自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello~ 我住喺日本滋賀,算郊區地方,但係都買唔到口罩,宜家諗住試下上網搵,我有屋企人響廣州,我驚佢哋遲啲買唔到口罩,想幫佢哋但有個問題:

假設買到, 點樣可能平安寄去廣州又係另一個問題, 聽講有人寄上廣州但疑似中途被偷咗, 寄ems係咪已經係最安全呢? 日本飛中國/HKG嘅航班都減少咗, 所以ems網頁話會delay 實際會delay幾多大家有冇經驗可以share下?

我真係好擔心我屋企人,唔該曬大家先!

子爵府

回覆 utopia25 的帖子

比多D錢用FEDEX或DHL

https://www.fedex.com/ja-jp/home.html

https://www.logistics.dhl/jp-ja/home.html

大宅

回覆樓主:

我覺得最快方法,可用DHL等先寄香港,在香港用順豐廣寄州。因日本直寄廣洲,
因中國清關比較麻煩。你可以考慮嚇。

大宅

回覆 elaine0512@yaho 的帖子

你好! 即是香港寄廣州清關較快?我在香港沒有可以協助的朋友
見到日本也有順豐,唔知用日本順豐係咪都可以買保險俾人攞咗都有得賠呢…

大宅

utopia25 發表於 20-2-13 22:07

你好! 即是香港寄廣州清關較快?我在香港沒有可以協助的朋友

我不太了解日本順豐,你可以問。另外,我朋友寄香港時,都是拆盒,用密實袋裝,可以省些運費,你可參考。(但可能有些速遞公司要求不同,拆之前都要先問)。

wcpcelia    發表於 20-2-16 15:57
utopia25    發表於 20-2-14 00:17

大宅

Thank you! 知唔知大約可省多少運費呢?

大宅

utopia25 發表於 20-2-13 18:20
Hello~ 我住喺日本滋賀,算郊區地方,但係都買唔到口罩,宜家諗住試下上網搵,我有屋企人響廣州,我驚佢 ...

有可能會被徵收。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

有朋友由日本寄口罩返廣州,真係被徵收左

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我家人日本買咗口罩寄香港,路線係:大阪,東京,首爾,廣州,再首爾,香港。用FedEx。當睇到廣州時,以為儅過水,點知第二日下午三點到屋企

大宅

回覆 amych 的帖子

你好! 請問係幾時左右嘅事?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

utopia25 發表於 20-2-14 21:02
回覆 amych 的帖子

你好! 請問係幾時左右嘅事?

早二星期嘅事

大宅

回覆樓主:

內地親戚依2日話開始買到口罩了

大宅

yoyo1991 發表於 20-2-14 21:35
內地親戚依2日話開始買到口罩了

太好了, 替你開心! 我廣州嘅屋企人仲係買唔到, 我決定用EMS 搏一搏, 買咗嘅口罩最快星期一會到我屋企(日本), 然後就去郵局寄EMS.. 希望唔會遲太多, 啱啱睇到日本郵局官網話, 有可能要2星期以上先到大陸.. 因為班機少咗 :( :(

子爵府

utopia25 發表於 20-2-13 18:20
Hello~ 我住喺日本滋賀,算郊區地方,但係都買唔到口罩,宜家諗住試下上網搵,我有屋企人響廣州,我驚佢 ...

廣州市政府有微信小程序,方便廣州本地人買口罩,你可叫親友試下頂住一下。
点解唔用FEDEX快递寄件?
但可能清關時,俾人私自扣起?當然要買保險。

大宅

回覆 fatboyL2 的帖子

你好! 我本來都係叫佢哋咁做,但原來嗰個wechat app佢哋日日都喺度試都book唔到,老人家去街搵又買唔到,所以只可以靠我寄俾佢哋。fedex嘅話每次要8000yen, 係我要寄嘅口罩成7倍價錢(每次30塊,分兩次寄分散寄失風險),DHL(即使包保險)仲再貴一半添,順豐日本搵唔到人分享海外寄大陸好唔好,亦要3千幾yen, 所以可能揀ems, 1400 yen for 0.5 kg 貴過盒口罩少少only

大宅

utopia25 發表於 20-2-15 10:34
回覆 fatboyL2 的帖子

你好! 我本來都係叫佢哋咁做,但原來嗰個wechat app佢哋日日都喺度試都book唔到,老 ...

Check pm

男爵府

回覆樓主:

我問過我幾個大陸客,
佢地都話買到口罩!
有一個話係貴d,大約¥5個~

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

zone123 發表於 20-2-15 12:04
我問過我幾個大陸客,
佢地都話買到口罩!
有一個話係貴d,大約¥5個~

我老公都幫公司訂過,俾哂錢之後話俾政府徵用左 都要$4人仔/個。好彩退返錢。之後都係上面啲同事靠關係先買到小量,都唔夠分俾下層職員
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至