夫婦情感

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

rainbow000 發表於 20-2-16 01:56
回覆 dolceee 的帖子

呢個係性格問題,通常都唔會變,只有睇下配唔配合到。不過jm我想講,我都係咁,唔明 ...

jm你果個係點樣唔熱情法呀???

大宅

clarissakwan 發表於 20-2-16 03:32
每個人對於重視都有唔同既要求既。我同我男朋友既話,我叫佢做既野佢會做,佢有plan 過我地既將來,生日慶 ...

del

大宅

Kellywong819 發表於 20-2-15 19:56
我嘅情況都同你差唔多

jm 你拍左幾耐呀?
你男友又係好冷淡?
你哋情人節點過呀?

大宅

honeybid2 發表於 20-2-15 23:32
你對佢係結婚對象但佢有冇覺得你係結婚對象 兩個人朝住結婚方向既話唔係咁架喎。你post 寫左好 ...

我都開始拍拖之前我有講明我係以結婚為前提架
佢都話佢而家有結婚嘅念頭
我先同佢開始的
我而家都唔知點開口問佢有冇打算....
見佢工作都忙到裝唔到其他野咁
但我又唔想無了期咁等
點算好呀???

男爵府

dolceee 發表於 20-2-16 12:47
我同佢未夠一年
唔知係咪我太心急
我都想佢同我計劃將來....

咁佢同ex嘅相處係點㗎?

侯爵府

dolceee 發表於 20-2-14 17:03
最近知佢開咗個project 都幾忙既
但係唔係連少少時間都抽唔到就應該唔係
佢話過幾日無咁忙先補返

時間係jit 出黎,我試過8點要考試,同佢住西百利亞咁遠,佢4點起身,出黎接我食早餐,送我去考試。
要見嘅點都會搵方法。

He's just not that into you. That's it.

than1223    發表於 20-2-21 10:05

大宅

dolceee 發表於 20-2-16 12:47
我同佢未夠一年
唔知係咪我太心急
我都想佢同我計劃將來....

佢話呢2年內結婚既時侯,你都在場?
30歲心急都正常既,不過,唔好為結就是但。
我覺得如果個個係岩既人,唔洗過一年都知,因為我係幾個月就知道係呢個人,同佢好多野都好夾,每日都好開心。
如果你覺得同佢一齊開心,咁可以唔使咁心急既,時不時問下佢:如果你d fds 有小朋友,share下d相比佢睇,睇下佢鐘唔鐘意小朋友呀.無lala又share 下張婚紗相比佢睇,話你好鐘意呢d style. 無lala 又講下,自己理想既honeymoon地方
因為我係呢5年入面,間唔中又講下咁
我地今年都會差唔多步入人生下一個階段。

呢個人係米你mr right, 你最清楚

大宅

clarissakwan 發表於 20-2-16 20:05
我覺得如果個個係岩既人, ...

其實一個男人同你拍拖時,最終係確定會結婚,以你為老婆對象嘅,個男人同你係拍拖嗰陣,係會有睇到他有計劃大家嘅將來!
我自己嘅經歷所得,唔係所有男人拍拖都會以結婚為最後目標!

男爵府

2024年龍年勳章

dolceee 發表於 20-2-14 22:20
ex 好愛我
但因為我唔夠愛佢
我好易嫌棄佢 少少野就睇唔過眼

嘅然你咁多時間,出去識多d朋友,放眼世界,或者比你搵到個好夾又好愛嘅呢~

大宅

clarissakwan 發表於 20-2-16 20:05
我覺得如果個個係岩既人, ...

del

大宅

未經歷過通常都覺得要結婚生小朋友,人生先圓滿。經歷咗就未必咁唸㗎喇。
不過有幾個意見俾樓主,希望你真係參考吓。

1. 唔好唸著搵一個經濟能力好嘅老公,自己可以hea做唔使搵錢。一定令自己有足夠獨立嘅經濟能力,否則男人變心/佢覺得你依賴佢可能變對你唔客氣,你都會好慘。你寧願努力搵一份壓力唔大、收入又OK嘅工會實在好多。

2. 如果結咗婚要照顧家庭/小朋友,一定辛苦過返工,而且好多時候不受尊重,冇滿足感。

3. 叻嘅男人好多時候會更加鐘意叻嘅女人 (只係你唔好係佢面前呈強或者唔溫柔). 叻嘅意思係有解決問題嘅能力,可以獨立嘅時候有足夠能力獨立。

4. 多啲睇睇BK分享嘅不幸婚姻個案,睇睇有冇辦法令自己趨吉避凶。冇乜人結婚會唸過自己婚姻痛苦,但真正幸福婚姻可能好少。

P.S. 你話你同男友好夾,有例子嗎?

大宅

dolceee 發表於 20-2-18 14:53
我唔在場啊 佢講返俾我聽咁答咋
不過我之後都有問過佢 佢都係答我預兩年左右
因為book酒席果d可能要籌備一 ...

如果佢當面同你講預2年,咁佢心中都算有預計。
我地大概拍左2年就開始plan 將來的計劃。咁每個人都唔一樣既,好多人半年閃婚
我以前都係咁諗呀,30歲前結婚生仔。但係無計呀,我又唔係單細胞繁殖,要等另一半一齊ready.

大宅

Perpersis 發表於 20-2-18 15:18

未經歷過通常都覺得要結婚生小朋友,人生先圓滿。經歷咗就未必咁唸㗎喇。

del

侯爵府

可能佢真係好忙呢

複式洋房

dolceee 發表於 20-2-14 15:44
好唔開心呀
我好鐘意我男朋友
佢內在外在都係我dream type

女人要搵個愛你的 唔係你愛的

複式洋房

dolceee 發表於 20-2-14 22:20
ex 好愛我
但因為我唔夠愛佢
我好易嫌棄佢 少少野就睇唔過眼

世事冇十全十美 又要叻又要夠愛你 咁你自己夠唔夠條件 ?

子爵府

回覆樓主:

如果真係夾,樓主你唔會咁疑惑不安。

你地好少嗌交,背後原因可以有好多,
但你地似乎溝通不足。

我識過一對男女,拍拖幾年從來無嗌過交(婚禮上聲稱)。婚後一年,男方出軌(佢件事搞到好大,但作為旁觀者嘅我,我覺得男方係真心愛上第三者),而男方被揭發後表示,太太過於強勢,令自己覺得迷失。

所以唔嗌交,唔代表一定係夾。

你小心就算真係同現時男友結到婚,
你都會越嚟越覺得,你對佢嚟講可有可無。

會嗌交即係仲有溝通意欲。
你無同佢嗌交,可能在你來說,你覺得好夾。
但佢唔同你嗌交,可以係佢連花時間同你嗌交都費事,因為佢生命中有太多比你更重要嘅嘢。

子爵府

dolceee 發表於 20-2-18 15:43
係呀 佢都話佢唔可以養我 我唔可以唔做野
其實我完全無諗過唔做野,但真心有想賺錢買花戴...
我只係唔想憂 ...

你話同現任冇嗌交,相信只係因為你真係好喜歡佢,所以包容到好高。至於前度可能呼吸空氣都係佢嘅錯⋯⋯

大宅

有無主動跟現任講下自己欠缺安全感e個問題?

大宅

dayedaye 發表於 20-2-18 16:33
如果真係夾,樓主你唔會咁疑惑不安。

你地好少嗌交,背後原因可以有好多,

del

首頁

尾頁

跳至