自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

SukiChan413 發表於 20-2-14 23:28
想問下大家讀緊中學嘅子女仲會唔會keep住去政府提供健康檢查

去, 去到又唔洗點等。一般檢查同埋check 吓條脊骨,萬一有咩問題可以轉介。 見姑娘都有用,你都知,有時阿媽講多句,青春期的仔女就話煩,但姑娘同佢傾吓計, 又好似好d, 個囡聽得入耳,所以覺得都值得去。

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章

上個月去完

我覺得要去,醫生會初步话你聽有乜問題

我女去完,發現眼鏡唔啱度數丶underweight

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章

chbch 發表於 20-2-15 12:17
去過一次無再去
廢到呢...以為時光倒流1960
政府養班人做D咁既野, 簡直浪費資源

小朋友無特別事應該高興

有特別事會再見醫生丶再排期,或者你有要去私家求診

子爵府

2021勳章

尤其近視、脊椎側彎。
真係唔會無端端去眼科、私家醫生檢查。
學童保健可以檢查。安心D。
而且姑娘話依家的少年人,打機坐姿不良,會影響脊椎骨,加上長高,要留心。

大宅

peaceaa1122 發表於 20-2-15 16:20
去, 去到又唔洗點等。一般檢查同埋check 吓條脊骨,萬一有咩問題可以轉介。 見姑娘都有用,你都知,有時 ...

如果唔洗點等都可以接受,不過聽聞啲姑娘好鬼死惡,應該係睇脊骨緊要啲,不過check脊骨要唔要主動要求

男爵府

2021勳章

chbch 發表於 20-2-15 12:17
去過一次無再去
廢到呢...以為時光倒流1960
政府養班人做D咁既野, 簡直浪費資源

好有同感

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我問過個姑娘,佢真係答我,呢道係一個普查,健康院係唔會轉介case去醫院睇,要睇就自己出去搵醫生轉介,我問佢甘我黎呢道有咩用,佢答我係提供資料比政府參考,總之就係普查。我聽完真係覺得佢當我傻

大宅

3btsoi 發表於 20-2-15 18:55
我問過個姑娘,佢真係答我,呢道係一個普查,健康院係唔會轉介case去醫院睇,要睇就自己出去搵醫生轉介,我 ...

你問佢咩

男爵府

2021勳章

SukiChan413 發表於 20-2-15 18:57
你問佢咩

當時我仔小一,有言語遲緩問題,想做評估。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/304957/%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%81%A5%E5%BA%B7%E6%9C%8D%E5%8B%99%E8%A8%88%E5%8A%83%E5%87%BA%E5%B8%AD%E7%8E%87%E4%BD%8E%E8%87%B365-%E7%94%B3%E8%A8%B4%E7%BD%B2%E6%89%B9%E8%A1%9E%E7%94%9F%E7%BD%B2%E6%B5%AA%E8%B2%BB%E8%B3%87%E6%BA%90

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/304957/%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%81%A5%E5%BA%B7%E6%9C%8D%E5%8B%99%E8%A8%88%E5%8A%83%E5%87%BA%E5%B8%AD%E7%8E%87%E4%BD%8E%E8%87%B365-%E7%94%B3%E8%A8%B4%E7%BD%B2%E6%89%B9%E8%A1%9E%E7%94%9F%E7%BD%B2%E6%B5%AA%E8%B2%BB%E8%B3%87%E6%BA%90

大宅

3btsoi 發表於 20-2-15 19:02
當時我仔小一,有言語遲緩問題,想做評估。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E ...

咁問下好正常姐

大宅

Bloomberg 發表於 20-2-15 09:02
除唔除褲係有得揀㗎

唔係好似話一入到去就除咩
我都係聽同學媽咪講

子爵府

2021勳章

SukiChan413 發表於 20-2-15 19:42

唔係好似話一入到去就除咩

每次去檢查都係跟學校去,唔洗家長帶,但聽個細路講,佢地個老師會逐同學問佢地有邊個想檢查私隱部位,邊個唔想。唔想嘅就唔洗檢查呢部份。點會強制除㗎

男爵府

2021勳章

SukiChan413 發表於 20-2-15 19:04
咁問下好正常姐

係呀,我明白佢果道唔係疹所,唔會做治療既工作,但做得學童檢查,發覺有問題都應該寫紙比家長去排期做評估,佢地連做呢 part都懶做。我仔果時讀私校,無註校言語治療師,最後,我要學校幫我寫信返去健康院睇,再排期去做評估,前後排左一年先有得見言語治療,錯過左訓練黃金期 雖然佢而家已經中學,好正常,但我都記得當時好困擾。佢地一d指引我應該點做都唔教,仲要比20蚊,我請晒假去,原來係比資料政府,果下,真係火。

瑪瑙宮

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔去, 浪費時間!!

侯爵府

2021勳章

3btsoi 發表於 20-2-14 23:40
冇去,廢到爆,晒時間。

果度d姑娘勁hea, 問佢野,佢竟然答我,呢度係一個普查,有咩事自己出去搵醫生睇, ...

姑娘咁答好合理,佢係負責普查嘅護士
身體/發展有問題當然去睇醫生,醫生診症,再決定需唔需要作進一步檢查同治療
勸家長帶學生去睇醫生,以免學生延誤就醫

男爵府

2021勳章

秋天與楓葉 發表於 20-2-15 22:16

如果真係只用普查,我就唔會去啦,所以咪出席率低,已經比申訴署批評衛生署浪費政府資源,你可以睇番上面我post既新聞,如果咁都合理,我都無說話好講,佢只係一個普查員,而唔係一個護士。

男爵府

2021勳章

秋天與楓葉 發表於 20-2-15 22:16

重複

大宅

3btsoi 發表於 20-2-15 22:24

如果真係只用普查,我就唔會去啦,所以咪出席率低,已經比申 ...

如果佢嗰日轉介你去醫生度睇已經好好多

男爵府

2021勳章

SukiChan413 發表於 20-2-15 22:45
如果佢嗰日轉介你去醫生度睇已經好好多

係呀,佢地真係懶到一個點,所以我睇到佢地比申訴專員狠批既新聞,真係覺得吐左我當年一大污氣,班懶蟲都有今日

男爵府

SukiChan413 發表於 20-2-15 16:01
咁宜家仲有keep住check?
剛在11月影左張脊椎相,6月去睇報告

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊