自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

一男一女透過朋友介紹約出來食飯睇下有無發展空間。食飯當晚,男既排隊去買,女既叫左一份180蚊既牛扒,而男既叫左一份200蚊既牛扒,咁當時女比返180蚊現金那位男仕去排隊買(因為諗住第一次見,點都AA制好啲)點知第二日個男透過朋友追返個女仔仲有10蚊未比.....
如果個女仔點既餐180蚊,而佢只比170果位男,個男要追返10蚊我覺得仲可以接受... 但宜家呢個情況。。太肉酸了吧。。。

大宅

朋友個案:
男仔有車同車牌,但一同女朋友出街,無論幾遠都一定唔揸車,因為女嘅無車牌,如果揸車即永遠要佢做司機坐佢車,無得調轉,唔公平。男嘅覺得大家付出嘅永遠要一樣,多少少都唔得...

chow_mama    發表於 3 天前
大幸運    發表於 3 天前

子爵府

2020勳章 畀面勳章

男同女一齊係快餐店傾計,只有男食飯,佢叫左個套餐。女唔肚餓無食野,男主動問女飲唔飲野,話比杯餐飲個女(未飲過),女接受左,男食完飯後同女講:「你比返五蚊我得喇。」

Seki1983    發表於 1 小時前
bertcat123    發表於 3 天前
更紗    發表於 4 天前
lojo11    發表於 4 天前

大宅

2020勳章

kitlinggloria 發表於 20-2-15 02:09
一男一女透過朋友介紹約出來食飯睇下有無發展空間。食飯當晚,男既排隊去買,女既叫左一份180蚊既牛扒,而 ...

好想知呢D男人搵唔搵到女朋友?

子爵府

2020勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

成日借啲意冇帶銀包要你出住先,之後當冇咗回事!

goldpiglet    發表於 4 天前

子爵府

2020勳章

cheechi 發表於 20-2-15 02:54
男同女一齊係快餐店傾計,只有男食飯,佢叫左個套餐。女唔肚餓無食野,男主動問女飲唔飲野,話比杯餐飲個女 ...

嘩~真係好 cheap 就算無意思發展都唔駛咁計較呀

伯爵府

2020勳章

cheechi 發表於 20-2-15 02:54
男同女一齊係快餐店傾計,只有男食飯,佢叫左個套餐。女唔肚餓無食野,男主動問女飲唔飲野,話比杯餐飲個女 ...

唔知點解我笑咗,個男人好老土呀

別墅

回覆 kitlinggloria 的帖子

去旅行會夾公數,其中一個人話阿公争佢錢,當大家諗緊佢出左咩錢,佢話争佢$1.5。佢係認真,唔係講下笑。

大幸運    發表於 3 天前
更紗    發表於 4 天前
wcpcelia    發表於 4 天前

複式洋房

2020勳章

回覆樓主:

我之前做PT收銀……
印象最深刻係有次一男一女嚟買嘢,個男嘅落咗單先,俾咗錢之後到個女嘅叫餐,個女嘅開頭話俾八達通,但餘額不足,所以要轉俾現金……
因為當時我哋係啱啱交更,鋪頭個銀頭都係啲20蚊紙同啲大餅……

個女仔消費24,俾張500蚊我……

我:唔好意思,因為我哋啱啱交更,冇一百蚊紙找俾你,你介唔介意俾20蚊紙你?或者你睇下有冇散紙俾我?

女:我睇下有冇先(銀包,手袋周圍摷)……

我:或者睇下你朋友可唔可以幫你俾咗先?(因為後面好多人排緊隊)

男:咁我幫你俾咗先喇……

下續(11樓)

.

子爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

外國朋友 A 好心接濟 B 俾佢住幾日,A 要返港,本來打算賣俾附近鄰居但而 B 話缺物資,所以半價賣俾 B,仲搭車送到上門俾 B。B 答應,然後第二晚話 “我阿媽話你啲野舊殘,唔值咁多錢,香港買全新都唔洗咁貴”。我同 A 一樣,解釋 1. A 為接濟,特登改期遲啲返港,佢訓地我地訓床,住宿幾日冇收錢仲帶我地玩 2. A 送貨到 B 宿舍門口,車費都好貴下 (冇額外收錢) 3. 本身啲貨係外國買,原價貴,部份貨品低過半價賣。 4. 朋友一場,唔會呢啲野呃你錢

可惜 B 同佢阿媽仲係覺得自己大條道理,認為 A 攞佢著數,話 “當我黑仔睇錯人”。

佢阿媽一句+佢自己冇主見,就毀左 10 年友誼,不復從前

複式洋房

2020勳章

回覆樓主:

.

承上(9樓)

女:我有20,你幫我俾4蚊先……

男:我都無散銀,我用八達通幫你俾……

女:(將張20蚊紙俾咗個男仔)仲爭4蚊……

男:唔駛喇,一陣車錢你俾喇……

等餐期間,我見佢哋又攬又錫先發覺,原來佢哋係情侶…
當刻我真係有種「大開眼界」嘅感覺……

男爵府

BK Milk勳章

行屍走肉 發表於 20-2-15 04:31
.

承上(9樓)

我好唔明D女仔點解可以忍受到個男朋友1蚊都要計?
可能我想得好長遠, 咁生仔係咪都要AA ! ?
有病搵唔到$ 係咪回潘妳走。

大宅

kitlinggloria 發表於 20-2-15 02:09
一男一女透過朋友介紹約出來食飯睇下有無發展空間。食飯當晚,男既排隊去買,女既叫左一份180蚊既牛扒,而 ...

痴線,已經比左 $180 ..... 仲追番差額 $10

早 d 知都好,走頭啦

大宅

Ferfer88 發表於 20-2-15 05:13
有病搵唔 ...

我識一對夫婦,各自打工,男人交租,女人負責燈油火蠟,出街食飯老公比

但平時老公代買煙買涼茶,佢都問佢老婆拎番錢

當時我一知,感覺有點匪夷所思

複式洋房

2020勳章

有病搵唔 ...

係呀,平時都見好多情侶會AA制……
我哋係糖水店,所以都係低消費,最平10蚊有交易,最貴都只係38蚊……有時見到啲男男女女,咁低消費都要計清計楚,真係會覺得,咁嘅男人,嫁俾佢都唔方有運行……

PS:我意思唔係話拍拖就一定要男方出錢,而係話一碗糖水都咁斤斤計較嘅男人,根本個格係咁,拍拖都已經係咁,唔見得日後結婚會有咩改變,一世人流流長……真係自求多福……

男爵府

2020勳章

呢類男人朋友都唔想做

大宅

行屍走肉 發表於 20-2-15 04:31
.

承上(9樓)

有問題嗎?我覺得好正常喎

複式洋房

2020勳章

fmf903 發表於 20-2-15 08:19
有問題嗎?我覺得好正常喎

我邊度有打“有問題”呢三個字?

大宅

2020勳章

親友A:

帶女朋友黎香港旅行(一直聲稱女朋友屋企好富有),黎到寄居我家人屋企,連酒店錢都慳番,再鬧屋細,屈質佢地;

黎旅行咁多日,一日三餐基本上都會番家人家食/家人請佢出面用餐,住咁多日食咁多日,都冇請過家人食餐飯/買少少禮物..

親友B:

帶男朋友黎探初次上門拜訪,蕉都冇拎一條黎;一場黎到,大家一齊食飯.. C個男朋友在埋單時毫無表示,爭下埋單都無...
侍應找錢番黎時,C 男朋友叫侍應俾張收據佢... 佢同大家表示,佢拎番公司Claim 數,唔好浪費

男爵府

2020勳章

有病搵唔 ...

係咪而家年代D人係咁?

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊