自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
用又死唔用又死,我出街咩都帶齊哂,睇電視話要用搓手液搓下先帶口罩,唔知點好,用得多會唔會變慢性致癌好驚

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珊瑚宮

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章

正常應該係丙醇架喎

子爵府

所有酒精都係?

別墅

大宅

之前有報導話酒精同漂白水都有致癌物質,其實指甲油染髮劑都有刺鼻既氣味,唔知係咪有關係?

大宅

2020勳章

Lotharingien 發表於 20-2-14 15:49
正常應該係丙醇架喎

你搵下新聞,可能部分超標,平時唔係搓手液,酒精都好傷手,而且有危險性,小心使用

大宅

2020勳章

tasa 發表於 20-2-14 16:05
之前有報導話酒精同漂白水都有致癌物質,其實指甲油染髮劑都有刺鼻既氣味,唔知係咪有關係?
...

我兩樣都有用,我仲有買冇酒精消毒噴霧,但係買左唔多,希望夠捱到疫情過後

大宅

Superwomia 發表於 20-2-14 16:09
我兩樣都有用,我仲有買冇酒精消毒噴霧,但係買左唔多,希望夠捱到疫情過後
...

唔病態地過量使用應該是安全的。平時一支漂白地可以用半年,但近來用得密左,日日係屋企無所事事就抹屋拖地,都要適可而止

大宅

2020勳章

tasa 發表於 20-2-14 16:24
唔病態地過量使用應該是安全的。平時一支漂白地可以用半年,但近來用得密左,日日係屋企無所事事就抹屋拖 ...

搓手液搽係手,直接吸入皮膚,用又死唔用又驚中招

wcpcelia    發表於 5 天前

男爵府

飲酒會致癌

大宅

2020勳章

bdrescue 發表於 20-2-14 16:39
飲酒會致癌

我都明,但係甲醇化學野,自己留意下買大牌子可能少d超標

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Superwomia 發表於 20-2-14 15:23
用又死唔用又死,我出街咩都帶齊哂,睇電視話要用搓手液搓下先帶口罩,唔知點好,用得多會唔會變慢性致癌好 ...

有冇講咩牌子先至有危險?
相知相遇相識

珍珠宮

2020勳章

有個街坊向管理投訴。話隔籬。屋倒好多漂白水!陳味令她好難受!心臟好唔舒服。而家D人好誇張。可能真係成半支噉倒落去廁所都唔定!

大宅

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Superwomia 發表於 20-2-14 15:23
用又死唔用又死,我出街咩都帶齊哂,睇電視話要用搓手液搓下先帶口罩,唔知點好,用得多會唔會變慢性致癌好 ...

消毒酒精是用乙醇,工業用酒精才是用甲醇

https://www.facebook.com/492240124128693/posts/3080991808586832/

男爵府

2020勳章 親子王國15週年勳章

Cancer 有藥醫,武肺暫停冇,我都係保住條命仔先

大宅

2020勳章

ckmum 發表於 20-2-14 16:53
消毒酒精是用乙醇,工業用酒精才是用甲醇

https://www.facebook.com/492240124128693/posts/308099180858 ...

超標即係有不良商人用工藥酒精整搓手液?

大宅

2020勳章

幸福花 發表於 20-2-14 16:47
有個街坊向管理投訴。話隔籬。屋倒好多漂白水!陳味令她好難受!心臟好唔舒服。而家D人好誇張。可能真係成 ...

倒咁多落去會污染d水,到頭黎d魚又自己食番

子爵府

2020勳章

Superwomia 發表於 20-2-14 23:04
倒咁多落去會污染d水,到頭黎d魚又自己食番

對地球也不好,之後咪人類自己受返。

男爵府

2020勳章

幸福花 發表於 20-2-14 16:47
有個街坊向管理投訴。話隔籬。屋倒好多漂白水!陳味令她好難受!心臟好唔舒服。而家D人好誇張。可能真係成 ...

我都係受唔到漂白水味㗎,太濃會嘔,SARS時試過即嘔,嚇親清潔中的呀姐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊