自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

SukiChan413 發表於 20-2-15 18:46
如果唔洗點等都可以接受,不過聽聞啲姑娘好鬼死惡,應該係睇脊骨緊要啲,不過check脊骨要唔要主動要求
...

好好彩未遇過好惡的姑娘,個個都好好。 我冇記錯係會check, 最近兩次我有自己有主動提出,但姑娘講話係會check 一check.

wcpcelia    發表於 20-2-16 10:07

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

兩個女唔肯去,今年直頭收埋張通告,係我收到sms先知

大宅

今年囝小五,遇到位退咗休的亞伯醫生,自問自答,你j有冇痛,睇你都冇,咁即冇野,走得

男爵府

回覆樓主:

度高、磅重、驗眼、照肺,我女全部都在私家做了, 其實咁大個真係唔需要再去。

洋房

到底幾時開返, 話關就關, 有問題跟開穾然冇得跟, 政府做嘢好離譜

民房

我個囝中學啦年年都有去,暑假仲要等好耐....我個囝一年班check 到聽力有問題,嚇死我以為弱聽,原來係耳垢太多,醫生開左d油滴耳,小朋友怕唔敢比我清佢耳仔(emoji),好彩之後check返冇事。之後我就年年都陪佢去。

wcpcelia    發表於 20-2-16 14:56

洋房

DarkBlack777 發表於 20-2-16 10:47
我個囝中學啦年年都有去,暑假仲要等好耐....我個囝一年班check 到聽力有問題,嚇死我以為弱聽,原來係耳垢 ...

我個小朋友情緒有問題,排咗見心理,等咗差唔多成年就係到,點知話關就關,離晒譜,佢而家仲唔駛返學,日日喱晌房唔出嚟,好擔心呀

侯爵府

2021勳章

3btsoi 發表於 20-2-15 22:24

如果真係只用普查,我就唔會去啦,所以咪出席率低,已經比申 ...

家長要明白學童檢查係檢查學童身體同心理發展
學童有語言發展問題係另一個範疇
政府網頁都寫明先睇醫生拎轉介,同姑娘講法一樣

「有成長發展問題的兒童,可透過註冊西醫及心理學家轉介, 在衞生署轄下的兒童體能智力測驗中心登記及預約,接受專業評估及診斷。」

https://www.gov.hk/tc/residents/health/healthadvice/healthcare/childshealth.htm

常見的兒童發展問題包括專注力失調、言語發展障礙、發展遲緩....兒童若在成長中出現發展障礙或行為問題時,就需要適切的專業評估,診斷及治療。
懷疑有成長發展問題的兒童,可透過註冊西醫及心理學家轉介, 在衞生署轄下的兒童體能智力測驗中心登記及預約。

大宅

belle2004 發表於 20-2-16 02:03
兩個女唔肯去,今年直頭收埋張通告,係我收到sms先知

你兩個女上左中學?

男爵府

2021勳章

日本成 發表於 20-2-15 01:07
唔係lu.....呢家已經變到肥肥矮矮

好可愛

男爵府

2021勳章

秋天與楓葉 發表於 20-2-16 22:17
家長要明白學童檢查係檢查學童身體同心理發展
學童有語言發展問題係另一個範疇
政府網頁都寫明先睇醫生拎 ...

衛生署就應好好檢討轉介呢個問題,如果繼續跟住呢d守則去做, 漠視學童既真正需要,只會越來越少人出席,學童得不到及時治療,白白浪費治療時間。

我亦覺得作為一個護士,就算跟住個指引做,亦應該彈性處理,唔通見到有迫切問題,就咩都唔理又唔跟進?一句話自己呢道係普查就算?
申訴專員真係話得佢地一d都無錯,根本係道浪費社會資源,每年花政府2 億,都唔知做左咩出黎。

講真,我就唔會再接觸呢個部門啦,我係道講番我既經驗,係唔想之後更多家長行我呢段冤枉路,我就唔會鼓勵政府甘養去養呢班懶蟲。

子爵府

2021勳章

SukiChan413 發表於 20-2-16 23:00
你兩個女上左中學?

禁止發言

大宅

miffyumiffy 發表於 20-2-17 10:37
我仔由細到大, 只係去過一次呢啲健康檢查,好鬼無聊

好多家長都係咁講

大宅

做個好媽打 發表於 20-2-16 02:20
今年囝小五,遇到位退咗休的亞伯醫生,自問自答,你j有冇痛,睇你都冇,咁即冇野,走得
...

點解可以咁hea...

大宅

SukiChan413 發表於 20-2-17 23:19
點解可以咁hea...

我想問視力問題佢叫我出去搵視光師問

子爵府

2021勳章

C.Humphrey 發表於 20-2-15 00:18
講開學童保健,我中五都仲有去。我記得當年在房中等見姑娘,前面有個patient用布廉遮住,我聽到姑娘同個女 ...

勁瘀呀

大宅

pat2331 發表於 20-2-18 04:42
勁瘀呀

咁冇私隱...

大宅

做個好媽打 發表於 20-2-17 23:50
我想問視力問題佢叫我出去搵視光師問

個度唔係有得check視力咩

男爵府

CathyChan1126 發表於 20-2-14 23:34
我仔就快升中,應該唔會去
我老公仲話,點解唔去?
我話你試下除條褲比人睇

男定女醫生?嘩,我接受唔到

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊