0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

仔仔食左人奶兩個月,之前人奶個陣時就一日屙兩次,轉咗奶粉後一日屙五次,重要好爛添,咁應該點轉奶粉先岩

大宅

一日轉一餐就可以,但千祈唔好溝奶粉,因為入面個成份有分別

複式洋房

回覆 karryc 的帖子

會吾會只係奶粉問題?我仔仔由人奶轉美素冇呢個問題 我果陣係由人奶直接轉全日飲奶粉 仲要一個月就仲左夜奶 其實冇話點轉 最緊要bb肯吾肯食 體重有冇增加 健康最緊要

民房

樓主你係唔係轉得太快呀/

民房

estherfu 發表於 20-2-14 16:54
一日轉一餐就可以,但千祈唔好溝奶粉,因為入面個成份有分別

我都係一日轉一餐, 第2個星期就開始轉2餐,慢慢加上去

複式洋房

要慢慢逐餐轉,我仔仔個陣轉奶粉都係慢慢轉,屙太多可能係奶粉吾太夾/腸胃未適應,個陣我人奶轉奶粉,我揀左美素佳兒,無屙爛屎,又無生粒粒,同小朋友幾夾,可以考慮吓

大宅

2020勳章

你係咪轉奶粉轉得太急? 我囡囡轉illuma organic 轉得好好喎, 無屙爛

大宅

畀面勳章

要好慢,我大女飲左2個月全人奶,之後我4-5日都係中間一餐,之後再加一餐又係4-5日後再遂步加⋯⋯⋯

Btw 我大女係頭2個月人奶,之後食雪奶到6-7個月,便秘再轉美素直至4歲

大宅

畀面勳章

要好慢,我大女飲左2個月全人奶,之後我4-5日都係中間一餐,之後再加一餐又係4-5日後再遂步加⋯⋯⋯

Btw 我大女係頭2個月人奶,之後食雪奶到6-7個月,便秘再轉美素直至4歲

別墅

2020勳章

你試下隻enfinitas,呢隻有人奶成份,
比較溫和,轉奶粉係要試下睇下邊隻夾你bb ga la

大宅

要轉就搵隻似人奶,個味夠淡的轉,咁bb會易d適應,如果唔係個味差太遠bb會唔要

大宅

可能奶粉隻唔夾你bb,過多一排都夾唔到就要再轉另一隻奶粉再試

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

轉奶粉要慢慢轉,不要心急! 要一餐一餐慢慢轉,比腸胃適應下,重要留意下BB便便正唔正常!我BB飲開美素佳兒,你可以參考下!

大宅

慢慢轉啦,呢d都唔急得,因為bb腸胃未成熟係要時間去適應唔同既野

複式洋房

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
木秦 發表於 20-2-17 18:06
你試下隻enfinitas,呢隻有人奶成份,
比較溫和,轉奶粉係要試下睇下邊隻夾你bb ga la ...

想知你個陣點幫BB守?

別墅

2020勳章

kikiloo11k 發表於 20-2-19 00:25
想知你個陣點幫BB守?
你意思係點轉?!
頭一日一餐係新奶粉,
之後每日多一餐,等BB慢慢去習慣

別墅

通常聽人講係轉奶粉係便秘多,好少聽人係會肚痾,會唔會爛係因為抵抗力差左呀?

複式洋房

轉奶粉最緊要要慢慢轉,唔心急得,同埋最好轉啲淡味啲嘅,我bb食開皇家美素,便便無咩大問題

複式洋房

搵隻淡口,個味似人奶就最易轉架啦,起碼會減少到BB頂支奶出黎既機會先

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
pangchichi851 發表於 20-2-19 18:10
搵隻淡口,個味似人奶就最易轉架啦,起碼會減少到BB頂支奶出黎既機會先

見好多人都話enfinitas似人奶,好淡~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊