3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我諗緊好唔好平時同小朋友講野都用英文,但好怕自己發音唔準,教錯佢就弊。有冇JM可以分享一下,你地平時係點樣同小朋友練習英文說話嫁?

珍珠宮

2020勳章

auangle 發表於 20-2-12 18:16
我諗緊好唔好平時同小朋友講野都用英文,但好怕自己發音唔準,教錯佢就弊。有冇JM可以分享一下,你地平時係 ...

我覺得本身講開廣東話,如果平時講嘢轉英文十分奇怪,我接受唔到,所以一直唔想咁做,只係伴讀時講英文。

後來小朋友睇得多英文 Youtube、卡通片,自己玩嗰時(例如 role play 之類遊戲)都講英文,甚至同我講,咁我就用英文答佢囉。所以我諗如果小朋友睇多啲英文嘢就自自然然會講多啲。

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

一路以嚟我都係用英文同個女講嘢,工人都係英文。爸爸就半中半英,公公婆婆爺爺嫲嫲就中文。加上佢會睇youtube的,全部英文,所以佢一路都係講英文,就算同佢同齡 (3.5歲)表妹玩都係用英文. 最近就係見佢講得英文太多,所以我都轉返用廣東話.
答你問題,不外乎家人用英文同小朋友講嘢,揾人用英文同佢講嘢(如果自己/家人英文唔叻),同睇英文youtube/電視。(睇書對oral English 無用,點讀筆都無除非係學生字)

大宅

2020勳章

日常度用多d英文同佢地講野都好,等佢地生活個語境都係英文,係會進步得快d。但我就英文唔叻,所以多數係比佢地聽多d英文兒歌為主~

複式洋房

auangle 發表於 20-2-12 18:16
我諗緊好唔好平時同小朋友講野都用英文,但好怕自己發音唔準,教錯佢就弊。有冇JM可以分享一下,你地平時係 ...

我幫小朋友報online英文班,可以係屋企學英文,又係外籍老師教,發音點都正宗好多

複式洋房

艾莉小姐 發表於 20-2-13 11:32
我幫小朋友報online英文班,可以係屋企學英文,又係外籍老師教,發音點都正宗好多
...

邊度報?我都想幫大仔報英文班但呢排出面都停哂班

複式洋房

cola520 發表於 20-2-13 13:09
邊度報?我都想幫大仔報英文班但呢排出面都停哂班

個網叫hellokiddo,呢排上左2堂,都幾得意架小朋友同老師一齊創作英文故事書,上完堂會寄返返黎,可以收藏,又唔駛出去

大宅

2020勳章

ww451 發表於 20-2-13 11:12
日常度用多d英文同佢地講野都好,等佢地生活個語境都係英文,係會進步得快d。但我就英文唔叻,所以多數係比 ...

我都係,除左聽多d英文歌仔之後,我仲有係jolly kingdom報phonics班,始終有個老師教佢地學嘅都會準d嘛!

複式洋房

艾莉小姐 發表於 20-2-13 15:24
個網叫hellokiddo,呢排上左2堂,都幾得意架小朋友同老師一齊創作英文故事書,上完堂會寄返返黎,可以收藏 ...

thanks

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 20-2-12 19:23
我覺得本身講開廣東話,如果平時講嘢轉英文十分奇怪,我接受唔到,所以一直唔想咁做,只係伴讀時講英文。
...

平時係少同佢講英文呀,係c6話見小朋友都開始大個,想慢慢開始同佢講多d英文~

複式洋房

日常度用多d英文同佢地講野都好,等佢地生活個語境都係英文,係會進步得快d。但我就英文唔叻,所以多數係比 ...

英文歌仔我地每晚都有播嘅,但小朋友多數都係聽咋

別墅

2020勳章

albertwang 發表於 20-2-13 18:23
我都係,除左聽多d英文歌仔之後,我仲有係jolly kingdom報phonics班,始終有個老師教佢地學嘅都會準d嘛!
...

我個外甥都係呢度學左幾個月,真係進步左唔少。佢個老師係net teacher,而且都教得幾用心,試過有幾次老師落左堂之後同家長講小朋友學成點,有冇咩要再練習,咁先會學得快!

別墅

2020勳章

咁樣的確係可以學得快d,不過屋企都要有個人英文係叻先得

複式洋房

erichow 發表於 20-2-17 11:16

係呀我同老公就係英文唔叻,所以想搵外籍老師教英文

複式洋房

Nbs 發表於 20-2-12 20:41
一路以嚟我都係用英文同個女講嘢,工人都係英文。爸爸就半中半英,公公婆婆爺爺嫲嫲就中文。加上佢會睇yout ...

我地屋企就真係少d機會可以同到佢講英文

複式洋房

erichow 發表於 20-2-17 11:14
我個外甥都係呢度學左幾個月,真係進步左唔少。佢個老師係net teacher,而且都教得幾用心,試過有幾次老師 ...

咁個老師都幾好喎,知小朋友邊度學得唔好返屋企再練,其實咁真係會學得快

伯爵府

2020勳章

auangle 發表於 20-2-18 11:51
我地屋企就真係少d機會可以同到佢講英文

如果少機會,或英文唔叻,咁真係唯有揾人教 (either 面對面會話,英文堂,或者最方便但最唔健康就睇youtube/英文教學dvd)

複式洋房

erichow 發表於 20-2-17 11:16

唔叻呀,最基本個d就OK,再多就真係唔得喇

複式洋房

Nbs 發表於 20-2-18 11:55
如果少機會,或英文唔叻,咁真係唯有揾人教 (either 面對面會話,英文堂,或者最方便但最唔健康就睇youtub ...

可能都要喇,都想佢細細個打好英文底,唔想佢之後學得辛苦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊