想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

37歲,已經有一個3歲幾大寶寶(自然懷孕),但因為卵巢早衰,AMH 極低(0.6),苦苦試左一年都唔成功,今年1月的起心肝去台灣王家煒開針,仲要好好彩趕到係封關前飛去台灣,成功完成第一個Cycle! 結果:抽左9粒卵,6個有受精(全部grade 1)。因為高0, AMH 又太差,決定放 3個 day 3鮮胚,分別係 9cell grade 1, 8cell grade 1, 7cell grade 1。
各位同路人,因為AMH 都好差,好擔心唔知做幾多次先成功,而家仲要唔知幾時先可以再飛過去。有無人分享下你地bingo 係植入幾日胎,grading ,仲有年紀?

感謝!

大宅

回覆樓主:

試過植入day3 和day5 3bb左右級別 一共植入果4次 只有一次著床 無曬胚胎 最後自然受孕成功 依家18w啦 你加油啊!
抽卵時未夠35,做到36歲都未成功哈哈哈。
王幫我抽21粒卵,最後5粒day3 ,4粒day5

大宅

試過植入day3 和day5 3bb左右級別 一共植入果4次 只有一次著床 無曬胚胎 最後自然受孕成功 依家18w啦 你加油啊!
抽卵時未夠35,做到36歲都未成功哈哈哈。
王幫我抽21粒卵,最後5粒day3 ,4粒day5

私人傳訊點評回覆 引用舉報

1 / 1

發帖
熱門主題
心臟反轉/兩次引產/平衡移... ... 2
bb無左心跳,岩做左刮宮
做懷孕前檢查發現卵巢有6c...
老公精子量少同質量差
請問照過輸卵管的JM們..
有冇高齡JM 睇陳志慧 Bingo?
精華主題
魚粥
父母離婚對其子女的影響
[教學] Baby Kingdom 新App 刪除圖片
11個月BB唔肯食粥,要食大人飯,其實有無問題?
懷孕初期其實係咪食葉酸就夠?
宜蘭推介蘇澳煙波大飯店蘇澳四季雙泉館

ssheep [退出]
用戶組: 別墅

提醒(43)
PM(2)
密碼安全
私隱篩選

高級模式 | 發表帖子
BColorImageLinkQuoteCodeSmilies
發表回覆 回帖後跳轉到最後一頁

大宅

nman0802 發表於 20-2-12 23:48
37歲,已經有一個3歲幾大寶寶(自然懷孕),但因為卵巢早衰,AMH 極低(0.6),苦苦試左一年都唔成功,今年1 ...

我bingo 係植入4個 day3 grade A 雪胎,當時已經45歲了。

複式洋房

Veronuu 發表於 20-2-14 22:20
我bingo 係植入4個 day3 grade A 雪胎,當時已經45歲了。

請問妳係邊度做嘅?搵邊位醫生啊?

男爵府

回覆 Veronuu 的帖子

可以請教你抽卵前有做什麽嗎?

大宅

Yes_Mom 發表於 20-3-2 07:59

可以請教你抽卵前有做什麽嗎?

我都做左好多野。食DHEA增加卵泡數量,飲滴雞精、飲鮮奶、食水煮蛋、食牛油果同西柚增加子宮內膜厚度,一星期做三次半小時帶氧運動,瞓覺前浸腳暖宮,唔用化學野例如電髮及染髮、整指甲,少食煎炸野、做善事(例如捐錢俾社福機構或其他你可以做到的事幫助別人)。

希望你早日好孕!

別墅

37歲,已經有一個3歲幾大寶寶(自然懷孕),但因為卵巢早衰,AMH 極低(0.6),苦苦試左一年都唔成功,今年1 ...

我都係一月去佢到抽咗卵. 原先諗住二月中放. 不過因為疫情所以二月無開始食藥. 而家等緊吾知幾時可以去台灣.

男爵府

謝謝你分享

大宅

我DAY3同DAY5都試過, 2次都係一次攪掂, 下個月卸貨就封肚喇, 加油

大宅

kellylaiegg 發表於 20-3-1 23:58

台灣王家瑋。

大宅

Veronuu 發表於 20-3-2 13:02
我都做左好多野。食DHEA增加卵泡數量,飲滴雞精、飲鮮奶、食水煮蛋、食牛油果同西柚增加子宮內膜厚度,一 ...

想問下DHEA每句食幾多mg?同埋period期間照食,定係要停啊?thanks

大宅

[quote]good_good 發表於 20-3-3 23:28
想問下DHEA每句食幾多mg?同埋period期間照食,定係要停啊?thanks[/quote]
DHEA 50mg, 早晚一粒。除了DHEA,我也有食以下補充品。養卵要兩個月,所以要抽卵前兩個月開始食才見效。

DHEA , 增加造卵的荷爾蒙相對增加卵子數量。葡麗沛, 複方抗氧化劑增加卵子的品質
Q10, 增加卵細胞生長分裂的能量
魚油, 促進血液循環
鈣, 增加細胞膜穩定性, 在胚胎分裂時扮演重要的角色
D3, 穩定鈣的吸收

大宅

Veronuu 發表於 20-3-4 06:32
[quote]good_good 發表於 20-3-3 23:28
想問下DHEA每句食幾多mg?同埋period期間照食,定係要停啊?thanks ...

Period 間照食。

大宅

Veronuu 發表於 20-3-4 06:32
想問下DHEA每句食幾多mg?同埋period期間照食,定係要停啊?thanks ...

好多謝回覆啊!好詳盡啊!識多咗野。DHEA 50mg係一日total數,定要食100mg一日?因為我買咗GNC嘅DHEA, 佢係25mg一粒,我要食2粒定4粒一日啊?另外,我買咗q10,係一粒125mg, 我要食粒定2粒啊?唔好意思,麻煩到你!

大宅

good_good 發表於 20-3-4 12:16
好多謝回覆啊!好詳盡啊!識多咗野。DHEA 50mg係一日total數,定要食100mg一日?因為我買咗GNC嘅DHEA, 佢 ...

我都係搵到台灣ivf資料,他們好講究之前食補充品,所以我將自己情況講佢哋知,問佢地食啲乜同點食。DHEA, 50ml每粒,1日食兩粒,共100ml。Q10,30ml, 早晚各兩粒。
我也睇過其他文章,食份量同我不盡相同,給你參考下。

大宅

kellylaiegg 發表於 20-3-1 23:58

不過話時話,我搵王家瑋因為他對年紀大媽媽比較鬆,意思係不會勉強你做PGS或者培養到day5或者check 乜check 物。我年紀大,卵泡已經少,得3-4粒,質量未必去到day5. 假如去唔到day5而冇得植入,便少咗成功的機會!

大宅

Veronuu 發表於 20-3-4 17:01
我都係搵到台灣ivf資料,他們好講究之前食補充品,所以我將自己情況講佢哋知,問佢地食啲乜同點食。DHEA, ...

謝謝你嘅資料啊!我係HK做,之前個醫生係成個過程都無建議我食D咩supplement, 唉……原本以為鼓起勇氣做ivf,應該Ok啦,原來我太天真了,來咁要開第二次針啦。最後用晒D胚胎時,我問個醫生,有D咩supplement可以改善卵子質素,因為佢永遠都係話高龄卵子quality唔好。佢話supplement無咩幫助,D人食都係自我感覺良好,講到天生天養咁一。我果下無再同佢講落去。不過,我唔信佢,唯有上來扒文,先知大家都會食q10同DHEA 。今次,趁未開針前,就買來食,希望有幫助。再次多謝你啊

大宅

good_good 發表於 20-3-4 18:11
謝謝你嘅資料啊!我係HK做,之前個醫生係成個過程都無建議我食D咩supplement, 唉……原本以為鼓起勇氣做iv ...

我同你一樣,第一次ivf都喺香港做架,我又係乜都唔識,無食supplement, 冇準備就開針,花咗十幾萬結果失敗。之後再睇中醫調理,以為會好啲,跟著去台灣搵王家瑋做ivf,但第一次都失敗,所以我知中醫的藥唔啱我。於是再爬文至知食supplement ,努力再努力,抽卵質素一次比一次好,第3次終於成功,所以你都加油呀!

大宅

我都37,Amy 0.84, 當時四粒卵只得三粒成功,放左三粒,grading 8i,8ii一次成功懷上孖胎,孖胎現時7個月
加油!

首頁

尾頁

跳至