少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

小女兒讀緊中二,最近話自己大過女,要多D自由,想週末和假日可以十一點先回家?你們會俾十四歲女仔e個時間先番屋企?
我們本身容許如果事前講定,就可以去到到九點先番。唔係就要吃飯前七點左右番到。番遲了就禁兩星期無電話同唔淮落街,同罰抄兩百句英文聖經金句。

同埋之前政治事件同e家肺炎時,我們就少讓囡囡出街,會不會有D過份保護?

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

李可人媽媽 發表於 20-2-13 00:50
小女兒讀緊中二,最近話自己大過女,要多D自由,想週末和假日可以十一點先回家?你們會俾十四歲女仔e個時間 ...

我覺得你定既時間好合理
14歲仲要係女仔,做家長真係會好擔心

複式洋房

李可人媽媽 發表於 20-2-13 00:50
小女兒讀緊中二,最近話自己大過女,要多D自由,想週末和假日可以十一點先回家?你們會俾十四歲女仔e個時間 ...

現時肺炎咁嘅環境,坦白講,日間條街,商場都好靜(除咗街巿、超巿、藥房),我睇你女女要去街都唔會去呢三個地方!
莫講夜晚,條街仲冷清,唔建議畀佢去都十一點囉,仲要係女仔,好危險,加上咁多病毒,帶住個KF99都驚啦!
要求去到咁夜,有冇講做啲咩要去到咁夜先?講真,商場好多店舖8點度就關門了!而且九巴都話縮班次啦!

我覺得去到11點先返同自由係兩回事!無所事事咁响街流漣叫自由?
如果我係你,我會反問佢自由嘅定義係咩囉!

你會唔會係罰得佢太重,令佢對「自由」產生誤解?

其實依家啲青少年,你收佢手機,唔畀佢上網,已經係對佢哋最大嘅懲罰了!
罰抄兩百句英文聖經金句意義不大,反而會令佢更反感,當佢係小學生咁,唔會有咩阻嚇力!

肺炎事件,莫講夜街啦,日間都應少去。
如果係我,我一定唔會响呢段時間畀個女遲過晚飯返。

肺炎後,如果你覺得佢解釋得合理(自由),已你有有所認同,你咪一人讓一步,畀佢遲少少返,但絕對唔會11點咁夜囉!呢個年紀好易學壞!

其實得中二,我覺得9點算係咁!

ChingChing19    發表於 20-3-5 14:21

洋房

回覆 OLAF1023 的帖子

罰抄個兩百句金句算是意思意思算,女兒其實個半鐘以内就抄完。主要係之前仲比較細時,真係太遲番又無交帶,佢爸爸會fit佢幾下同同罰企。但女兒而家已發育,我們唔想打了。我們想用文明D,成熟D的方法來教育。佢中學校長都話罰寫反省書,抄弟子經,和禁電子用品對初中生最好用。
之後,肺炎過後,我們可能俾女兒九時半番當讓步好了。

珍珠宮

回覆樓主:

14歲囡一定九點前必須返到,
一個月只許一次11點前,必須有交帶去邊同邊個,留一個朋友電話&當日必須接電話。

珍珠宮

回覆樓主:

兩星期唔出街已經難,仲肯俾你收電話,個囡已經算好乖

洋房

回覆 mike89 的帖子

小時候如果小朋友多次反抗,佢地爸爸會直接打手心同直接趕入房間睡覺,房間直接斷埋電。e家應該正常吾會再用e招教女了,但用電費都係我們俾,如果唔聽教,用電權利都會可以再討論。
小朋友應該仲記得她爸爸很很惡,不會想直接反抗。反正,我做好人,凡事可商量。醜人留俾人做。

複式洋房

回覆 李可人媽媽 的帖子

14歲唔好打喇,真係會傷佢自尊,效果只會帶來關係差。

洋房

正常唔會再打了。除非升高form前,仲犯大錯先會用來做 last resource 。
家中講明,禁逃學,吸煙,毒品,犯法行為,一定先家中罰完再通知學校或警察。升中之後,就只有一次詐病唔番學,先打了四下。

洋房

正常罰法都係禁電子用品和唔準出房門一兩星期, 番學吃飯除外

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

偶然一次半次夜返都OK, 但必須交代會去邊同咩人去, 定時要打電話比你令你放心...

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至