懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由6週開始頭暈胃痛反胃作嘔,嘔口水嘔胃氣嘔食物。對任何食物零興趣。
而家7週,醫生開左止嘔藥同胃藥,但一到夜晚所有感覺返返黎,下下胃痛頂住真係好唔舒服,訓又訓唔好,工又返唔到。
日日喺屋企捱,感覺好可憐好辛苦!人地話過左3個月會好啲,但係感覺真係好漫長。心情好差又唔開心⋯⋯
真係好想請教大家係點捱過呢段時間?點渡過架??

別墅

小米B媽媽 發表於 20-2-14 12:53
由6週開始頭暈胃痛反胃作嘔,嘔口水嘔胃氣嘔食物。對任何食物零興趣。
而家7週,醫生開左止嘔藥同胃藥,但 ...

唔好灰心呀!我而家9週,都係由6週幾開始頭暈胃氣漲反胃作嘔,朝朝早嘔一次。早兩日仲嘔到下體流血,即刻搵左我自己私家醫生睇,話我應該嘔得利害chok到,估計流血係因為我宮頸度有粒瘜肉。

其實每日起身都好驚個種頂住頂住既感覺,係咪?我都係,食又食唔到,又唔想成日嘔,又多胃氣。醫生開左止嘔同胃藥比我,我呢兩日感覺好左。醫生叫我食唔到野唔好迫自己食,食下面包同餅,水都唔好飲,飲下果汁同有氣水。你可試下,我覺得都唔錯。因為我個口好啖,飲左燈汁後,無咁噁心!

我地一齊加油呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

2020勳章

我果陣無你甘辛苦,但捱左4個月..
有試過想食又俾人話果樣唔得呢樣唔得,
午餐夜晚又食唔落,仲要返工...
我係人地俾壓力我多啲,最後我就唔食就唔食,同我果件講餓死我算餓左我幾日我果件驚鬼左我...我話想食咩都唔敢阻我!
最慘果陣腰又痛肚又扯住痛...
因為第一胎咩都唔識,所以會上Youtube了解自己身體多啲,仲有一D懷孕資訊,會令自己情緒好D,又會做下運動係屋企...最鍾意訓下覺...
過左4個月之後,返下工
你就會覺得時間好快,我愈到後面愈舒服,失眠腰痛抽筋咩都無,我依家都39週就生..
加油啊(emoji)(emoji)情緒都會影響到BB,
你甘諗可能會冷靜D

民房

我都系嘔到顛左 宜家12wk 晚晚都嘔哂啲野出黎 有一晚仲訓吾到 一呼氣心口個位就好痛 嚇死我
好彩第日好啲 冇咁痛 我就試過飲有氣水 葡萄式橙味 食三文治 食小青瓜卷 飲檸檬水 我吾肯定呢個懷孕期食吾食得 但系我食呢啲就冇點嘔得咁勁 舒服好多 我去到10wk仲開始生風懶 到宜家 大家一齊加油啦 老公既陪伴都好重要嫁

民房

我而家10wk都係嘔到七彩,朝早起身最嚴重,野又食唔到,而家每隔兩個鐘肚餓一次,但食親野個胃都頂住頂住,好似有舊石紮住個心口咁。
有時淨係食得落辣野同麥記,成日比老公同99叫唔好食,夜晚99煮飯變左好唔岩口味,唔食又唔好意思,但係見到個碗已經好反胃。
晚晚夜晚一訓落床就想嘔,訓得好差係咁醒,望住老公訓到gurgur聲自己又訓唔到,有時心情都好差,想知幾時先嘔完。
再加上而家肺炎又冇得出街,自己又冇番工,一個係屋企成日亂諗野。
有幾晚真係懷疑人生到喊左出黎,但係好多媽媽都經歷緊,為咗bb唔怕啦,有我地一齊陪你,bb陪你好快就過去架喇,你要加油啊

大宅

無㗎 其實止嘔藥同胃藥無咩用㗎 都係會嘔嘅
我果陣嘔到嘔血 試過連續幾日一D嘢都無落過肚
我仲問我老公我會唔會死 嚇死佢
其實懷孕初期 唔食嘢都唔緊要 BB自己有營養包帶嚟 只要唔好缺水就ok
我果時就含冰會好D 同埋含冰慢慢補到少少水份 又無咁想嘔
但係孕吐呢家嘢 真係無辦法㗎 只能死頂挨過 我挨到15週先重生咋

大宅

用意志力撐過我由8週嘔到生 臨入產房都仲嘔緊不過見到呀b出世咩辛苦都唔記得嚕加油呀

大宅

2020勳章

你返我啲post。。我由8週開始懷疑人生到依家32週。。只有默默挨過去,試唔同嘅野,盡量令自己舒服,想喊就喊

複式洋房

我都6週嘔到而家29週
住過6次院吊鹽水
「為母則強」呢句真架
捱得過架,支持住呀!

複式洋房

2020勳章

我開頭都學似妳咁,食咩嘔咩,再加頭暈。頭3-4個月日日嘔6-7次,但4個半月起慢慢走入直路,宜家5個半月,幾乎食咩都唔嘔啦,開始胃口變好,食到飯,個胎慢慢長肉。忍耐下啦,做媽咪係咁架啦,哈哈!忍完頭3-4個月,多數媽媽都會舒服好多!

複式洋房

2020勳章

頭3個月我餐餐都嘔,肚餓又嘔,食飽又嘔,試過嘔到失禁,嘔到半夜坐係廳,覺得自己捱唔到⋯
我係由13w開始唔嘔,眨下眼而家19w,舒服到好似去左另一個世界,仲覺得可以生多一次bb (其實只係唔嘔,但會好易急尿)
所以,你到適當嘅時候,都會忘記晒之前既痛苦,我地個個都係咁樣捱過咗。加油。

複式洋房

Wincarsss 發表於 20-2-14 13:13
唔好灰心呀!我而家9週,都係由6週幾開始頭暈胃氣漲反胃作嘔,朝朝早嘔一次。早兩日仲嘔到下體流血,即刻 ...

多謝你鼓勵我呀!請問有汽水係咪凍架?我唔敢飲凍嘢。果汁我都有飲,但有啲好重防腐劑味,好難飲。淨飯水真係會令人想嘔,我最多係寶礦力加水,有啲味先飲到。

複式洋房

stitchbaby19 發表於 20-2-14 17:08
頭3個月我餐餐都嘔,肚餓又嘔,食飽又嘔,試過嘔到失禁,嘔到半夜坐係廳,覺得自己捱唔到⋯
我係由13w開始 ...

多謝你話我知「希望在明天」。我點都會捱過去。一齊加油!

複式洋房

siuyan32 發表於 20-2-14 16:50
我開頭都學似妳咁,食咩嘔咩,再加頭暈。頭3-4個月日日嘔6-7次,但4個半月起慢慢走入直路,宜家5個半月, ...

頭幾個月⋯⋯聽落好似轉眼會過,但身在其中嘅感覺真係漫長。多謝你鼓勵我呀,我會加油捱過去。

複式洋房

stepp1102 發表於 20-2-14 16:26
我都6週嘔到而家29週
住過6次院吊鹽水
「為母則強」呢句真架

住咁多次院?係咪你嚴重脫水?而家情況好啲嗎?你都加油呀!祝福你。

複式洋房

bchk8863 發表於 20-2-14 16:15
你返我啲post。。我由8週開始懷疑人生到依家32週。。只有默默挨過去,試唔同嘅野,盡量令自己舒服,想喊就 ...

做媽咪,真係唔容易!你好叻呀!加油加油,成功在望。

複式洋房

SugarBoo 發表於 20-2-14 15:43
無㗎 其實止嘔藥同胃藥無咩用㗎 都係會嘔嘅
我果陣嘔到嘔血 試過連續幾日一D嘢都無落過肚
我仲問我老公我 ...

含冰?凍架喎。唔怕咩?
恭喜你過左15週已重生,我好登你開心呀!

複式洋房

ttt90 發表於 20-2-14 15:30
我而家10wk都係嘔到七彩,朝早起身最嚴重,野又食唔到,而家每隔兩個鐘肚餓一次,但食親野個胃都頂住頂住, ...

係呀!正正就係好似有舊石責住心口咁,個胃又鍊住,好辛苦。
食重口味嘅嘢會好啲嗎?我暫時見到食物都仲係毫無食慾。
你日日喺屋企,有咩做呀?我只係喺房同梳化兩個位置徘徊,好悶。

複式洋房

Yingchyb 發表於 20-2-14 14:26
我都系嘔到顛左 宜家12wk 晚晚都嘔哂啲野出黎 有一晚仲訓吾到 一呼氣心口個位就好痛 嚇死我
好彩第日好啲 ...

有汽水同葡萄式都係凍架喎,可以飲凍嘢嗎?我唔敢啊。

複式洋房

RainniePoon_FB 發表於 20-2-14 13:27
我果陣無你甘辛苦,但捱左4個月..
有試過想食又俾人話果樣唔得呢樣唔得,
午餐夜晚又食唔 ...

我會加油架喇!呢段日子多謝你地嘅鼓勵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊