自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
佢有兄弟姐妹及父母,自己有個小家庭,假如佢呢個小家庭所有子女及太太以及他本人意外過世,咁佢地D遺產輪到邊D人繼承(在沒有寫遺囑的情況下)

大宅

2020勳章

chan1951 發表於 20-2-15 01:08
佢有兄弟姐妹及父母,自己有個小家庭,假如佢呢個小家庭所有子女及太太以及他本人意外過世,咁佢地D遺產輪 ...

男人同女人的父母

大宅

2020勳章

回覆 winnielong 的帖子

即係佢D兄弟姐妹一點份兒都沒有?

大宅

2020勳章

chan1951 發表於 20-2-15 01:11

男女雙方父母都健全梗係細嘅冇份啦

wcpcelia    發表於 4 天前

男爵府

2020勳章

兄弟姊妹不是直系親屬,法律上「很疏」,所以...無~

侯爵府

2020勳章

佢有兄弟姐妹及父母,自己有個小家庭,假如佢呢個小家庭所有子女及太太以及他本人意外過世,咁佢地D遺產輪 ...

係咪應該歸女家父母?

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章

love2talk 發表於 20-2-15 02:15
係咪應該歸女家父母?
誰人係最後死?

侯爵府

2020勳章

caryfox 發表於 20-2-15 02:25
誰人係最後死?

就係應該冇人知,所以係咪會比年紀細既一方(大多數係女方掛)既父母?

侯爵府

2020勳章

假如?實情呢?
Minniemouse:-P

侯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

love2talk 發表於 20-2-15 02:15
係咪應該歸女家父母?
男家女家父母

大宅

印象好耐之一有jm出個post,會由女方父母承繼遺產

伯爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

love2talk 發表於 20-2-15 02:28
就係應該冇人知,所以係咪會比年紀細既一方(大多數係女方掛)既父母?
...

無假如,想知,去問律師。

子爵府

2020勳章

minniemouse 發表於 20-2-15 03:00
假如?實情呢?

無啦啦假如人哋一家意外死

大宅

2020勳章

你唔係咁賤,打人遺產主意嘛?!

大宅

2020勳章

sharebuy 發表於 20-2-15 03:32
印象好耐之一有jm出個post,會由女方父母承繼遺產

吾係喎,好耐之前保險話如果甘不幸全家一齊死,係會俾男方既父母,如果男方父母已經不在,就輪到男方兄弟姊妹!保險仲話如果真係吾想俾男方父母,你最好自己立定遺囑!

珍珠宮

2020勳章 畀面勳章

蘋果木 發表於 20-2-15 07:11
吾係喎,好耐之前保險話如果甘不幸全家一齊死,係會俾男方既父母,如果男方父母已經不在,就輪到男方兄弟 ...

要睇邊個斷氣先......

按比例分架, 唔會全部比曬任何一方

msms0118    發表於 4 天前

男爵府

2020勳章

蘋果木 發表於 20-2-15 07:11
吾係喎,好耐之前保險話如果甘不幸全家一齊死,係會俾男方既父母,如果男方父母已經不在,就輪到男方兄弟 ...

我問過律師,係邊個去世時間,如果同時,係比後生嗰邊

男爵府

2020勳章

Rilakkuma12 發表於 20-2-15 08:16

我記得睇過一套戲係咁,都係計去世時間

男爵府

好媽媽勳章

Rilakkuma12 發表於 20-2-15 08:16

你啱,先睇去世時間,當女早死,咁女的遺產先比男方,男既遲一分鐘死,咁男既已經無老婆而佢老婆的遺產係一分鐘前已比晒男,所以最後就男既父母承受晒。
如果同一時間死,就邊個後生D就先承受,例如女的後生D,咁女的先承受晒,跟住而家D遺產係屬於女的,而女又死咗,自然就係女的父母。
我之前有類似的問題問過律師。

大宅

2020勳章

Mei 發表於 20-2-15 08:31

你啱,先睇去世時間,當女早死,咁女的遺產先比男方,男既遲一 ...

長知識

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊