跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個b香港出世既話,要點做先可以渣兩本護照?
定係要去馬來西亞出生先可以同時渣兩本護照?

媽媽已經拿左香港身分證
爸爸可否跟媽媽拿埋馬來西亞護照/身分證?

十分感謝!!!!

複式洋房

回覆 c11220780 的帖子

pu sh

大宅

c11220780 發表於 20-2-14 01:58

去馬來西亞領事館登記已經和港人結婚,BB出世一年內到馬來西亞領事館登記父/母是馬來西亞人,會得到一張證明書。18歲前可以決定攞馬來西亞護照。

大宅

c11220780 發表於 20-2-14 01:58

不過唔知灣仔馬來西亞領事館開番未,之前我叔仔老婆想同個仔登記,發現關左門,你不如去佢個web site 睇吓啦!Attached the notice for your information.

複式洋房

回覆 Fatwing1980 的帖子

但要馬來西亞護照既話就要18歲決定放棄香港身分証/護照?
有無辦法一世都渣兩本護照?謝謝!

大宅

c11220780 發表於 20-2-15 14:23

但要馬來西亞護照既話就要18歲決定放棄香港身分証/護照?

馬來西亞只可以有一個國籍。
我有個叔仔之前想攞香港護照,但發現要放棄馬來西亞籍,所以放棄咗。

大宅

Fatwing1980 發表於 20-2-16 18:31
馬來西亞只可以有一個國籍。
我有個叔仔之前想攞香港護照,但發現要放棄馬來西亞籍,所以放棄咗。
...

https://www.coco01.today/post/441024

睇吓呢個,之前d親戚send 過來

複式洋房

為什麽要放棄馬籍?
香港允許雙國籍,而且馬政府也不知道妳們去申請香港籍。所以為什麽要放棄馬籍?

大宅

c11220780 發表於 20-2-20 14:39

為什麽要放棄馬籍?

我都唔知喎,之前我叔仔想攞香港護照,佢話睇過要放棄馬籍,所以唔攞。
相反,我係唔知馬拉check 唔check 到你有冇放棄香港國籍喎!

大宅

為什麽要放棄馬籍?

(emoji)I gave PM you btw.

大宅

為什麽要放棄馬籍?

https://www.justlanded.com/english/Malaysia/Malaysia-Guide/Visas-Permits/Malaysian-citizenship

Please also read this. I dunno how this will happen.

首頁

尾頁

跳至