0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

孖B兩個半月大,哥哥一星期前5.128kg食緊130ml x 8餐,喺生長線90,細佬4.156kg食緊90ml x 8餐,喺生長線25。尋日新陪月嚟見到佢哋,話哥哥好肥,應該要跟返奶粉罐食6餐,又話肥咗好難減,驚遲啲癡肥,嚇死我。請問BB咁細要限佢食奶嗎?唔比佢食佢實嘈到拆天!

別墅

lady328 發表於 20-2-14 18:20
孖B兩個半月大,哥哥一星期前5.128kg食緊130ml x 8餐,喺生長線90,細佬4.156kg食緊90ml x 8餐,喺生長線25 ...

我女女 兩個月大體重接近6kg... 佢果時都係飲緊60ml x8 餐
健康院姑娘話正常bor...
不過都要睇返身高

同埋 可能我女女戒夜奶訓得夠都長肉

不過而家佢4個月 120ml 食6 餐 都7.5kg 左右

大宅

我B 2個月7kg食緊150ml一餐,兒科醫生話ok呀,無問題喎

男爵府

孖B兩個半月大,哥哥一星期前5.128kg食緊130ml x 8餐,喺生長線90,細佬4.156kg食緊90ml x 8餐,喺生長線25 ...

未夠6個月都可接受,盡量唔好過100生長線就可以啦
4個月時會出現厭奶,或者打完四個月嗰支針會好易發燒,呢個時期就會好容易瘦

複式洋房

ortat 發表於 20-2-15 03:20
我B 2個月7kg食緊150ml一餐,兒科醫生話ok呀,無問題喎

每日幾多餐?

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 20-2-15 04:58
未夠6個月都可接受,盡量唔好過100生長線就可以啦
4個月時會出現厭奶,或者打完四個月嗰支針會好易發燒, ...

係囉,啲老人家都係話BB肥啲好㗎嘛,因佢哋一病就會瘦

男爵府

lady328 發表於 20-2-15 13:19
係囉,啲老人家都係話BB肥啲好㗎嘛,因佢哋一病就會瘦

陪月想自己做少d野?
講野有根有據咪信

複式洋房

媽咪 放鬆點啦。。到佢大個食固體個d先控制佢食野

男爵府

2個幾月 5.128kg 係90% 生長線咩? 我記得我個仔去健康院打2個月針 5.3kg 都係得50% 生長線唔夠喎 .....

2個幾月男仔要去到6.2kg 左右先係90%生長線

男爵府

咪信啦,佢係陪月唔係醫生.... 第咩時癡肥難減啫,佢寫包單實肥落去?唔會厭奶架咩?
好多陪月真係鍾意扮代表....

大宅

lady328 發表於 20-2-15 13:17
每日幾多餐?

無計呀,日頭佢埋食食,想食就食,夜晚先食奶粉,但半夜都會食

別墅

減齡達人勳章

ortat 發表於 20-2-15 03:20

我仔同你bb差唔多!醫生話無問題

大宅

我個仔兩個半月大,每日食緊120mlx7餐...健康院姑娘話去大碼偏大,但冇叫佢減肥

首頁

尾頁

跳至