自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有冇小朋友咁情況?請問對牙齒生長有影響嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

換牙者...唔使咁驚

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢個情況都常見.我小朋友都試過

珍珠宮

2024年龍年勳章

呢啲情況80年代前多數唔會發生,因為而家嘅小朋友多數都唔駛用牙咬嘢,樣樣嘢都剪到一粒粒先食。多啲俾佢自己咬嘢啦!例如,蘋果,雪梨要成個咬,粟米成條食,花生⋯⋯以前啲細路成條蔗都係咁咬。

Minniemouse:-P

大宅

BK Milk勳章

常見,我仔兩隻門牙都有咁嘅情況。過多幾日前面隻乳齒就會鬆。俾多啲硬野小朋友咬,例如蘋果、梨,會甩快啲。

珍珠宮

環保接龍勳章

minniemouse 發表於 20-2-14 15:16
呢啲情況80年代前多數唔會發生,因為而家嘅小朋友多數都唔駛用牙咬嘢,樣樣嘢都剪到一粒粒先食。多啲俾佢自 ...

認同。仲有80後D人比較多懶音,都係同少咬野有關係,牙較少開合,或開合度唔夠大,形成講野有懶音。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

回覆樓主:

我大仔當年都係咁,乳齒仲要冇鬆跡象,後來去咗睇牙醫脫牙。

大宅

回覆 camanbi 的帖子

嚇死人,換牙,乳齒未掉下而恆齒出了。多d 刷牙,乳齒會鬆。

伯爵府

回覆樓主:

仲有依家鈣質補充比以前好 我女飲奶粉大,啲牙唔願甩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主未見過呢個情況?

珍珠宮

2024年龍年勳章

gracelam 發表於 20-2-14 15:55
認同。仲有80後D人比較多懶音,都係同少咬野有關係,牙較少開合,或開合度唔夠大,形成講野有懶音。
...

聽收音機同睇電視聽/睇到果啲所謂主持,啲懶音懶到,仲有一啲港女,覺得自己咁講嘢好可愛,所以有時我好怕聽楊千嬅同陳秀文唱歌。
Minniemouse:-P

首頁

尾頁

跳至