論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇人知道請左既工人未到香港但係我要炒佢嘅話,工人使唔使俾agent錢㗎?姐姐file 已入入境事務處
本身打算請黎照顧媽媽,但等既過程中媽媽過左身用唔著

大宅

2020勳章

cherryshum8749 發表於 20-2-13 12:52
有冇人知道請左既工人未到香港但係我要炒佢嘅話,工人使唔使俾agent錢㗎?姐姐file 已入入境事務處
本身打 ...

咁要問勞工處及入境處

大宅

2020勳章

five555 發表於 20-2-13 14:39
咁要問勞工處及入境處

sorry for your lost!

大宅

2020勳章

節哀
工人比左"學費"未,只有工人自己和當地agent先知道. 你可否直接問工人?
點都好, 建議你直接同工人講, 當地agent講都要等工人交晒"學費"先話佢知.
香港agent都未必會講工人知, 條件好的可私底下再賣出去, 等候時間短, 有市場的, 到步再幫工人轉工. 如要阻止工人如期來港, 就必須直接通知入境處.

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

民房

chbch 發表於 20-2-13 16:09
節哀
工人比左"學費"未,只有工人自己和當地agent先知道. 你可否直接問工人?
點都好, 建議你直接同工人講, ...

我可以幫姐姐搵另一僱主,再通知agent 改contract嗎?

大宅

2020勳章

cherryshum8749 發表於 20-2-14 01:20
我可以幫姐姐搵另一僱主,再通知agent 改contract嗎?

改合約agent點收費問agent先知. 比錢一定有辦法做.

親友很想要工人? 講真, 請工人講彩數, average咩水準不用說, 呢個你未用過, 小心介紹比人日後朋友都無埋.

男爵府

cherryshum8749 發表於 20-2-13 12:52
本身打 ...

入境處批左工作証未?未批可以即刻通知入境處取消申請,當然agent唔會退返錢俾你,工人方便agent會揾另一個顧主俾佢

民房

lokjoan 發表於 20-2-14 20:05
入境處批左工作証未?未批可以即刻通知入境處取消申請,當然agent唔會退返錢俾你,工人方便agent會揾另一 ...

剛剛agent update visa 已批。
我知我俾左既agent fee 無得退,只擔心工人姐姐無工做仲要還錢,佢會唔會蝕左錢?

民房

chbch 發表於 20-2-14 12:09
改合約agent點收費問agent先知. 比錢一定有辦法做.

親友很想要工人? 講真, 請工人講彩數, average咩 ...

都係唔介紹了,始終人夾人,請人要岩眼緣

大宅

2020勳章

cherryshum8749 發表於 20-2-17 15:16
我知我俾左既agent fee 無得退,只擔心工人姐姐無工做仲要還錢,佢會唔會蝕 ...

放心. Agent會幫佢再揾的.

子爵府

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
cherryshum8749 發表於 20-2-17 15:16
我知我俾左既agent fee 無得退,只擔心工人姐姐無工做仲要還錢,佢會唔會蝕 ...

visa 批咗,可以唔攞的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊