在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如果你只是一個行政秘書仔,老板話俾機會你跟佢學嘢,幫佢跟進客戶。但呢個老板系好忙,經常飛。但應該可以學到好多野,但會辛苦。
你會點?
你個情況系:已婚,計劃生B

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

但呢個老板系好忙,經常飛,甘你要不要跟著飛?如果念住要BB我不會接受~無謂增添壓力~

珍珠宮

0030 發表於 20-2-14 16:47
但呢個老板系好忙,經常飛,甘你要不要跟著飛?如果念住要BB我不會接受~無謂增添壓力~ ...

難講,我都唸住問呢個問題。如果要,我唔會accept.但又驚老板唔高興

珍珠宮

0030 發表於 20-2-14 16:47
但呢個老板系好忙,經常飛,甘你要不要跟著飛?如果念住要BB我不會接受~無謂增添壓力~ ...

其實真系。老板成日好似好想提拔我,想我學多d嘢。又可能覺得我得閑

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-14 16:39
如果你只是一個行政秘書仔,老板話俾機會你跟佢學嘢,幫佢跟進客戶。但呢個老板系好忙,經常飛。但應該可以 ...

我會accept,機會唔係成日有。船到橋頭自然直,到時再adjust生活和時間。學多左賺多左,對將來當媽媽都有好處。

利申: 自問進取型媽媽。覺得親子時間是重要,但quality勝於quantity

加油!

珍珠宮

Loveherm 發表於 20-2-15 14:57
我會accept,機會唔係成日有。船到橋頭自然直,到時再adjust生活和時間。學多左賺多左,對將來當媽媽都有 ...

如果要成日飛,都會接受嗎?
到時真系有bb咁點算?

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-14 16:39
如果你只是一個行政秘書仔,老板話俾機會你跟佢學嘢,幫佢跟進客戶。但呢個老板系好忙,經常飛。但應該可以 ...

其實我覺得佢係用一個好聽啲嘅理由你比多啲嘢來做, 又或者咁講啦其實你冇乜機會拒絕因為佢預咗你講Yes嘅, 講唔得或者你年未花紅就冇咁好睇了。

利申: 有相似經驗,不過依家做秘書都好少真係齋做秘書野。有呢啲經驗你將來搵工會易好多。

珍珠宮

alsace0416 發表於 20-2-16 19:49

其實我覺得佢係用一個好聽啲嘅理由你比多啲嘢來做, 又 ...

邊有花紅啊孤寒老板一名!
都明白多d呢d經驗,對將來搵工都有好處,不過個人真系唔鐘意咁chur

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-16 20:11
邊有花紅啊孤寒老板一名!
都明白多d呢d經驗,對將來搵工都有好處,不過個人真系唔鐘意咁chur
...

如果你真係唔想做你就同佢講,好老實你做咗都未必佢真係會俾多啲你,如果純粹睇眼前。

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-16 13:24
如果要成日飛,都會接受嗎?
到時真系有bb咁點算?

要同佢講明你有呢個plan,而家不介意做多啲但會有飛唔到的時候,預先管理好佢expectation。另外都要好好傾條件,而家唔講好冇機會呀,唔係個個老板都自動自覺。總之我覺得不問收獲先付出人地會睇得到,通常老板都會reward返你。但俾個timeline自己,如果佢唔識做你就quit,最後都賺左經驗呀。

珍珠宮

Loveherm 發表於 20-2-17 10:21
要同佢講明你有呢個plan,而家不介意做多啲但會有飛唔到的時候,預先管理好佢expectation。另外都要好好傾 ...

明白!但而加傾條件,其實都唔知點傾啊,又唔知能力去到邊。如果遇著個大方識做既老板,都還可以。但呢個老板小氣計較,系大方既,以前d手下點會一個都唔肯跟距啊,都唔好expect得太多,唯一系賺經驗囉學你話齋

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-17 11:52
明白!但而加傾條件,其實都唔知點傾啊,又唔知能力去到邊。如果遇著個大方識做既老板,都還可以。但呢個 ...

咁好嚴重喎以前啲細嘅一個都唔肯跟佢

咁我覺得你要諗清楚, 雖然你真係學多咗樣嘢但係呢樣野你覺得對你做秘書有冇用

做得呢一行一定有好多嘢佢想俾你埋做, 以前我做過一間 merchant 公司, 佢暗示我去跟埋佢merchant 首尾, 叫人哋開口佢自己唔出聲, 我真係好反感, 因為做埋嗰啲講緊係起碼要八九點先可走, 我覺得做呢種野同我自己做緊嘅行業一啲幫助都冇, 如果我係想博唔會做呢行。所以我冇做。 當然佢都冇逼我, 最後我自己搵工走。

珍珠宮

alsace0416 發表於 20-2-17 22:54

咁我覺得你要諗清楚, 雖然你真係學多咗樣嘢但係呢樣野你覺得對你做 ...

咪就系呢d,衰人人地做,佢做好人,說好話。
做老板對下屬都唔大方,打份工真系得份糧,其他乜都無。所以,其實我系知努力唔計較系細機會會有幾多回報,可能回報就系做多學多賺經驗囉

瑪瑙宮

跟佢學野, 跟客戶, 根本唔知佢講緊係做乜野, 佢又忙成日飛唔會有時間教你, 可能講完就當你明當你識, 你要有料又要執生, 對人對同事技巧同對客技巧又唔同. 客又多要求多投訴好易乃野, 我覺得係豬頭骨就真, 除非你好醒目可以試. 後生是本錢, 唔試又唔知自己得唔得.

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 20-2-19 11:12
跟佢學野, 跟客戶, 根本唔知佢講緊係做乜野, 佢又忙成日飛唔會有時間教你, 可能講完就當你明當你識, 你要有 ...

系啊,不過後來再搵我傾,我根本無得選擇,佢只系純粹知會聲我,根本我系無得say no.
我想問多少少詳情或者講少少自己顧慮,都俾佢截住佐,佢繼續講佢故事,話一系做,一系唔做,無得但系。

珍珠宮

alsace0416 發表於 20-2-17 22:54

咁我覺得你要諗清楚, 雖然你真係學多咗樣嘢但係呢樣野你覺得對你做 ...

無得say no啊,講自己少少顧慮都唔得啊。
所以唯有頂硬上,樂觀唸就賺多d經驗,見下多d世面。到時自己再睇情況啦。

瑪瑙宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-19 11:59
系啊,不過後來再搵我傾,我根本無得選擇,佢只系純粹知會聲我,根本我系無得say no.
我想問多少少詳情或 ...

既然佢要人点解唔出面請個够經驗的唔使佢慢慢教呢? 而家時勢壓價請人都得喇, 點解一定要 wear 你做? 有 d 怪.

重要無得揀, 一係做, 一係唔做, 咁同老公商量下先.

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 20-2-19 12:22
既然佢要人点解唔出面請個够經驗的唔使佢慢慢教呢? 而家時勢壓價請人都得喇, 點解一定要 wear 你做? 有 ...

就系孤寒嘛。share resources

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 20-2-19 12:22
既然佢要人点解唔出面請個够經驗的唔使佢慢慢教呢? 而家時勢壓價請人都得喇, 點解一定要 wear 你做? 有 ...

佢好鐘意員工多功能,乜都做到,1個打幾個。
呢個相信系老板既通病。不過點解揀我,我唔系好知。但以我觀察系,應該系我做嘢快手d,其他同事拖字決,唔會say no,亦都唔會有成績做到俾佢睇。而我就系做到就做,而且快快手搞掂,其實我系唔鐘意拖人嘢,個心掛住掛住。

首頁

尾頁

跳至