爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

我將會買架二手車(私人出讓), 下星期會交收, 同賣家傾左會跟住以下程序做:

1. 一齊揸車去停車場泊低, check多次車, 對牌簿同車身是否吻合.

2. 一齊去運輸處搞過戶(舊車主會留番車牌), 1000我俾, 560佢俾, right?

3. 手續辦妥後交/收錢, 車匙.

4. 一齊去停車場攞車.

因為第一次私人買賣, 有d 擔心, 以上咁做有冇問題, 仲有咩要注意呢? 需唔需要搵人o係停車場睇住部車直至交收完成?

子爵府

唔需要搵人睇住既, 做一做轉名手續, 短則15分鐘, 長則1個鐘, 係停車場有閉路電視, 佢可以拆得走d乜? 而且咁樣拆野擺到明係形事罪來既, 你報警佢監都有得錯.

你想穩陣d既, 全車里里外外用數碼相機影幾張相, 打開個車頭蓋又左右各影一張, 咁佢就一定唔敢拆野.

複式洋房

賣方想留牌就佢畀$560,如果唔留,就連埋個牌賣埋畀你,咁就剩係要畀$1000轉名費。

男爵府

原帖由 patpatpingu 於 09-5-23 10:16 發表
我將會買架二手車(私人出讓), 下星期會交收, 同賣家傾左會跟住以下程序做:

1. 一齊揸車去停車場泊低, check多次車, 對牌簿同車身是否吻合.

2. 一齊去運輸處搞過戶(舊車主會留番車牌), 1000我俾, 560佢俾, right?

...

上網download 埋張買賣合約就very good啦。

複式洋房

咁我想問下,上架同轉名可唔可以同一日做?

別墅

多謝各位既回答, 終於順利完成交易, 照番之前既程序做, 冇搵人睇住架車, 亦冇簽合約. 好彩大家都守諾.

上架同轉名當然可以同一日, 咁樣仲穏陣.

男爵府

係邊有得download呀??唔該

原帖由 oldbean 於 09-5-24 08:32 發表

上網download 埋張買賣合約就very good啦。

首頁

尾頁

跳至