想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

12月27日period day 1
1月9同11日都有行房
1月15日 ivf 放左粒day 5胎
1月29日 驗血,positive 但hcg得46
2月6 再驗血 hcg 120,陰超乜都照唔到
2月13 hcg 977,陰超乜都照唔到

1月30 開始流血 ,頭5日好似正常period 甘,一直流啡到依家。。。

請問好心人分享一下,我是否宮外孕?

別墅

Yyywu 發表於 20-2-14 18:15
12月27日period day 1
1月9同11日都有行房
1月15日 ivf 放左粒day 5胎

快崩潰。。。每晚以淚洗臉。。。

大宅

你婦產科醫生點講?

別墅

stitchbaby19 發表於 20-2-14 19:32
你婦產科醫生點講?

頭2次驗血hcg 46/120 佢話係化學,但要keep住monitor,點知一星期後hcg不跌反升,仲急升到977,佢話大機會係宮外,陰照照過晒都睇唔到咩。聽日再抽血檢查

大宅

Yyywu 發表於 20-2-14 19:39
頭2次驗血hcg 46/120 佢話係化學,但要keep住monitor,點知一星期後hcg不跌反升,仲急升到977,佢話大機會 ...

咁你睇埋聽日先。
你腹部痛唔痛?

腹部疼痛
幾乎百分之百的子宮外孕都會發生腹痛現象,蘇鴻文醫師說,子宮外孕的痛跟懷孕初期的悶痛不太一樣,初期的悶痛是因為子宮充血脹大,有時還會加上兩邊韌帶的拉扯產生的抽痛,但疼痛都只有一陣子。子宮外孕的疼痛則是類似子宮收縮的痛,從一般的下腹疼痛到某一側接近胚胎植入輸卵管的位置處的下腹痛。倘若輸卵管的血管已經破裂或即將破裂,準媽媽還會在整個腹部感到劇烈的疼痛、猶如刀割,尤其,只要稍一震動或走動就會特別疼痛時,就要馬上就醫。

大宅

回覆 Yyywu 的帖子

睇多個醫生,我起初都好似你咁,week 4比醫生話宮外孕,要我停藥流BB,我都係ivf,話hcg翻倍不理想,後來睇多2個醫生,叫我唔好停藥,最後證實係宮內孕。

別墅

ununfatfat 發表於 20-2-14 21:03

睇多個醫生,我起初都好似你咁,week 4比醫生話宮外孕,要我停藥流BB,我都係ivf,話hcg ...

想問下你果陣hcg幾多?week幾先照到啊?(emoji)(emoji)

別墅

stitchbaby19 發表於 20-2-14 19:44
咁你睇埋聽日先。
你腹部痛唔痛?

未有腹痛,可能hcg未夠高

大宅

Hcg 189 week 4,到week 6 照到宮內孕

別墅

ununfatfat 發表於 20-2-15 17:35

Hcg 189 week 4,到week 6 照到宮內孕

照到了...是罕見的宮頸妊娠(emoji)

大宅

Yyywu 發表於 20-2-15 17:39

保重。

複式洋房

take care

複式洋房

保重

首頁

尾頁

跳至