自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
今年會有兩班 n 班,
明年會有兩班 k1 班,
後年會有兩班 k2 班,
n年會有兩班 dse,
大學有甘多學位咩?
小班26人教學改成大班52人教學,您接人受到咩?

唔好玩啦…

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

取消暑假最好

水晶宮

2020勳章

ps1314 發表於 20-2-14 17:31
今年會有兩班 n 班,

冇可能啦

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

取消暑假影響算最輕微

珍珠宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我估唔會啦,實有d覺得呢排自學都追得上,唔使讀多一年,咁呢d可唔可以照升班?

男爵府

2020勳章

下?邊個話要重讀?

珍珠宮

2020勳章 育兒性格勳章 睛靈勳章

今年會有兩班 n 班,

自願性可行,有啲家長好勁咁話自己教得好清楚,或者仔女好生性好聰明自學無問題。如果咁容易,即老師已唔係專業?唔需要咁高人工啦?另外同時好多家長唔識教或無時間教,小朋友資質又弱,呢批點?為讓位而升班?

男爵府

Catcatlove 發表於 20-2-14 17:36
取消暑假影響算最輕微

同意

別墅

11B 發表於 20-2-14 17:47
自願性可行,有啲家長好勁咁話自己教得好清楚,或者仔女好生性好聰明自學無問題。如果咁容易,即老師已唔 ...

我間學校啲家長有好多都同你一樣咁嘅諗法,所以我都覺得好矛盾

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

可以有自願重讀,唔使下下拉埋全部人

天珠殿

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無可能了...太誇張

別墅

今年會有兩班 n 班,

如果到4月疫情仲未可以控制到,仲未決定到幾時可以返到學。
就算取消復活節假同暑假都冇意義㗎,
你估啲小朋友係天才,就算個個家長乜都唔使做,都未必識教啦,先咁多要去補習社。
一去到利益關頭,就可以見到真面目。平時幾為小朋友著想,求學不是求分數嘥氣啦,為咗唔想嘥一年時間同金錢,勉強升小朋友上去,呢啲咪叫母愛偉大囉

幸福花    發表於 5 天前

男爵府

回覆樓主:

其實香港一直教得深
下年可以直升,敎淺啲未得囉

公爵府

2020勳章

全世界重讀嘅話,未入學嘅要推遲一年先讀啦,咁點會有兩班呢?
今年冇新生、冇畢業生就真
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

如果要重讀,一定要全香港都重讀先可以解決混亂情況,唔可以同時有2班。但後續就係適齡入學都要推遲一年,咁先可以解決問題。
呢個問題係好2極化,總有人覺得自己小朋友好叻,唔返學hea 爆都可以識晒,亦有人覺得小朋友唔明,夾硬推上去更辛苦。呢個問題係唔會有共識。

子爵府

2020勳章

白糖糕 發表於 20-2-14 17:40
下?邊個話要重讀?

吹緊風,試緊水溫

如果....真係如果,疫情去到9月先真正消退,連暑假都冇埋,重讀係最後手段

只不過將三歲小朋友入k1鄧一年,小學派位,中學派位繼續,但係keep住個學位,9月新學年再大家齊齊重讀,冇新生冇畢業生

別墅

2020勳章

vvkennis 發表於 20-2-14 21:38
如果要重讀,一定要全香港都重讀先可以解決混亂情況,唔可以同時有2班。但後續就係適齡入學都要推遲一年, ...

岩呀 答案永遠系兩極化

大宅

回覆 kikiboy 的帖子

如果家長好想自己仔女重讀,請你地自己向學校反映,唔好迫其他想升班及有能力升班嘅同學仔陪你地。
要對自己小朋友有信心,只要肯努力一定追得到,問題決心有幾大。我有朋友成績一直中下,以為跟唔上,但去到高中好發奮,用左一二年就追到,但可能一齊佢能力都高,可能係懶,所以唔難追,但努力加毅力比重讀更重要。我有親戚留過班,咪一直都追唔上。
所以唔好一刀切迫全港學生陪你重讀!問返自己仔女想唔想,家長唔好成日強加自己意願響仔女身上。

大宅

鴨鴨比 發表於 20-2-14 21:45
吹緊風,試緊水溫

如果....真係如果,疫情去到9月先真正消退,連暑假都冇埋,重讀係最後手段

咁打後果啲咪全部亂晒

大宅

小野花 發表於 20-2-14 18:50
其實香港一直教得深
下年可以直升,敎淺啲未得囉

好意見,比重讀更明智!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊