自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

selinako^^ 發表於 20-2-13 14:31
我都係咁安慰我表姐, 繼續努力
升中派位...果陣一定好亂.. 直情係大混亂
...

KEEP住做好準備, 樓上都有JM講, 如果之後復課, 努力考好小六最後果次試...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wcpcelia 發表於 20-2-13 12:25
如果呈一呈二都理想...真係會相對鬆一口氣的

就係爭少少 諗住搏呈三上返band1尾 ,大抽獎都係band one內, 依家唔使諗囉(emoji)(emoji)

大宅

2024勳章

我小朋友呈一唔係考得幾好,
但佢知道唔洗考呈三佢好開心

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sallyb1a 發表於 20-2-13 14:40
就係爭少少 諗住搏呈三上返band1尾 ,大抽獎都係band one內, 依家唔使諗囉(emoji)(emoji)
...

希望自行/大抽奬好運

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcpcelia 發表於 20-2-13 14:35
KEEP住做好準備, 樓上都有JM講, 如果之後復課, 努力考好小六最後果次試...
...

我表姐果個仔有過度活躍,從來唔識驚,諗住仲有好多時間,佢個仔好在好識為人諗,口果句唔同心果句,中意同父母搏咀,激嬲佢地,但其實好錫佢地

聖誕之後突然變得好識諗,我都覺得好欣慰…表姐話keep住呢個狀態,呈3希望可以追返…宜家真係無言(ー_ー)!!

wcpcelia    發表於 20-2-13 15:37

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

之前考得好嗰啲咪唔使擔心囉,考得唔好, 之前可能一次失手,諗住呈三進番,結果無望,好失望。

雲母殿

hudsonchui 發表於 20-2-13 15:54
之前考得好嗰啲咪唔使擔心囉,考得唔好, 之前可能一次失手,諗住呈三進番,結果無望,好失望。
...

復課後, 努力考好小六最後果次試...

珍珠宮

cookiegg 發表於 20-2-13 11:28
我女個反應:咁D同學咪無得靠呈三追返囉
跟住我再問佢想唔想有呈三,佢都話唔想

頭兩次失手真慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

以我經驗,呈3真係好多人會突然發力
前2年 教6年級,佢地返黎話之前全級80幾,一跳上左全級30幾,幾間學校都係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wcpcelia 發表於 20-2-13 14:48
希望自行/大抽奬好運

多謝

wcpcelia    發表於 20-2-14 08:59

伯爵府

christyheihei 發表於 20-2-13 11:29
我地1月已經呈三左

我地1月都有考試但唔係呈分,只係校內試,3月果次先係呈分,我地一年四考。

侯爵府

回覆樓主:

其實,題外話,連自行都無埋,就可以推測自行啲中學點取捨收生準則,如真係全靠排名(用自己小學同學排名),同埋可觀察到乜特異功能最吃香(當然間間不同)。

水晶宮

worrywong 發表於 20-2-13 13:57
有中學取消面試,要家長上載小朋友平時D作文,成績表到中學網頁

成績表唔係交申請表時交埋咩?

雲母殿

hohoho36 發表於 20-2-13 16:47
我地1月都有考試但唔係呈分,只係校內試,3月果次先係呈分,我地一年四考。
...

係, 所以大部份小學都未考呈三...

伯爵府

christyheihei 發表於 20-2-13 11:29
我地1月已經呈三左

我同你一樣,1月份放年假前已考了呈三。
另一想法,就算取消了呈3,未考嘅學校會否照考,當一般校內試呢? 如果學校取消呢次考試,咁6年級的成績表就只得2次考試成績囉。
成績表出兩次成績一定比出三次好吧,叩門有優勢。

珍珠宮

sn0629 發表於 20-2-13 17:58
我同你一樣,1月份放年假前已考了呈三。
另一想法,就算取消了呈3,未考嘅學校會否照考,當一般校內試呢? ...

最後小六校內成績考好些,對叩門好大幫助的。

趁呢段停課時間,好好準備,最好的,有時是留到最後。

伯爵府

IloveJJ 發表於 20-2-13 11:33
所以要教佢哋幾時都要做到最好,唔好令自己後悔。

雲母殿

bbc2018 發表於 20-2-13 22:51
最後小六校內成績考好些,對叩門好大幫助的。

趁呢段停課時間,好好準備,最好的,有時是留到最後。

好同意...

另外, 有中學正式公怖取消自行面試了...

珍珠宮

wcpcelia 發表於 20-2-14 09:00
好同意...

另外, 有中學正式公怖取消自行面試了...

我地報果間仲未公布。

首頁

尾頁

跳至