樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我想問下如果租約係9月起租,但如果我8月通知話租埋9月(死約)得嗎?同埋係咪交返鎖匙同間屋俾業主就即日俾返晒按金俾我?而家個業主好衰,我驚佢唔肯即時俾返晒d按金我

大宅

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

睇下租約點寫,如果死約係 12 個月, 而通知期係 (either 1-2 個月) 就可能要租夠12 個月,再加 1-2 個月的通知期,即係 total要租夠13 或 14 個月。

但點都好,你最好盡早通知,仲要 make sure佢收到,例如寫信,唔好淨口講。退租後個業主要 check下個單位有無問題,先會退租俾你。

大宅

2020勳章

farm712 發表於 20-2-14 15:39
睇下租約點寫,如果死約係 12 個月, 而通知期係 (either 1-2 個月) 就可能要租夠12 個月,再加 1-2 個月的 ...

咁如果單位無問題係即日退租嗎?因為我未租過樓,咩都唔識

大宅

2020勳章

回覆樓主:

唔續租都要書面通知業主,通知租到幾時,免除大家麻煩,因為有啲租客未必按時搬走,可能有早或遲。

按金通常是check完間屋無問題當日就要比,如有需要現金你可早啲同業主講,否則有機會退支票。

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
tszyin1015 發表於 20-2-14 15:55
咁如果單位無問題係即日退租嗎?因為我未租過樓,咩都唔識

應該係,免手尾

大宅

2020勳章

李家承 發表於 20-2-14 18:33
唔續租都要書面通知業主,通知租到幾時,免除大家麻煩,因為有啲租客未必按時搬走,可能有早或遲。

按金通 ...

多謝你呀明白晒

大宅

2020勳章

Varanasi 發表於 20-2-15 07:33
應該係,免手尾

我好驚條友唔俾返d按金我無賴黎

大宅

2020勳章

tszyin1015 發表於 20-2-15 09:30

如果你退返間屋比業主係 自然損耗,正常佢唔會亂扣你,但你交屋前都要check下無問題先交比業主。有啲租客用爛左對門鎖又唔出聲,又無整番好先交比業主,依啲一定扣錢啦~

大宅

2020勳章

李家承 發表於 20-2-15 09:42
如果你退返間屋比業主係 自然損耗,正常佢唔會亂扣你,但你交屋前都要check下無問題先交比業主。有啲租客 ...

我無整爛佢d野,不過佢成間屋都無乜係唔爛...租樓真係要睇清楚

複式洋房

tszyin1015 發表於 20-2-15 09:30

應該當面講清楚有乜嘢損壞, 咁就冇咁多 爭拗

大宅

2020勳章

Varanasi 發表於 20-2-15 10:00
應該當面講清楚有乜嘢損壞, 咁就冇咁多 爭拗

我哋WhatsApp講低晒,有埋相,同埋個個衰業主成日都唔聽電話

複式洋房

tszyin1015 發表於 20-2-15 10:01
我哋WhatsApp講低晒,有埋相,同埋個個衰業主成日都唔聽電話:th ...

節目係業主唔想退返啲錢畀你

大宅

2020勳章

Varanasi 發表於 20-2-15 10:09
節目係業主唔想退返啲錢畀你

我未退租嘅,只係平時佢間屋有乜壞,佢係完全唔理,唔想整廳個冷氣壞左由我九月租到而家都無換,仲要我懷疑係佢一早就知壞,因為當時我租個陣,佢話冷氣機個remote漏左係屋企,之後我諗住應該無問題就照簽左約,佢交鎖匙俾我,我哋一試個冷氣先知壞

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tszyin1015 發表於 20-2-13 11:18
我想問下如果租約係9月起租,但如果我8月通知話租埋9月(死約)得嗎?同埋係咪交返鎖匙同間屋俾業主就即日 ...
雙方唔係死約前6個就要安排好?呢個交鎖匙時咪叫佢開張幾個星期後支票[如果你對你自己用開的野覺得無問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊