自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

珍珠宮

akppand 發表於 20-2-15 12:27
有次和同事去珠海玩, 去到超市佢冇帶人民幣, 叫我借人民幣100比佢, 之後買完嘢佢比番港幣100我, 仲要話唔使 ...

佢係咪搞錯兌換率

男爵府

終極熊貓 發表於 20-2-15 12:54
佢係咪搞錯兌換率
我唔知, 人民幣貴過港幣唔係近期號事. 而且佢經常淘寶的.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

pat2331 發表於 20-2-15 05:27
痴線,已經比左 $180 ..... 仲追番差額 $10

早 d 知都好,走頭啦

直頭同佢講,有病去睇醫生啦!佢自己個餐200,為咩要津貼佢。不過都好既,cheap到出面,好過佢扮豪,第日拍拖耐佐/結了婚先發現。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

聽同事講 A同事同人食lunch 次次都係得$500 跟住話冇散子 叫人俾住先 之後就不了了之

侯爵府

kitlinggloria 發表於 20-2-15 02:09
一男一女透過朋友介紹約出來食飯睇下有無發展空間。食飯當晚,男既排隊去買,女既叫左一份180蚊既牛扒,而 ...

排隊買,即不是一般餐廳,每個餐價錢清清楚楚,個男cheap到要個女的貼他$10食飯$

公爵府

j87cheung 發表於 20-2-15 12:06
謝謝你

原因是你有份用餐,有可能被人懷疑你同意用發票作非法用途,即使你個人沒有得益

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

宜家D男人好多都無風度! 唔好誤會,唔係話經濟上,而係一般生活上!例如按門,拉門,又或者讓你行先上車兄先嘅基本等等!

男爵府

sunshine0613 發表於 20-2-15 13:14
排隊買,即不是一般餐廳,每個餐價錢清清楚楚,個男cheap到要個女的貼他$10食飯$

...

Exactly我就係想帶出呢個point...
美其名就一人一半,但實情就要人貼多佢10蚊

男爵府

男女平等的後果。

男爵府

Astra00 發表於 20-2-15 12:50
拍4-5年拖先儲得那六萬,擺酒都未夠。

有心結幾百蚊都結到,冇心結,60萬都唔會夠

珍珠宮

cheechi 發表於 20-2-15 02:54
男同女一齊係快餐店傾計,只有男食飯,佢叫左個套餐。女唔肚餓無食野,男主動問女飲唔飲野,話比杯餐飲個女 ...

嘩,算到咁盡

珍珠宮

199707100304 發表於 20-2-15 13:07
直頭同佢講,有病去睇醫生啦!佢自己個餐200,為咩要津貼佢。不過都好既,cheap到出面,好過佢扮豪,第日 ...

都係,結咗婚先現晒型仲死,第1次約會就現型唔洗嘥時間

珍珠宮

crazypaper 發表於 20-2-15 11:18
見過夾公數,次次都叫最貴既野食,早餐都食最貴一大set... 唔洗夾錢就一整日食塊餅都唔肚餓。
...

最尾個句好好笑

伯爵府

akppand 發表於 20-2-15 12:27
有次和同事去珠海玩, 去到超市佢冇帶人民幣, 叫我借人民幣100比佢, 之後買完嘢佢比番港幣100我, 仲要話唔使 ...
你同事係咪蠢唔識計數咋!
以為港幣100多過人民幣100

侯爵府

ricecooking 發表於 20-2-15 10:36
我朋友:男友要女友夾錢買車比個男揸,因為女友都有份坐,仲要夾錢租車位
...

哈 我有兩件細的 我話買架車 車佢地出去玩啦 我出車位啦 我老公話 買埋架車比佢
超cheap

珍珠宮

回覆樓主:

見識少,咩餐廳食個200蚊扒要去cashier 買?

水晶宮

一對夫婦帶2個assistant出trip,女老闆主動話請食一餐飯,到比錢果陣,老婆等老公比錢,老公又等老婆比錢,靜左1分鐘,assistant想自己比錢,男老闆先無可奈何埋單。。。餐飯只係每人$500

男爵府

yiqiyihui 發表於 20-2-15 14:18
你同事係咪蠢唔識計數咋!
以為港幣100多過人民幣100
可能係.

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

呢個Post, 千奇唔比得C6知, 佢每月自動繳款。

珍珠宮

moontsui 發表於 20-2-15 11:40
親身經歷,我地6位朋友相約睇戲,當時諗住地點方便去A戲院,但其中有位朋友(叫W)提議去B戲院,仲主動提出佢 ...

嘩,呢個堅cheap

我又諗起以前識一對夫婦,2個高薪厚職,n年前上我屋企聚會,大家買外賣,我煮白飯,食完後個男嘅連剩飯都攞走,連我爸都有微言

個男嘅逄有gathering, 消費活動一定唔出現,如果洗左咩錢喺女方身上一定無限loop話俾身邊人知,我好佩服個女頂得佢順

首頁
23456...18

尾頁

跳至