自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔今年dse 佢自己諗左後路, 話想報香港知專設計學院既高級文憑, 讀廣告設計, 請問有冇jm可以分享下好唔好?

我話做咩唔報返大專嗰類, 佢話依間好D, 同埋學費比起上年平一半, 都唔知係咪有同學一齊報所以佢又想報…

大宅

設計呢條路真心唔易行,特別香港,簡直就係一個代筆機器。學校教嘅時候,要求學生創意思維,出到社會,普遍老闆只接受到老土嘢,按佢要求重複改,改十次,日日OT不但止,最重要OT冇補水,人工又少。改十次之後再同你講,都係第一次設計最好。一個表面風光,內裡揸兜的行業。所以,考慮清楚係咪真係要入設計呢行。

利申,一個可憐的設計師

別墅

報左先囉, 咁大個仔佢提得出黎有佢原因, 難得佢識諗後路, 再傾下點解想讀依間, 重點問下你有冇了解過讀完有冇得再升學 / 抑或搵工受唔受張cert

男爵府

回覆樓主:

如果有資源的,可以一試,也可以考慮讀完知專再去海外讀,以及讀書時參加多D比賽,提升能力。係香港做設計極艱難,同埋都好睇行頭學歷,如果擔心搵食和實際生活問題,就不建議讀了。

淡而無味

大宅

Heureux_Life 發表於 20-2-15 01:44
設計呢條路真心唔易行,特別香港,簡直就係一個代筆機器。學校教嘅時候,要求學生創意思維,出到社會,普遍 ...

多謝你既分享 我會轉達畀我大仔聽,當然如果佢堅持,我係會支持佢的! 我希望佢讀咩揀咩都係佢自己既決策黎,我只係從中替佢再分析得深入啲,等佢唔洗睇得太表面……

wcpcelia    發表於 20-2-16 10:50

珍珠宮

kayancc 發表於 20-2-15 00:43
大仔今年dse 佢自己諗左後路, 話想報香港知專設計學院既高級文憑, 讀廣告設計, 請問有冇jm可以分享下好唔好 ...

我識人讀平面設計同時裝設計都係條路難行(人工萬頭至萬中), 如果係香港, 我估設計行業得產品設計同建築設計(土木工程 )會好人工d, 如果讀工程嗰類, 畫auto cad, 應該好好多, 人工起薪點都唔太低, 將來住宅項目好多重建, 大角咀新蒲崗土瓜灣深水埗葵涌, 仲有翻新, 商場項目, 地產商財"洪"勢大, 好多人靠呢門食飯, 政府一定會睇住呢門

子爵府

設計呢行做得好 , 收入唔錯 , 當然要自己努力

珍珠宮

環保接龍勳章

大仔今年dse 佢自己諗左後路, 話想報香港知專設計學院既高級文憑, 讀廣告設計, 請問有冇jm可以分享下好唔好 ...

識2個女仔畢業後,一個做普通文職,一個做服裝sales, 要有心理準備設計呢行唔易做,亦唔易揾工。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

知專係好既。成績好可考慮城大個多媒體課程。理大係學位梗係最好啦。先讀文憑再算升學係好既。知專特色係成日要參加比賽去提升自己 。設計呢行好兩極。可以是底薪一族,也有出色既。本身都是呢行,叫做中產啦。阿囡都想入行,但佢會去日本讀設計。想清楚些可以pm我問。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實做design, 做埋有5,6年,揾2,3萬都普遍的,話多唔多,話少唔少。

子爵府

Heureux_Life 發表於 20-2-15 01:44
設計呢條路真心唔易行,特別香港,簡直就係一個代筆機器。學校教嘅時候,要求學生創意思維,出到社會,普遍 ...

細個有諗過做時裝設計師, 家人都係做裁縫
細個我自己做紙公仔玩, 整得都靚
但無咩錢讀, 因為讀設計唔平

別墅

我冇小朋友讀E間, 但我做依行, 請好多人都係DI畢業的, DI廣告設計教既野相對實用, 做project實戰經驗多, 換個講法會好辛苦

子爵府

係咪真係有興趣先?如有決心努力讀當然支持。

好多無心讀的同學,是是但但讀幾年畢業,之後又搵唔到設計方面的工作(因為個人作品唔掂)。亦有同學好用心,老師又介紹工作,不過都係要挨先有好前途。

男爵府

如果有興趣及天份,屋企又冇負擔,就讀啦

珍珠宮

畀面勳章

報左先, 其實大專 會好d

想升職知專會唔夠料同人爭

見工好靠畢業果份功課

唔同學校出黎份功課質數差好遠

大宅

KTKTKT5 發表於 20-2-15 08:17

我識人讀平面設計同時裝設計都係條路難行(人工萬頭至萬中), ...

佢話佢係想讀廣告設計,同平面時裝果啲又唔係好同,因為佢話廣告會好玩好啲,所以佢想試下,因為我實在唔識咩叫廣告設計,冇乜概念,所以我只係擔心佢讀完2年後仲會唔會升到其他大學 或者搵工易唔易

大宅

ydoris 發表於 20-2-15 09:54
知專係好既。成績好可考慮城大個多媒體課程。理大係學位梗係最好啦。先讀文憑再算升學係好既。知專特色係成 ...

多謝你,聽你咁講都放心啲,知專都仲可以升上去其他大學,希望啊仔真係會畀心機讀,請問你女女都係讀知專嗎? jm係讀咩設計?

大宅

PuiPuiV 發表於 20-2-15 17:11
我冇小朋友讀E間, 但我做依行, 請好多人都係DI畢業的, DI廣告設計教既野相對實用, 做project實戰經驗多, 換 ...

請問jm通常係請D咩位置? 通常都係呢間既高級文憑畢業嗎? 同大學畢業既前途會唔會有大分別? 太多問題麻煩哂,感謝你! 為仔仔緊張的媽媽

大宅

平面設計過來人,後悔!讀嘅時候好好玩!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 kayancc 的帖子

阿囡仲讀緊中五,佢無修視藝架,喜愛日本文化。我推薦作去日本讀美術大學。本身我中學畢業就入左呢行,睇到時代既變化。讀完文憑一般可以升任工作,不過都要進修。個人意見係讀完個學位先工作,再進修職位相關既科目,對升職會有幫助。

首頁

尾頁

跳至