跳至

首頁

尾頁

洋房

各位好,剛發現自己懷孕冇耐,4weeks。一向都有便秘問題,之前食開中藥解決。而家唔敢食中藥(emoji)(emoji)
想問下有咩生果係初孕可以食得又排到便(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Ting_012020 發表於 20-2-13 12:42
各位好,剛發現自己懷孕冇耐,4weeks。一向都有便秘問題,之前食開中藥解決。而家唔敢食中藥(emoji)(emoji) ...

我有食奇異果 士多啤梨 車厘子

❌香蕉 木瓜

複式洋房

Ting_012020 發表於 20-2-13 12:42
各位好,剛發現自己懷孕冇耐,4weeks。一向都有便秘問題,之前食開中藥解決。而家唔敢食中藥(emoji)(emoji) ...

蘋果、橙最正氣
提子、車厘子、奇異果我都成日食(暫時四個月☺️)

回覆 Ting_012020 的帖子

Hi Ting_012020 ,懷孕期間賀爾蒙改變,影響胃酸分泌減少和腸道蠕動減慢,唔少孕婦容易有排便困難嘅困惱,想食多D高纖食物幫助排便好好呀 皺皮瓜、橙有豐富葉酸,紅色同黃色嘅水果, 深黃色/深綠色蔬菜,如車厘茄、紅蘿蔔、南瓜、番薯等,含豐富胡蘿蔔素,都好適合早期懷孕嘅婦女,準媽媽胃口好唔好?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至