0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 karryc 的帖子

每日轉1餐,觀察bb無特別敏感,腸胃不適,再增加到每日2餐,依次類推直到全部轉成奶粉。正常奶粉會便秘多的,可能樓主bb對呢隻奶粉敏感,如果好嚴重建議去看一下醫生,可以再試試其他奶粉。我阿女出世時有一路補1-2餐皇家美素1號,無試過敏感,黃金靚便,人奶bb都接受的淡口味。

複式洋房

每日一餐,等幾日觀察bb有無敏感,腸胃不適,無問題之後再增加到每日2餐,依次類推直到全部轉成奶粉。有機會妳bb對隻奶粉敏感,除了腸胃不適,還有機會出粒粒同濕疹,如果嚴重就看看醫生,再試試轉奶粉。我阿女出世就人奶+奶粉,一路飲開皇家美素1號,無發現敏感,便便正常,人奶bb都接受到的口味。阿女一路都好健康,追到成長線

大宅

bbmm23b 發表於 20-2-20 01:53

每日一餐,等幾日觀察bb有無敏感,腸胃不適,無問題之後再增加到每日2餐,依次類推直 ...

請教一下, 如果轉左隻奶粉一陣,若發現效果差過之前食開個隻, 咁應該要飲返之前個隻先還是換第三隻呢?準備要換奶粉, 所以問定先

複式洋房

回覆 Coollaalaa 的帖子

如果第一隻奶粉效果都不好,可以轉第三隻。不過都需要慢慢轉。阿女的堂姐細bb時轉jo 3次奶粉先ok。

大宅

bbmm23b 發表於 20-2-21 20:59

如果第一隻奶粉效果都不好,可以轉第三隻。不過都需要慢慢轉。阿女的堂姐細bb時轉 ...

謝謝,通常大概要食幾多罐知道效果好唔好呢? 1罐都知道夾唔夾了嗎?還是要耐性一點等耐小小?

別墅

可能隻奶粉唔夾你仔仔喎, 正常唔會一日屙五次咁多, 屙咁多BB都吸收唔到營養啦! 我之前轉飲皇家美素係一日一餐先, 到BB適應左就再慢慢加多幾餐俾佢, so far都冇咩冇題, 見佢好食好訓咁, 便便都幾靚唔會

複式洋房

我女就好快知道(1罐以內),因為便便次數,同皮膚問題很快會浮出來。我算好彩無mud轉過奶粉,出世在瑪嘉烈醫院補2日奶就牛欄牌,返屋企補奶粉食jo2天雅培elva,皮膚出粒不太夾,有的熱氣。之後轉jo皇家美素就無mud事,一路keep住食無再轉。如果無大問題,我就寧願不轉啦,轉的太密都不好,bb腸胃適應不到。

大宅

bbmm23b 發表於 20-2-23 21:57

我女就好快知道(1罐以內),因為便便次數,同皮膚問題很快會浮出來。我算好彩無m ...

明白了(emoji) 我都希望快點轉到隻合適既就好了

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

crzYuChan 發表於 20-2-27 02:38
可以睇定一排先,唔好太急,之前我BB人奶轉A+,都用左3星期去轉

一日轉一餐, 我用7日去轉晒食一隻奶粉,然後慢慢觀察,咁得嗎?

大宅

一日轉一餐,慢慢黎唔急得呀,我bb6個月時轉左全皇家美素,唔係係咪似人奶味,我b無抗拒,之後一路觀察都無其他問題,就一路食到依家

禁止訪問

複式洋房

回覆 naihoyo 的帖子

我女gei堂姐細過時真是轉jo 3次,第一次是堂姐出世之後不中意個奶粉口味,不肯飲。第二次皮膚好敏感,便便不正常,看jo幾次兒科醫生。第三次先夾返。

首頁

尾頁

跳至