自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我跟我太太家住在太子,我太太是大陸人已在香港住2年多了,簽發地是湖北省武漢市,她一直用探親每三個月續証一次跟我在香港同住。
我跟我太太這半年都沒有回去湖北省,現在武漢肺炎瘟疫情況嚴重,她的証件將在 3 月份到期。
現在她只有香港的家。如果回大陸辦理續証也回不香港。因為香港現在都拒絕湖北人入境了。
我有查詢過(延期逗留組)和(中聯辦)關於延期事宜,他們也是說機會很低,除非需要生小朋友和照雇小朋友。

想問問大家有無同樣問題?求同路人(emoji)(emoji)

大宅

yin9835 發表於 20-2-14 21:52
我跟我太太家住在太子,我太太是大陸人已在香港住2年多了,簽發地是湖北省武漢市,她一直用探親每三個月續 ...

你太太武漢的親人還好嗎?有小朋友要照顧嗎?如果沒用、只能回深圳住。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

去深圳租地方住。

複式洋房

KDZR111 發表於 20-2-14 22:14

你太太武漢的親人還好嗎?有小朋友要照顧嗎?如果沒用、只 ...

親人暫時還好,開始小區感染。佢地話有一粒米都唔會出門(emoji)當地非常嚴峻。

入境處話除非有緊急情況,唔係夠期就要走...
但我希望政府可以人道咁幫我地延期,唔係我就會同我太太番大陸流浪...佢無親人無朋友係廣東。我點都會陪住佢。

複式洋房

yuyueng 發表於 20-2-14 22:22
去深圳租地方住。

無錯,最壞打算就係要係中國流浪一排,
但當然最好可以留番係自己屋企啦。

男爵府

回覆樓主:

你地不如去深圳租個套房住一排先?等疫情過後先返香港。
因為你太太黎唔到香港。係深圳租房都係一個辦法。

複式洋房

mrscatcat 發表於 20-2-14 22:31
你地不如去深圳租個套房住一排先?等疫情過後先返香港。
因為你太太黎唔到香港。係深圳租房都係一個辦法。
...

唔批延期只有呢個方法啦。

象牙宮

回覆樓主:

好想知佢平時點續期,可以唔返大陸留低咁耐既 唯一就係齊齊返大陸暫住囉…

子爵府

我跟我太太家住在太子,我太太是大陸人已在香港住2年多了,簽發地是湖北省武漢市,她一直用探親每三個月續 ...

聽新移民講,可以到深圳住幾日,寄證件到鄉下比親戚代辦證件再寄返深圳,正常情況三至四日搞掂。

複式洋房

無話可說 發表於 20-2-14 22:36
好想知佢平時點續期,可以唔返大陸留低咁耐既 唯一就係齊齊返大陸暫住囉…
...

平日每3個月我會同我太太出國,之後寄個証件番武漢搵佢大佬去代續期,寄番深圳朋友度。之後我地番香港7日內番一次深圳攞証件就可以再次入番香港啦。

複式洋房

算死草 發表於 20-2-14 22:36

聽新移民講,可以到深圳住幾日,寄證件到鄉下比親戚代辦證件 ...

要寄番武漢做,但武漢都封左成。出入都唔得,續唔到証。

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-2-14 22:22
去深圳租地方住。

湖北戶藉可能未必有人肯租比你。

不過,去到3月可能疫情好轉。

大宅

去深圳租酒店住一段時間先,宜家酒店都係200都300一日,買一個電磁爐係酒店煮食,疫情過後就得

侯爵府

你都問晒咁無辦法啦,真係唯有返深圳住

複式洋房

Alex123 發表於 20-2-14 22:43
湖北戶藉可能未必有人肯租比你。

不過,去到3月可能疫情好轉。

希望在明天

子爵府

宜家上深圳租間屋都唔容易呀!度度封村,D屋苑封閉式管理

複式洋房

吖B 發表於 20-2-14 22:50
去深圳租酒店住一段時間先,宜家酒店都係200都300一日,買一個電磁爐係酒店煮食,疫情過後就得
...

有d一個一個月租會平少少(emoji)
不過我都係想問下有無同路人指教一下

珍珠宮

yin9835 發表於 20-2-14 22:53
希望在明天

對!希望在明天。所以只能等到3月先算。

複式洋房

pollyly 發表於 20-2-14 22:52
你都問晒咁無辦法啦,真係唯有返深圳住

係呀,不過都好感激所有網友既意見

wcpcelia    發表於 20-2-15 10:21

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至