懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問3個月後到 要幫老婆準備定D咩..
已打算去港安開刀

其實係想問 生活上有咩要留意 要買咩同埋點樣比佢知道我係關心緊佢留意佢..

其實條問題都問得好蠢 幫幫手唔好DIU咁大力><

別墅

2020勳章

kitckjenny 發表於 20-2-13 21:26
想問3個月後到 要幫老婆準備定D咩..
已打算去港安開刀

我都有左差不多19週 最主要係你既關心 問下佢今日有無咩唔舒服 有無咩特別想食咁
同埋真係可以幫輕下啲家務(如果無姐姐果啲幫手)孕婦要休息多啲 佢知道你關心佢 已經好足夠

別墅

樓主上黎問得呢條問題一定係好好既老公(emoji)

我宜家32周,第一胎,小小經驗可以分享下。

每個人懷孕身體出現既唔舒服情況都唔同,而且唔同階段都有唔同,舉個例我一次都冇嘔過,食得訓得但突然皮膚濕疹大爆發,然後有胸部痛/下面分泌增多/胃突然好酸同有胃氣等等 最近腳腫仲會抽筋⋯⋯我算陀得舒服嫁啦~有d人會暈返唔到工tim同埋要有心理準備太太會突然野蠻左 脾氣可能會勁左 同埋會易喊左,老公請理解這是荷爾蒙既影響。

*盡量都陪太太去產驗
*主動問候多d身體有冇唔舒服呀~(上面都提到唔同懷孕階段會有唔同既不適)
*幫太太搽油預防妊娠紋
*陪伴多d

洋房

Cheerupbaby 發表於 20-2-14 09:50
我都有左差不多19週 最主要係你既關心 問下佢今日有無咩唔舒服 有無咩特別想食咁
同埋真係可以幫輕下啲家 ...

有時關心佢話我問廢話-.-又比佢醒我一輪-_-

我都搞到有咩係該問唔該問 我都好亂

洋房

charmaine1229 發表於 20-2-14 10:20
樓主上黎問得呢條問題一定係好好既老公(emoji)

我宜家32周,第一胎,小小經驗可以分享下。

WA 佢同你一樣阿 你所講佢都有 有左好易發脾氣 成日都鬧我 有時好小事 佢都嬲到爆...

別墅

2020勳章

kitckjenny 發表於 20-2-14 18:17
有時關心佢話我問廢話-.-又比佢醒我一輪-_-

我都搞到有咩係該問唔該問 我都好亂

不過懷孕初期個情緒真係會好唔穩定
我都有排成日發脾氣同喊架
過左果排 之後情緒就開始定 會好啲
因為身體變化都好影響個情緒 男方盡量體諒下

比佢醒一輪 等佢舒發下

複式洋房

有時一句"辛苦你啦老婆~"已經好夠
最記得大肚初期好反胃,完全食唔落野瘦左超多,我老公眼濕濕望住我講左依句,我即刻爆喊(孕婦情緒好敏感haha)
到後期幫佢按下腳/腰 , 幫手做下家務, 有時煮餐飯比佢食, 都好冧啦~
有時"等我黎啦!你坐定!",幾man~

複式洋房

回覆樓主:

開頭無咩胃口,你老婆想食咩盡量買比佢食啦,就算垃圾食物食少少都無問題。

當佢係公主,唔比佢做粗重野,tum多d老婆開心,浮誇d都唔緊要。例如我晚晚尿頻,要起身時老公會比隻手臂我借力。跟住佢有時會扮古時候d公公扶皇后娘娘甘行路,扶我沿路去廁所。好搞笑又好sweet

大宅

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
cdream0 發表於 20-2-15 15:21
開頭無咩胃口,你老婆想食咩盡量買比佢食啦,就算垃圾食物食少少都無問題。

當佢係公主,唔比佢做粗重野, ...

認同我都係晚晚尿頻去幾次 仲要有時急起上黎踩住我老公小腿爬出去佢比我踩醒左 佢仲驚我夜晚去廁所撞親特登係房門口整左盞燈比我沿途照到去廁所 所以其實雖然佢話我大肚後好好火成日鬧佢 但其實呢個過程都係大家一個好好既體驗黎既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊