懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我老婆仔而家 12周,成日都軟賴賴想訓覺,孕吐唔係太嚴重平均兩三日嘔一次,都算食得落野
想帶佢去行下大自然,但係又怕搭長途巴士會嘔,又怕行得太耐佢會太累
其實好想去大尾督行下水壩,但係銅鑼灣過去要個半鐘車,屋企人又話大肚婆唔可以踩單車(連閤家歡車都唔得 話會好 dun 大肚婆唔 dun 得)
大家會唔會有邊度建議??
銅鑼灣出發,唔會太遠,唔洗行太太太多,但係有山有水風景優美既
唔好意思可能要求太多

大宅

2020勳章

回覆 Eatqqq 的帖子

兩三日嘔一次都唔嚴重?我34w都係嘔左一次,等佢休息多d,輕鬆d咪上山頂,銅鑼灣行維園行一圈都得。瞓覺bb可以成長同長肉。唔係佢懶,佢頂唔順d荷爾蒙啫

民房

yan1008 發表於 20-2-14 21:41
回覆 Eatqqq 的帖子

兩三日嘔一次都唔嚴重?我34w都係嘔左一次,等佢休息多d,輕鬆d咪上山頂,銅鑼灣行維 ...

我都好明白,所以佢想訓覺就由佢訓覺,平時已經成日行維園
難得週末想去遠少少

大宅

Eatqqq 發表於 20-2-14 21:34
我老婆仔而家 12周,成日都軟賴賴想訓覺,孕吐唔係太嚴重平均兩三日嘔一次,都算食得落野
想帶佢去行下大自 ...

瞓覺好過,唔好攪咁多野啦兩三日嘔一次都唔方精神得去邊⋯

複式洋房

2020勳章

其實建議過咗4個月先會好D,有人講過4個月先係真正陀穩,再加上最近社會情況好似差d

如果郊遊,你講的要求做唔到喇...銅鑼灣無你講的地方,可能行下公園(維園)仲有機...

民房

PhoebeKw 發表於 20-2-14 22:27
瞓覺好過,唔好攪咁多野啦兩三日嘔一次都唔方精神得去邊⋯

原來係甘樣既。。。
雖然我完全唔會干涉老婆仔幾時訓覺訓幾多,但係我以為訓得越多人越累嘛
如果係甘。。。都係由得佢訓

民房

RainniePoon_FB 發表於 20-2-14 22:30
其實建議過咗4個月先會好D,有人講過4個月先係真正陀穩,再加上最近社會情況好似差d

如果郊遊, ...

維園已經成日行
本來想去太古城行下,但係又怕商場密封細菌病毒多,所以先想親親大自然

洋房

2020勳章

Eatqqq 發表於 20-2-14 22:32
維園已經成日行
本來想去太古城行下,但係又怕商場密封細菌病毒多,所以先想親親大自然
...

彭福公園喔,我都想搵日去行吓彭福公園,應該幾合適孕婦去

民房

upup700 發表於 20-2-14 22:45
彭福公園喔,我都想搵日去行吓彭福公園,應該幾合適孕婦去

嘩彭福公園真係小學去完旅行之後到而家20幾年無再去過,等我研究下先!!thxthx!

別墅

孕婦初期好易累又易暈,訓多啲好過,又長胎,想行下中後期5-6個月之後會好啲

別墅

2020勳章

回覆樓主:

這段時間都係少出街為妙啦,同埋3-4日嘔一次其實都要多d休息,我而家37w一次都未嘔過,但頭幾個月會經常好倦好眼瞓,你都係等過左疫情先同老婆出去行下

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

我住大埔,海濱公園都係唔錯的,沙田除咗彭福公園,仲有馬鞍山公園同沙田公園,好多選擇,不過要等太太冇再嘔先好去,搭長途車都有機會嘔ga

大宅

2020勳章

可以去數碼港啦,上山頂啦

又可以由中環海濱行去添馬公園嗰邊,唔辛苦有草地都幾靚吖

唔怕搭船嘅話近近哋去馬灣,愉景灣行下食下嘢又得

複式洋房

Eatqqq 發表於 20-2-14 22:30
原來係甘樣既。。。
雖然我完全唔會干涉老婆仔幾時訓覺訓幾多,但係我以為訓得越多人越累嘛
如果係甘。。 ...

佢想瞓就俾佢瞓啦~ 嗰時奶奶又係話會愈瞓愈攰,瞓緊晏覺都叫醒我,出去行一個鐘就精神晒喎~ 但係我係晚晚都瞓唔到,一日最少嘔5,6次,最勁一日嘔10次,嘔到半夜3,4點... 搭車搭半個鐘就會嘔,事問我仲邊有氣力同你行?星期六日唔使番工,係好想爭取時間補眠~

複式洋房

啱啱3個月都未算穩定,人又易累,又辛苦,起碼都4個幾月先叫舒服啲,仲有每個孕婦體質都唔同,有啲5個幾月都係咁,唔好淨係見到其他人陀仔又瑜珈又運動,就以為個個都一樣得,最好因應你老婆身體情況,穩定左就去人少嘅地方行吓坐吓
BTW 銅鑼灣出發 可以上山頂/赤柱,人較少,空氣較好,又容易搵到地方休息 既地方

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

可以去鰂魚涌嘅柏架山徑,好易行又有得坐,上到去頂有分叉位可以行返落大潭,風景優美

洋房

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
FayeFayeL 發表於 20-2-15 18:41
啱啱3個月都未算穩定,人又易累,又辛苦,起碼都4個幾月先叫舒服啲,仲有每個孕婦體質都唔同,有啲5個幾月 ...

呢個真,我頭4個月真係返工同瞓,放假由朝瞓到晚,又無胃口,咩都唔想食,就算去澳門去坐郵輪都返房瞓覺,4個月後都有瞓,但再去澳門玩已經無頭4個月咁攰同無胃口,建議樓主可以等太太個肚再大小小等啲 妊娠反應小啲先,現在想瞓就瞓吧!

洋房

發表於 前天 14:38 |顯示全部帖子
前3個月,又係咁既時勢,係屋企好啲⋯⋯

複式洋房

發表於 前天 15:05 |顯示全部帖子
而家咁嘅形情,疫情一日未完,大肚婆都係留返喺屋企穩陣

別墅

2020勳章

發表於 昨天 19:54 |顯示全部帖子
建議唔好行

首頁

尾頁