自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

想試吓整麵包,如果無麵包機係咪好難整?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

想整咩麵包?有無焗爐?

伯爵府

stkyo 發表於 20-2-13 09:50
想整咩麵包?有無焗爐?

有焗爐。整d 簡單既。芝士包、芝麻包之類

象牙宮

用手搓都得係對手累小小,試下啦!呢排都係隔日本麵包,費時出去買。

大宅

ChingyanPang 發表於 20-2-13 09:47
想試吓整麵包,如果無麵包機係咪好難整?

唔難。網上有好多食譜都冇用麵包機做。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mercurycc 發表於 20-2-13 09:52
用手搓都得係對手累小小,試下啦!呢排都係隔日本麵包,費時出去買。

Sorry引用錯,我想回覆樓主

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無麵包機又懶搓, 可以做免揉麵包, 網上好多資料
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

ChingyanPang 發表於 20-2-13 09:51
有焗爐。整d 簡單既。芝士包、芝麻包之類

可以買部平平地嘅麵包機用嚟揉麵糰,揉完先拎出嚟撻下佢,我自己係咁,呢款芝士腸仔鍾唔鍾意?我女好鍾意食,一次可以啪3隻

tester5    發表於 20-2-15 15:00
bopomofo2405    發表於 20-2-13 10:15

伯爵府

stkyo 發表於 20-2-13 09:58
可以買部平平地嘅麵包機用嚟揉麵糰,揉完先拎出嚟撻下佢,我自己係咁,呢款芝士腸仔鍾唔鍾意?我女好鍾意 ...

嘩,呢個望落去都好想食

伯爵府

andyman 發表於 20-2-13 09:58
無麵包機又懶搓, 可以做免揉麵包, 網上好多資料

謝謝你

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 20-2-13 09:58
可以買部平平地嘅麵包機用嚟揉麵糰,揉完先拎出嚟撻下佢,我自己係咁,呢款芝士腸仔鍾唔鍾意?我女好鍾意 ...
好正呀 可唔可以提供食普

象牙宮

SPRING_BB 發表於 20-2-13 10:00
好正呀 可唔可以提供食普

可以呀!有埋視頻教學https://m.youtube.com/watch?v=NcEZ7lLiAz0

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我有麵包機, 最後都係LIKE手搓麵包, 你上YOUTUBE睇下人點整, 麵包比蛋糕難, 因為每個步驟都係好唔好食既關鍵, 有冇搓出薄膜啦, 跟住發酵夠唔夠啦, 滾圓滾得好唔好啦, 排氣造形啦, 最後發酵時間啦, 每一個細節都要注意, 初初我學整時去工聯會學左基本技巧, 再網上睇人點樣可以再整得好D....過兩日凍發酵時間長好多, 網上好多RECIPE用時間黎判斷發酵需時, 其實發酵要配合埋溫度, 凍既天氣真係發到天荒地老.....

伯爵府

廷廷媽 發表於 20-2-13 10:02
我有麵包機, 最後都係LIKE手搓麵包, 你上YOUTUBE睇下人點整, 麵包比蛋糕難, 因為每個步驟都係好唔好食既關 ...

原來咁多步驟。好似好難咁

象牙宮

stkyo 發表於 20-2-13 09:56

唔緊要大家分享下,
以前無機都係咁做,而家用機都係唔會用機焗,多數搓完攞出來做型入餡料或方包。

bopomofo2405    發表於 20-2-13 10:16

象牙宮

ChingyanPang 發表於 20-2-13 10:03

唔難,不過好花時間,同埋要自己試份量,唔好一咪跟食譜,我自己住嘅地方偏凍,所以我用麵包機揉麵糰兼發酵,麵包機會調溫度,等麵糰發酵得好啲

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

可以試整最簡單做形既餐包先

伯爵府

親子王國15週年勳章

ChingyanPang 發表於 20-2-13 10:03
未開始整之前我都覺得難,開始落手做就好好多喇

象牙宮

mercurycc 發表於 20-2-13 10:05
唔緊要大家分享下,
以前無機都係咁做,而家用機都係唔會用機焗,多數搓完攞出來做型入餡料或方包。

我最初都係用手揉麵糰,而家好懶方包反而我未整過,只整有餡個啲,我屋企人較鍾意食有餡。用焗爐焗方包要焗幾耐?

象牙宮

唔太難,而家網上好多分享,有心做一定做到,
而家咁多網上教學更易做架,試下啦!

首頁

尾頁

跳至