0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

琴日醫生照結構話女女心臟有個白色點、另外右邊肋骨少左條(得11條)。

醫生話我做左t21 negative 唔需要太擔心。佢亦無提過要抽羊水個d。

但返屋企再search見到有人話有可能同唐氏有關。

想問大家照結構有無遇過呢兩個問題?之後有無follow up例如抽羊水? 同埋bb出世後一切正常嗎?感謝!

大宅

2020勳章

關於心臟白點,我仔嗰時照T21都有,但醫生都好老定話問題不大,因為我做T21冇事,佢話通常西方人先會有「白點同唐氏嘅關連」(大約係咁,exact wording我就唔記得),佢話下次再照粒白點好有可能變淡。到我下次返去照又真係淡左,再下一次照又再淡d.. 同埋我拎私家醫生個report比政府產檢醫生睇,政府安排左我做一次超聲波,都話冇事。
而我仔出世時心臟亦健康。

肋骨方面我就唔知.

祝健康!

複式洋房

hihihigi 發表於 20-2-14 15:50
關於心臟白點,我仔嗰時照T21都有,但醫生都好老定話問題不大,因為我做T21冇事,佢話通常西方人先會有「白 ...

多謝你!
希望下次再照時情況好轉!

別墅

cdream0 發表於 20-2-14 13:40
琴日醫生照結構話女女心臟有個白色點、另外右邊肋骨少左條(得11條)。

醫生話我做左t21 negative 唔需要 ...

我女女心臟都有白點
醫生都話唐氏睇過無野既話 白點問題不大!
女女出世so far 都正常

複式洋房

同事話我知佢bb照結構時少了一對肋骨,但都照生,現已一歲幾啦,健康活潑。
相信自己的醫生,可能有d情況係好少人有,但未必有大影響,不要太擔心。
祝妳生個健康可愛bb:)

複式洋房

Mayyo 發表於 20-2-14 22:20
我女女心臟都有白點
醫生都話唐氏睇過無野既話 白點問題不大!
女女出世so far 都正常

照結構既醫生都話我做左t21就唔需要太擔心
希望我女女同你女女一樣 都係健康寶寶!

複式洋房

ASP2019 發表於 20-2-14 22:47
同事話我知佢bb照結構時少了一對肋骨,但都照生,現已一歲幾啦,健康活潑。
相信自己的醫生,可能有d情況 ...

多謝回覆!你同事之後無再抽羊水個d啦?
醫生對於呢個問題都係好輕描淡寫。
希望只係我過份憂慮

複式洋房

cdream0 發表於 20-2-15 00:49
多謝回覆!你同事之後無再抽羊水個d啦?
醫生對於呢個問題都係好輕描淡寫。
希望只係我過份憂慮

應該冇啦,因為佢話醫生同佢講這情況唔知係100分之1定係10000分之1喎,所以我同事也冇理啦。你可以問下你醫生是否需要抽羊水,再同我分享啊;)

男爵府

2020勳章

我女少一對肋骨,依家4個月了
好健康,無影響

複式洋房

ASP2019 發表於 20-2-15 10:12
應該冇啦,因為佢話醫生同佢講這情況唔知係100分之1定係10000分之1喎,所以我同事也冇理啦。你可以問下你 ...

結構個醫生話有機會未鈣化(遲d條肋骨會生出黎)。又或者真係無。佢無叫我抽啊,佢講到好普遍甘。
不夠下次產檢我都問下產檢醫生既意見

複式洋房

fakyman 發表於 20-2-15 10:55
我女少一對肋骨,依家4個月了
好健康,無影響

即係最底兩條都無?甘個陣醫生有無話咩啊?

男爵府

2020勳章

cdream0 發表於 20-2-15 14:29
即係最底兩條都無?甘個陣醫生有無話咩啊?

pm你呀…

複式洋房

2020勳章

肋骨通常係未鈣化,我果陣照結構又係咁,隔左一星期醫生用4D數返,已經啱數,唔使擔心,醫生話好多Bb係咁~
至於心臟我唔清楚

複式洋房

ChorTingChung 發表於 20-2-16 00:56
肋骨通常係未鈣化,我果陣照結構又係咁,隔左一星期醫生用4D數返,已經啱數,唔使擔心,醫生話好多Bb係咁 ...

希望希望三月初再產檢叫醫生再幫我睇睇先

別墅

照結構bb心臟有白點同腎仔大咗D,到7個月再照正常返,而家出咗世啦

複式洋房

YatYat724 發表於 20-2-16 20:52
照結構bb心臟有白點同腎仔大咗D,到7個月再照正常返,而家出咗世啦
...

多謝你個勵志分享!我宜家晚晚同女女講加油

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊