懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日21周喇
12周時飲糖水唔合格
係屋企篤手指血糖好唔穩定
尤其空腹血糖5.9(要5.5以下)
飯後有時7.5-8.7(要7.5以下)
已經見咗營養師,教我1日食6餐
但好沮喪,食乜都控制唔到(emoji)(emoji)
有冇媽媽飲食控制到可以分享下

複式洋房

cy925 發表於 20-2-13 16:29
今日21周喇
12周時飲糖水唔合格

我由8週開始就要每日篤4次手指
間時都會有3-4次高左
食幾甜既野都無野 反而食澱粉質就爆
我空腹平均5, 餐後2小時平均6左右
醫院就要我 空腹5.2以下, 餐後6.7以下
試下唔好食禁多澱粉質 睇下會唔會有改善呀

複式洋房

Manbs 發表於 20-2-13 16:40
我由8週開始就要每日篤4次手指
間時都會有3-4次高左
食幾甜既野都無野 反而食澱粉質就爆

多謝提供意見,其實澱粉質已經唔食多,營養師嫌我食得少添,唉。。真係好沮喪 請問你而家幾多周?

大宅

2020勳章

點解12週就做嘅?

複式洋房

cy925 發表於 20-2-13 16:44
多謝提供意見,其實澱粉質已經唔食多,營養師嫌我食得少添,唉。。真係好沮喪 請問你而家幾多 ...

試下食飽之後行下 應該有啲幫助架
我而家30週呀

複式洋房

babybaby69 發表於 20-2-13 18:08
點解12週就做嘅?

因為我父母都有糖尿,屬高危,所以醫院12周就叫我做第1次喇

複式洋房

Manbs 發表於 20-2-13 18:10
試下食飽之後行下 應該有啲幫助架
我而家30週呀

今日午餐食咗碗米粉,雞亦2隻,幾粒冬菇+菜芯,之後散步40分鐘,2小時篤手指係8.7(emoji)(emoji)(emoji)

請問你係咪一直都控制到?平時食好少飯?

複式洋房

cy925 發表於 20-2-13 18:12
今日午餐食咗碗米粉,雞亦2隻,幾粒冬菇+菜芯,之後散步40分鐘,2小時篤手指係8.7(emoji)(emoji)(emoji)

...

禁真係好高喎 醫生有無叫你打針呀?
我暫時都仲控制到呀 好小食澱粉質
糖水同甜野就無介到

複式洋房

Manbs 發表於 20-2-13 18:15
禁真係好高喎 醫生有無叫你打針呀?
我暫時都仲控制到呀 好小食澱粉質
糖水同甜野就無介到

糖水,飲品,蛋糕已無食喇
2星期後返去見醫生,我都驚佢要我住院打針。

子爵府

2020勳章

今日21周喇
12周時飲糖水唔合格

我第二胎嘅血糖算控制得好成功,只有間中一兩次會超左少少。
關鍵在於餐後不要立即行走,食完休息30分鐘,夠鐘先起身行返30分鐘,到你篤手指時血糖就會好靚。

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

cy925 發表於 20-2-13 18:12

...

我係靠每餐食少點澱粉+戒糖控制到。
你一碗米粉是飯碗定湯碗?營養師話係用中型飯碗計。如果你食一飯碗米粉都超,下次試下再食少點,上午/下午茶先再食少少澱粉,如一片麥包。粉麵的湯/老火湯唔好飲。醬汁,高醣蔬果都要戒。
唯有樣樣試下先,睇下點調節食乜/份量。

複式洋房

ipcs 發表於 20-2-13 18:19
我第二胎嘅血糖算控制得好成功,只有間中一兩次會超左少少。
關鍵在於餐後不要立即行走,食完休息30分鐘, ...

呀,呢個方法要試下,因為我每次食完即刻散步。多謝你提示

複式洋房

minsung 發表於 20-2-13 18:33
我係靠每餐食少點澱粉+戒糖控制到。
你一碗米粉是飯碗定湯碗?營養師話係用中型飯碗計。如果你食一飯碗米 ...

好呀,唯有努力再試試啦,多謝你提示呀 祝大家孕期平安順利

複式洋房

今日21周喇
12周時飲糖水唔合格

我以前空腹要5以下,仲難頂(emoji)

複式洋房

cy925 發表於 20-2-13 18:17
糖水,飲品,蛋糕已無食喇
2星期後返去見醫生,我都驚佢要我住院打針。
...

我都控制唔到,空腹點食都超,餐後狂散步先得(近排週數大左,有時連散步都唔work)
結果而家要打針...

你邊間醫院?我之前都驚打針要入院,結果唔洗,自己拎返屋企打就得

複式洋房

clami 發表於 20-2-13 20:28
我都控制唔到,空腹點食都超,餐後狂散步先得(近排週數大左,有時連散步都唔work)
結果而家要打針...

係呀,我而家21周覺得血糖比之前難控制,其實食嘢無特別多,又唔夠磅,21周只重咗6磅,我係QE跟進呀,你打針後係咪好啲呀?

大宅

我暫時飲食都控制到

呢家食低糖,低鹽餐
同埋一日食6餐

複式洋房

cy925 發表於 20-2-13 20:49
係呀,我而家21周覺得血糖比之前難控制,其實食嘢無特別多,又唔夠磅,21周只重咗6磅,我係QE跟進呀,你打 ...

我都係QE,13週飲糖水pass,26週再飲就衰左。控制飲食左4星期都唔得,產科醫生寫紙俾我去糖尿科排新症(洗唔洗打針要糖尿科醫生決定),寫urgent case都要排一段時間
排到早幾日34週先有得睇,醫生開左好低劑量俾我臨瞓打試下。而家試左幾日唔係好work,聽日會打番醫院同姑娘報告,睇吓要加幾多劑量

複式洋房

clami 發表於 20-2-13 22:03
我都係QE,13週飲糖水pass,26週再飲就衰左。控制飲食左4星期都唔得,產科醫生寫紙俾我去糖尿科排新症(洗 ...

urgent case 都等咁耐
唉,今晚食半碗飯少少炒蛋同菜芯,散步30分鐘,2小時篤手指都8.2

複式洋房

cy925 發表於 20-2-13 22:13
urgent case 都等咁耐
唉,今晚食半碗飯少少炒蛋同菜芯,散步30分鐘,2小時篤手指都8.2 :pity ...

本來佢直情排到我差不多38週先有得睇,係QE營養師都睇唔過眼幫我打去糖尿科chur佢地排我快啲,咁先34週睇到咋

你餐後真係高左啲喎...試下再行耐少少睇下得唔得

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊