親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

買了機票復活節去日本,中途在台北轉機,請問
1)需要申請入台證嗎?
2)肺炎措施下,香港人只是過境可以嗎?

謝謝

用戶要求終止服務

牛年勳章

1)需要申請入台證嗎?
唔入境唔需要,做定亦無壞,不過台灣暫時停咗網上簽證比港人

2)肺炎措施下,香港人只是過境可以嗎?
暫時可以,到時留意最新情況
未經許可,請勿轉載

大宅

大笨鐘 發表於 20-2-13 17:25
1)需要申請入台證嗎?
唔入境唔需要,做定亦無壞,不過台灣暫時停咗網上簽證比港人

謝謝你呀

大宅

Debbiem 發表於 20-2-13 16:49
買了機票復活節去日本,中途在台北轉機,請問
1)需要申請入台證嗎?
2)肺炎措施下,香港人只是過境可以嗎 ...

請問你是乘坐China Airlines 嗎?我也是4月經臺北去名古屋,但今天收到China Airlines email,取消了我兩程香港~臺北,變相去不成日本,剛剛找Agency cancel 機票!

大宅

awowo 發表於 20-2-13 21:26
請問你是乘坐China Airlines 嗎?我也是4月經臺北去名古屋,但今天收到China Airlines email,取消了我兩 ...

係呀,我回港的那程被取消,我經Skyscanner 訂,聯絡緊佢地

wcpcelia    發表於 20-2-16 15:15

男爵府

Debbiem 發表於 20-2-14 01:59
係呀,我回港的那程被取消,我經Skyscanner 訂,聯絡緊佢地
Skyscanner只係for searching, 佢只會redirect你去另一個網上Agent/官網到買, 你揾skyscanner幫你唔到架喎

大宅

fatfat-hippo 發表於 20-2-14 13:08
Skyscanner只係for searching, 佢只會redirect你去另一個網上Agent/官網到買, 你揾skyscanner幫你唔到架喎: ...

我留左message俾skyscanner, 睇下佢地冇乜嘢可以做到先

琥珀宮

Debbiem 發表於 20-2-14 01:59

你之前booking confirmation email是skyscanner send 比你?

男爵府

Debbiem 發表於 20-2-14 22:55
我留左message俾skyscanner, 睇下佢地冇乜嘢可以做到先
你其實知唔知自己喺邊個網買機票架

大宅

fatfat-hippo 發表於 20-2-16 01:20

Skyscanner 原來direct 左去華航直接買,我打去華航,佢地幫我check到,現在可以全票取消。我之前message 了Skyscanner, 到而家乜都無回覆,我諗以後也不會經佢地買機票,有事時無人理

大宅

fatfat-hippo 發表於 20-2-16 01:20

Send e-ticket 個email吾係華航,也不是Skyscanner, 所以好confused

男爵府

Debbiem 發表於 20-2-17 11:13
Skyscanner 原來direct 左去華航直接買,我打去華航,佢地幫我check到,現在可以全票取消。我之前message ...
其實你知唔知Skyscanner只係格價網站, 好似trivago咁, 佢只會話你知邊個網站買幾錢, 再redirect你去你揀嗰個價錢嘅網站買, 有關機票嘅問題, 佢地係無責任架喎

男爵府

Debbiem 發表於 20-2-17 11:15
Send e-ticket 個email吾係華航,也不是Skyscanner, 所以好confused
我習慣每次買完機票都會cap screen留底, 有事時都知去邊到問

用戶要求終止服務

牛年勳章

Debbiem 發表於 20-2-17 11:15

邊個 send email 比你,你就要聯絡返佢
未經許可,請勿轉載

大宅

大笨鐘 發表於 20-2-17 12:16
邊個 send email 比你,你就要聯絡返佢

我試過sent email, 但傳送吾到,佢return email 話這個address 不接收email

用戶要求終止服務

牛年勳章

Debbiem 發表於 20-2-17 17:05
我試過sent email, 但傳送吾到,佢return email 話這個address 不接收email

Post 個 email address 嚟睇吓!
未經許可,請勿轉載

大宅

Debbiem 發表於 20-2-17 17:05

可能係system generated email,所以不能回覆。只要知道exactly在那公司買,可以直接聯絡該公司。

大宅

ramj 發表於 20-2-17 18:49
可能係system generated email,所以不能回覆。只要知道exactly在那公司買,可以直接聯絡該公司。
...

應該係,以前用其他網上travel agency,有問題都會搵到客服協助,Skyscanner 真係完全無人理。

大宅

另,想請問知不知道杜拜是否很多內地人去?

大宅

Debbiem 發表於 20-2-17 22:26
應該係,以前用其他網上travel agency,有問題都會搵到客服協助,Skyscanner 真係完全無人理。
...

正因爲skyscanner並不是travel agent,佢只是一個格價平台,提供資訊比大家參考。你的機票不是由skyscanner賣出的,佢地當然冇回應啦。

首頁

尾頁

跳至