、話點解政府唔去接佢地、仲當唔當佢係香港人......

事實上、一月中也應該唔好去啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

好似係最初封城只係停公共交通,自己揸車係可以走。後來到湖北黃崗都封城就係真係私家車都唔可以離開

水晶宮

大力大力 發表於 20-2-12 19:04
最後、個男人話一月中、佢哋一家人去湖北旅行、話點解政府唔去接佢地、仲當唔當佢係香港人...... ...

一月中連BK都係度話係流料喎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

又唔係即時封,有講定幾時封,點解走唔到?

侯爵府

MM2H 發表於 20-2-12 18:15
...

唔覺可憐,好多話探親,但廿幾號已疫情好嚴重,唔明就算上咗去,23號前唔走?還是低估疫情,大安主意玩,到有時就後悔!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

全部都係聽聞,有無第一身直述?

男爵府

個男人問:係咪唔當係湖北嘅香港人係香港人?
我想答佢:香港政府連係香港嘅香港人都無理過,由得我地自生自滅,無口罩、無清潔用品、搶米、搶厠紙⋯⋯。其實香港政府絕無對佢不公!

newcook    發表於 20-2-13 01:21

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我明佢地慘,也不想踩多一腳。
但只想講,武漢早早有疫情,既然都選擇要去,就應該自己評估風險。

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 20-2-12 19:08
一月中連BK都係度話係流料喎

係囉,公平啲,唔好放馬後砲,一月中啲人仲話緊呢個病毒咁得意,只傳香港嘅,跟住話啲人話香港人誇張,特別巴閉,亦有人話係黃屍搞鬼喎。我仲好記得見電視訪問啲大陸人,個個唔戴口罩,話信政府,有咩好驚喎

珍珠宮

seaman1982 發表於 20-2-12 19:15
我明佢地慘,也不想踩多一腳。
但只想講,武漢早早有疫情,既然都選擇要去,就應該自己評估風險。
...

大把人唔信疫症嚴重 完全冇危機意識 玩大過天的。

珍珠宮

回覆樓主:

年30已知疫症嚴重,但幾10萬人仲冇有怕返上大陸,到初4話封高鐵先肯急急腳返落黎,返到黎,唔好話自我家居隔離,連口罩都唔戴啦,我地個林鄭月娥只識呼籲市民點點點,建議點點點,又冇 懲罰 ,點會有人聽

sau95335    發表於 20-2-13 08:51

首頁
12345...8

尾頁

跳至