時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WWT1234 發表於 20-2-13 21:46
今朝返工仲叫「張老總」聽日返工就比人叫「張副總」

分明係想慳補水

搵個副國級同兩個中聯辦中任,係特登羞辱一個人,咁小學雞既野,真係白痴先諗得出

天朗氣清

男爵府

wuwucancan 發表於 20-2-13 21:07
她未做突首前(拆皇后碼頭)嗰時都5見得佢有謙虛過,even佢丁屋政策也沒有!:sweatin ...

你係咪有閱讀障礙?

珍珠宮

酒之伴 發表於 20-2-13 21:51
你係咪有閱讀障礙?

咁你係咪又係入人哋post搵交嗌呀?

子爵府

話之佢!

公爵府

tinlong22 發表於 20-2-13 21:50
搵個副國級同兩個中聯辦中任,係特登羞辱一個人,咁小學雞既野,真係白痴先諗得出

...

張老縂⋯⋯ 張副縂

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

WWT1234 發表於 20-2-13 22:19
張老縂⋯⋯ 張副縂

傻仔
天朗氣清

公爵府

tinlong22 發表於 20-2-13 22:21
傻仔

應該改定口「张副总」:
帮我买厕纸,三楼女厕的厕纸用完。

(簡體字)
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

WWT1234 發表於 20-2-13 22:25
應該改定口「张副总」:
帮我买厕纸,三楼女厕的厕纸用完。

有病就睇醫生啦,傻仔
天朗氣清

公爵府

tinlong22 發表於 20-2-13 22:31
有病就睇醫生啦,傻仔

「张副总」: 帮我买厕纸,三楼女厕,第二间塞咗,你去通通渠,另外买包卫生巾添。

水晶宮

2024勳章

點解嘈嘈下就變成捉字蝨?

罷免、免職的區別:
罷免是相對選舉而言的免職方式,依據《憲法》第65條第2款、第77條、第102條第2款、第103條第2款、《地方組織法》第26條、《代表法》第75條規定,被選出的人大代表和國家機關領導人,需免去其職務的,由原選舉單位、選區、選民依照法律規定的程序罷免。
免職是人大常委會對由它任命和決定任命的國家機關人員免去職務的方式。《地方組織法》第44條第9項、第10項、第1 1項規定了地方各級人大常委會對一府兩院三長的任免權的行使方式。
總結:因為港澳辦主任不是選舉產生,樓主用「罷免」係錯的

珍珠宮

czl115 發表於 20-2-13 22:49
點解嘈嘈下就變成捉字蝨?

罷免、免職的區別:

有人傻啫,成件事明顯係加強港澳辦效能,有人傻到走去話罷免張曉明
天朗氣清

水晶宮

2024勳章

tinlong22 發表於 20-2-13 22:54
有人傻啫,成件事明顯係加強港澳辦效能,有人傻到走去話罷免張曉明

HK01有解讀,如何理解,見仁見智吧

【港澳辦易帥】夏寶龍替換張曉明的兩個重點 https://www.hk01.com/article/434290

水晶宮

2024勳章

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23063841

呢個post集合了香港各媒體對呢次任免的解讀

珍珠宮

czl115 發表於 20-2-13 23:08
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23063841

呢個post集合了香港各媒體對呢次任 ...

因為topic 已經不能改⋯所以冇改(我試過改)編輯5到

珍珠宮

czl115 發表於 20-2-13 23:08

呢個post集合了香港各媒體對呢次任 ...

解讀有唔少,隔離帖都貼左好多
晏晝hk01無咁多分析文個陣
我已經話由夏寶龍副國級做呢個位要留意
港澳中聯辦主任入埋去
更加直接落實港澳辦、中聯辦從屬位置
係有人發傻,以為攪咁大場動作係玩張曉明
天朗氣清

珍珠宮

wuwucancan 發表於 20-2-13 23:10
因為topic 已經不能改⋯所以冇改(我試過改)編輯5到
...

跣到人癱癱腰啦,有人以為小明要落馬買廁紙
天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 20-2-13 23:16
跣到人癱癱腰啦,有人以為小明要落馬買廁紙

大家討論下姐⋯⋯無跣邊個

侯爵府

goat 發表於 20-2-13 13:15
唔係調走去另一部門, 而係原有部門港澳辦燉冬菇, 中共咁講面子, 中共應該憎到佢死 ...

慘過調去守水塘⋯⋯

首頁

尾頁

跳至