自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

IloveJJ 發表於 20-2-14 17:32

以前年代,行行有雙糧,老師無,係話因為佢地有暑假。

其實唔止暑假,每年仲有聖誕、新年、復活,學校假係比較多。不過公平啲講,近年做老師的確係辛苦嘅,但其他行業嘅打工仔其實都一樣辛苦,一樣不停 OT.

子爵府

回覆 wawaliluk 的帖子

我唔會懷疑老師有幾忙, 但暑假放2個星期, 肯定唔差過一般打工仔, 而且, 其他既假期例如復活節(復活節唔係勞工假)等等, 我相信老師唔係放足校曆表上復活節既假期既每一日, 但點都一定好過一般打工仔啦
我以上既論點只係將教師既待遇同一般打工仔比較, 而家出面個市已經差到好多人被裁員, 如果教師只為自私而唔肯縮短暑假犧牲下, 就點都講唔過去

水晶宮

回覆樓主:

我女網上係溫書咋,無新野教過

公爵府

小肉妹 發表於 20-2-14 16:48
7月頭考試,取消試後活動,7月15後直接放暑假

7月頭考試,7月中放,其實係出唔切成績表㗎,八月頭放就可以

男爵府

外行人永遠覺得老師假期多,人工高。。。

學生返8點,老師最遲7:45要返到。學生放3點半,老師改簿,備課,課外活動,見家長,補課,開會。。。分分鐘放7點,工時長,唔會有ot錢

星期六日或假期有補課,課外活動,要帶隊,經常有,就算無,留家改簿備課都必要。

工作壓力除了來自上司(科主任)同老細(校長),每日教3-4班,要面對百幾個學生,要顧及佢地嘅學習,又要照顧佢地嘅情緒,仲有百幾個佢地背後嘅家長要應付。。。

暑假放2個禮拜對老師真係好緊要的喘息機會,
外行人唔知,唔好成日話老師好嘆

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-14 17:35
其實唔止暑假,每年仲有聖誕、新年、復活,學校假係比較多。不過公平啲講,近年做老師的確係辛苦嘅,但其 ...
行行都辛苦,但現在疫境,大部份停薪,被迫失業,而家叫你地補返暑假比學生都唔得,枉為人師

公爵府

pig_tiger 發表於 20-2-14 17:41
外行人永遠覺得老師假期多,人工高。。。

學生返8點,老師最遲7:45要返到。學生放3點半,老師改簿,備課, ...
食得鹹魚抵得渴,咁辛苦唔好做囉,大把人等住做, 出面大把人失業呀 !

琥珀宮

lopoto 發表於 20-2-14 16:38
https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1201094/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E6 ...

往年6月頭已經考試啦,而家未最多冇晒試後活動,當7月頭考,可以7月中放暑假,但老師假期一定少左

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 20-2-14 17:14
因為唔係間間學校都宜家有功課,有啲學校冇任何停課學習

同埋就算同一間學校,每班都未必一樣進 ...

03年沙士共放咗51日,暑假亦只延遲一個星期。

估唔到17年後,online learning 多咗,補習社多咗,補習老師多咗又可以 網上教學,居然有人要求重讀一年,亦居然有人話取消暑假

大家可否理智些,不用一刀切。停課班學生已要留家中,如果還沒有暑假,活動下,真係唔影響下一年度開學讀書。

其實應該因應停課時間做出調節,每間學校進度亦不同。

參考吓沙士。

子爵府

回覆 littlehoneymum 的帖子

同意呀, 嫌辛苦就唔好做, 班老師請記住, 佢地並唔係醫生律師果類既專業人士, 佢地唔做, 要搵人填補空缺, 並非好難好難既事

琥珀宮

littlehoneymum 發表於 20-2-14 17:19
老師係8:00 呀 !
人工高,收入準
疫情大家唔想,為學生都唔得,枉為人師

8點?邊間學校咁好?好多7點半要返到去,5點已經走到好好,通常5點走到係因為要返學

琥珀宮

bbc2018 發表於 20-2-14 17:48
03年沙士共放咗51日,暑假亦只延遲一個星期。

估唔到17年後,online learning 多咗,補習社多咗,補習老 ...

沙士邊有於咁多

琥珀宮

water-lily 發表於 20-2-14 17:40
7月頭考試,7月中放,其實係出唔切成績表㗎,八月頭放就可以

學生可以照放,但老師要繼續改卷,而且通常係攪左6年級先

伯爵府

我可以接受短的暑假,例如只放兩星期,但不應完全取消。

978212    發表於 20-2-16 01:05

珍珠宮

2024年龍年勳章

CYT0408 發表於 20-2-14 16:45
暑假無咩必要
依家到處都有冷氣

我好多年前都咁講
Minniemouse:-P

公爵府

mandy952 發表於 20-2-14 17:50
8點?邊間學校咁好?好多7點半要返到去,5點已經走到好好,通常5點走到係因為要返學
...
好多時打比老師,7:55都未返,3:30老師準時走咗,揾得辛苦 !

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

不贊成取消暑假,想暑假同小朋友外遊抖下氣。

公爵府

2月3日 放到 3月中,補返暑假啱啱好

伯爵府

IloveJJ 發表於 20-2-14 17:32

以前年代,行行有雙糧,老師無,係話因為佢地有暑假。

新年聖誕復活暑假=雙糧拉

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

延遲考試, CUT暑假

首頁
12345...14

尾頁

跳至