1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

用開瑞士寶X皮膚膏, 試過無數咁多隻其他牌子得佢同bb夾到, 但已經斷貨, 屋企存貨又用曬, 有無媽媽係相同情況, 試到有其他品牌嘅尿疹膏可以揸完bb pat pat唔紅?

複式洋房

falafalabu 發表於 20-2-14 04:22
用開瑞士寶X皮膚膏, 試過無數咁多隻其他牌子得佢同bb夾到, 但已經斷貨, 屋企存貨又用曬, 有無媽媽係相同情 ...

...

複式洋房

其實一定要keep住乾爽,勤換片。藥方面用有zinc oxide 的。加油 快好!

別墅

謝謝各位回覆應該唔關尿片事, 因為每次都係轉尿疹膏先出事, 我懷疑bb係對zinc oxide敏感... 我之前試過mustexx sudocrexx biolaxx 甚至凡士林都係紅到腫... 不過已經剛搵到成份類近的可以接受, 謝謝大家

大宅

回覆 falafalabu 的帖子

我囡由出世開始一路都有尿布疹問題,試過好多牌子的PAT PAT膏都唔得,當時我都好困擾,連西醫都睇埋醫生,醫生只俾左類固醇,仲叫我要遂隻牌子試,甚至乎話趁個BB瞓著左就攤開佢塊片等佢抖下氣(我當然冇跟醫生講法去做啦!),
結果誤打誤撞之下,我買左和光堂既爽身粉,每次換完片後先用濕紙巾抹,再用乾紙巾印乾,
最後搽爽身粉落PAT PAT度,好快佢就好番左,直到而家差不多兩歲了,冇再翻發~
我覺得你可以試下,雖然坊間話唔好用爽身粉,但呢個係我個人經驗,假如媽媽試過坊間好多方法都唔得的話可以一試,大前題係最緊要勤換片~希望幫到你~

別墅

tifffan321 發表於 20-2-17 15:40

我囡由出世開始一路都有尿布疹問題,試過好多牌子的PAT PAT膏都唔得,當時我都好困 ...

謝謝你呀

男爵府

回覆樓主:

用B5萬用膏

複式洋房

tifffan321 發表於 20-2-17 15:40

我囡由出世開始一路都有尿布疹問題,試過好多牌子的PAT PAT膏都唔得,當時我都好困 ...

Thanks for sharing too

複式洋房

falafalabu 發表於 20-2-14 04:22
用開瑞士寶X皮膚膏, 試過無數咁多隻其他牌子得佢同bb夾到, 但已經斷貨, 屋企存貨又用曬, 有無媽媽係相同情 ...

試下Pigeon 個支爽身粉水 粉紅色有個桃係個盒度個支

首頁

尾頁

跳至