自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

EMILY03 發表於 20-2-15 08:45
填寫對或錯是家長的責任,比錢你地仲叫學校和教育局再對?家長大曬咩?唔好打頭,我是家長已覺得這張表格非常 ...

唉!我都覺得,唔知係咪唔同年代呢!當年我第一次填有 bank code 嘅form,資訊無咁發達,都好無知,唔知點填,要問人,問到識咗,好開心,覺得長知識了。要你填一定有佢嘅理由,因為入電腦時要,同可以做double checking。填張咁簡單嘅表就有錢caim,都覺得麻煩,唉!我都無嘢講。
Minniemouse:-P

別墅

填寫對或錯是家長的責任,比錢你地仲叫學校和教育局再對?家長大曬咩?唔好打頭,我是家長已覺得這張表格非常 ...
我o係學校做,我自已亦係家長,真心唔明點解真係好多家長填錯 (我做果間要老師幫手對、書記再對),真係一班學生,有一半係要彈返俾家長

珍珠宮

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 20-2-15 10:16
試過 HK Bank 過數中銀,list 有好多個中銀 bank code,都唔知邊個先係正確(emoji)個。
...

中銀有好多個bank code係因為好多銀行都係under中銀個system,我要跟番你間銀行果code,例如南商,創興,永隆

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大笨鐘 發表於 20-2-15 10:16
試過 HK Bank 過數中銀,list 有好多個中銀 bank code,都唔知邊個先係正確(emoji)個。
...

中銀提款咭上有寫

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

minniemouse 發表於 20-2-15 10:26

中銀有好多個bank code係因為好多銀行都係under中銀個s ...

中銀係多code, 但佢張提款咭又係show得最清楚果張!
反而citibank code真係會錯! 因為有兩個
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:09
鬧人之前唔該睇完人哋講乜先

我有睇呀,同埋我都無鬧你,如果引起你誤會,唔好意思。

用戶要求終止服務

牛年勳章

cattz288 發表於 20-2-15 10:28
中銀提款咭上有寫

多謝提醒,我真係好唔小心
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 20-2-15 10:30
中銀係多code, 但佢張提款咭又係show得最清楚果張!
反而citibank code真係會錯! 因為有兩個 ...

Citibank 有兩個?唔係006咩。我剛才試下上網揾,一打bank code就有個表列哂出嚟。

公爵府

wmkcnw 發表於 20-2-14 23:12
其實填左銀行名,又要人填code,會否多此一舉?

如果學校辦事處系統入左銀行名,就會自動出bank code,咪 ...

完全同意,

禁止訪問

象牙宮

minniemouse 發表於 20-2-15 10:38
Citibank 有兩個?唔係006咩。我剛才試下上網揾,一打bank code就有個表列哂出嚟。
...

放下自在

別墅

karenlyk 發表於 20-2-14 23:06
我喺學校辦事處工作,最近負責核對2500學生津貼表格,發現大部份家長填户囗號碼資料都會填漏《Bank Code 銀 ...

如果交左, 但填漏bank code 會點? Thanks

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

chanling1017 發表於 20-2-15 08:27
銀行全名寫了細楷可以嗎?聽講要寫全大楷英文名

指定要英文正楷,無指明要大楷。

大宅

cattz288 發表於 20-2-15 10:08
呢個銀行要求! 兩樣填晒!做checking, 何來多此一舉呢?

填幾個數字都有人覺得麻煩,真係咁麻煩唔遞表咩事都無。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

係咖,不過有啲人真係唔知點填Bank code,幫到就幫,做到就做,打回頭我又要做多一次,怕下學年家長都收唔到錢

呢張form已經係好簡單,好好填

翡翠宮

kenix_kwok 發表於 20-2-15 09:08
我填錯左 塗左隔離加簽可以嗎?我仲夾埋簿仔封面

你問返學校要唔要你重填

翡翠宮

大笨鐘 發表於 20-2-15 09:19
我填錯咗,學校又無通知打回頭,聽天由命算喇!其實我覺得個 bank code 好難搵,提款卡上面又無,而家又唔 ...

所以份form最底有寫,請向有關銀行查詢。

最多咪遲啲收錢囉 無事嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 20-2-15 10:48

我又學識多一樣嘢了。咁我又有興趣知邊啲户口先填006了,可能係Citibank hk同你開嘅Citibank 美國户口先係呢個code?

翡翠宮

CC雪 發表於 20-2-15 10:54
填幾個數字都有人覺得麻煩,真係咁麻煩唔遞表咩事都無。

嫌麻煩應該唔好要 唔填咪唔麻煩囉

伯爵府

karenlyk 發表於 20-2-14 23:06
我喺學校辦事處工作,最近負責核對2500學生津貼表格,發現大部份家長填户囗號碼資料都會填漏《Bank Code 銀 ...

輸入銀行名稱不會自動彈Bank code的嗎?甘學資辦電腦部都好廢下。

首頁

尾頁

跳至