論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

之前講好左,呢排放假唔好出街,一系放假系屋企,一系做野,儲d假,等肺炎過去我就買機票比佢返菲律賓放大假,佢都應承,但系頭先又同我講23號佢要放假去朝拜,我屋企有個細bb,真系唔想佢放假周圍去

水晶宮

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
大西瓜i 發表於 20-2-13 19:31
之前講好左,呢排放假唔好出街,一系放假系屋企,一系做野,儲d假,等肺炎過去我就買機票比佢返菲律賓放大 ...

你同工人講, 有單 case 就係神職人員受感染, 叫工人唔好去朝拜

寶石宮

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

新加坡12宗肺炎同兩個教會有關

https://www.straitstimes.com/singapore/health/novel-coronavirus-cases-in-singapore

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我果個都係。其實個姐姐本身就黎完約。我一早plan好唔續佢。本身傾好左佢唔放假我買佢假,佢肯嫁。點知肯左一個星期,我咁岩同佢講聲我唔續佢約之後,佢就突然唔肯唔出去。話要去揾工,我問佢平日出去揾得唔得因為驚星期日多姐姐放假。佢都唔肯一定要星期日。我再問佢係只係聽日要出去agent度定黎緊個個星期日都要出去。佢話個個星期日。我屋企有個3歲小朋友我都好擔心。我依家都唔會出街食野。老公番工都改左楂車唔搭交通工具。食晏都揀冇乜人餐廳。多人佢寧願買上車食。.其實我同老公一向都好唔滿意佢。只係諗住做好人俾佢完約。依家咁我想即炒

複式洋房

birdbird 發表於 20-2-13 22:38
你同工人講, 有單 case 就係神職人員受感染, 叫工人唔好去朝拜

我惗住下個星期再同佢傾下,唔該嗮

複式洋房

Poyau 發表於 20-2-14 15:45
新加坡12宗肺炎同兩個教會有關

https://www.straitstimes.com/singapore/health/novel-coronavirus-cases- ...

唔該嗮你呀

複式洋房

kittyuk 發表於 20-2-15 11:31
我果個都係。其實個姐姐本身就黎完約。我一早plan好唔續佢。本身傾好左佢唔放假我買佢假,佢肯嫁。點知肯左 ...

佢平時做野點架?我呢個好懶!本身已經重新請過個印尼,惗住印尼一到即炒佢,但系宜家印尼來唔到,唯有繼續用佢,就惗住唔炒了,仲話肺炎過左之後比佢放假返菲律賓,佢宜家未做夠一年咋

大宅

大西瓜i 發表於 20-2-15 12:03
佢平時做野點架?我呢個好懶!本身已經重新請過個印尼,惗住印尼一到即炒佢,但系宜家印尼來唔到,唯有繼 ...

做野差。碗碟都洗得唔乾淨。一曰到黑係房玩電話。呢排個仔唔洗番學就我湊仔佢玩電話玩足一曰。佢淨係做家務煮飯。我本身都係請好左個印,所以諗住同佢提早完約。

複式洋房

我都好頭痛,之前個個星期日補$比佢留在家,但不用她做家務,我仲煮埋比佢食。上個星期開始工人唔肯,其實我明困在家悶,我肯比佢出去,不過勸佢食完lunch先出去,之後番屋企食晚飯,就係怕佢食野時同朋友口沫橫飛、唱歌跳舞除口罩,但今個星期佢唔肯了,要一早出去晚上才回來。佢要照顧一家人,我都好擔心,真係有想過炒左佢,市面平穩先再請新人。

複式洋房

kittyuk 發表於 20-2-15 12:12
做野差。碗碟都洗得唔乾淨。一曰到黑係房玩電話。呢排個仔唔洗番學就我湊仔佢玩電話玩足一曰。佢淨係做家 ...

咁你呢個又真系好衰噢!咁你都忍到完約!

複式洋房

Rainbow_soso 發表於 20-2-15 12:33
我都好頭痛,之前個個星期日補$比佢留在家,但不用她做家務,我仲煮埋比佢食。上個星期開始工人唔肯,其實 ...

因為我地自己都唔敢周圍去,唔敢系出面食野,我要睇下下個星期確診有冇增到好多先再決定,如果佢硬要出去就炒了

大宅

大西瓜i 發表於 20-2-15 12:37
咁你呢個又真系好衰噢!咁你都忍到完約!

忍得好辛苦忍到提早完佢約,就係唔想斷約做衰人。但佢差到咁我唔想留個人激氣之餘仲增加我成家人既患病風險。我同老公都盡量唔會出街。出街都唔係出面食野。但如果佢放假出去實成班姐姐玩又食野。到時我點小心都冇用

複式洋房

大西瓜i 發表於 20-2-15 12:39
因為我地自己都唔敢周圍去,唔敢系出面食野,我要睇下下個星期確診有冇增到好多先再決定,如果佢硬要出去 ...

係啦,我自己出去好小心,完全沒有在街外食野行街,咪就係為小朋友。但講極唔明,最慘而家好多隱形帶菌者,姐姐們來自不同家庭組合,最中一個中,就慘,所以真係想炒左佢一了百了。

複式洋房

kittyuk 發表於 20-2-15 12:42
忍得好辛苦忍到提早完佢約,就係唔想斷約做衰人。但佢差到咁我唔想留個人激氣之餘仲增加我成家人既患病風 ...

如果佢堅持,就炒左佢啦!佢好好人就話唔捨得姐,佢咁衰!

複式洋房

Rainbow_soso 發表於 20-2-15 13:47
係啦,我自己出去好小心,完全沒有在街外食野行街,咪就係為小朋友。但講極唔明,最慘而家好多隱形帶菌者 ...

我都系咁惗,我宜家一個星期出去買一次餸咋,都唔知幾時會爆,宜家潛伏期又升到24日

寶石宮

2020勳章

發表於 前天 00:11 |顯示全部帖子

回覆樓主:

https://www.hk01.com/社會新聞/435453/武漢肺炎-最新-一外傭初步確診-僱主有參與明星酒家家族聚餐

【23:22】據了解,東區醫院新增一宗初步確診個案,患者是一名外傭,其僱主曾出席早前在北角明星酒家29人的家族聚餐。

消息指,該外傭的僱主早前已確診,外傭稍早接受病毒化驗時結果呈陰性,但最新的化驗結果為陽性,或屬本港首宗「陰轉陽」個案。

寶石宮

2020勳章

發表於 前天 17:06 |顯示全部帖子

回覆樓主:

https://www.hk01.com/社會新聞/435973/武漢肺炎-直播-增一外傭確診-2月9日曾在大會堂外聚會

別墅

發表於 前天 19:14 |顯示全部帖子

大宅

發表於 前天 22:06 |顯示全部帖子
我同姐姐傾左1個月出2次街,2次就留係屋企休息唔駛佢做家務,仲俾100蚊佢落樓下買野食或者自己買野返黎煮。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊