自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

珍珠宮

Astra00 發表於 20-2-15 12:47
回覆 kitlinggloria 的帖子

大把呢類例子,男女都有,真人真事。好討厭呢類人,同家人計到足,對外 ...

我識嗰個,無俾家用幾十年,其他兄弟有俾,返阿媽屋企食連白飯都裝走

一年只會父母生日 + 父母親節 = 4 次出街食飯,佢就話佢 “請”。餐廳係佢揀,多數屋邨酒樓。老人家好傳統,好緊張生日要有隻全雞攞個意頭,佢叫個百頭雞煲算數,把口仲不斷話要試下新嘢呀嘛,其餘 9 成係燒味。1x 年我都係要打咗底去

同個 ex-wife 年年去歐洲日本掃貨時就有錢

都係男家人

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

朋友比我們早婚,當時大家初職,佢老公大八年,我們去佢地新居,是男方物業,佢帶我地去附近食反,要AA。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

ricecooking 發表於 20-2-15 10:36
我朋友:男友要女友夾錢買車比個男揸,因為女友都有份坐,仲要夾錢租車位
...

俾我就一定會話「咁你唔洗車我,我自己搭的士」

然後分手

水晶宮

zitzai 發表於 20-2-15 15:02
我識嗰個,無俾家用幾十年,其他兄弟有俾,返阿媽屋企食連白飯都裝走

一年只會父母生日 + 父母親節 = 4 ...
我男家那二只毒姑一出來做野都不比家用,全部我老公比。直到大毒姑加埋個仔賣樓搬娘家包食包住後,我奶奶出聲要加我同老公家用,我先反擊。細毒姑仲口出狂言話嫁左可以零家用。後來比我寸爆她先肯比。豪食豪洗自己就得,做子女應有責任就不做。
希望我將來仔女不會咁pk.

男爵府

有兩單,都係同事,都喺一班人十個八個响太興食飯,一人叫一碟燒味飯加飲品或一個set lunch。因為太濕碎,通常總數除人頭計,大家一向有共識,有時相差三幾蚊,冇所謂。

不過一次有個同事比錢時竟然大叫: 吓?有啲人叫凍飲喎,咁我咪比多咗兩蚊?
另一次,有個中層管理層同事不斷講: 我叫燒肉飯喎,有人叫乳豬飯喎,貴四蚊……於是成餐飯呢句說話無限loop 咗N次,有同事頂唔順,响總數比返四蚊佢,即時收聲。

水晶宮

壞蛋獎門人 發表於 20-2-15 13:59
有心結幾百蚊都結到,冇心結,60萬都唔會夠
我夠明啦。我係想指出那對男女,儲4-5年先儲得六萬。同沒儲沒咩分別。我仔銀行戶口都多過那對男女。

水晶宮

cheung2000 發表於 20-2-15 14:58
嘩,呢個堅cheap

我又諗起以前識一對夫婦,2個高薪厚職,n年前上我屋企聚會,大家買外賣,我煮白飯,食完 ...
you are not alone!我都話未見過有男人cheap到逢係要夾錢的聚會就缺席。次次都係。一年頂盡十次八次聚會,日子又一早問好晒。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

maomama 發表於 20-2-15 16:00
有兩單,都係同事,都喺一班人十個八個响太興食飯,一人叫一碟燒味飯加飲品或一個set lunch。因為太濕碎, ...

同同事食lunch各自叫餐既,我地一定係睇返自己個餐幾錢黎俾,唔會平均計,食平d既冇理由要share貴d

除非係大家一齊食,夾數先會平均計

珍珠宮

Astra00 發表於 20-2-15 15:57
我男家那二只毒姑一出來做野都不比家用,全部我老公比。直到大毒姑加埋個仔賣樓搬娘家包食包住後,我奶奶出 ...

我 99 個人好好,唔計較錢的,都唔知點解呢個仔要咁對佢。呢位男家人最叻就靠惡,幾廿歲問阿媽係咪想逼死佢喎。我 99 就唔敢叫其他人貼,不過到佢兩老生日我地就會大封 d 利是或者私底下再同佢食多餐慶祝

wcpcelia    發表於 20-2-15 19:45

別墅

回覆 CTPIG 的帖子

咁都唔係大過你就一定要請你食飯既姐

子爵府

CTPIG 發表於 20-2-15 15:43
朋友比我們早婚,當時大家初職,佢老公大八年,我們去佢地新居,是男方物業,佢帶我地去附近食反,要AA。
...

你呢个唔cheap,我那个仲勁,去朋友家探BB,(有封利是,有買禮比bb) 佢老公有好多鋪收租,住幾千萬屋,去到叫pizza,要AA每户70元,係我就收唔落

水晶宮

...

這case 又唔算小家

男爵府

ctsang 發表於 20-2-15 02:58
好想知呢D男人搵唔搵到女朋友?

1樓個case 可能男仔對女仔完全無興趣先會咁,2樓個case 個男人先得人驚,永遠唔會蝕抵,就算對女朋友都係咁!對住呢啲人好痛苦

大宅

回覆 李豆豆 的帖子

各自比好正常,除非加碟餸一齊食,咁呢碟就除返開,費時計邊個著數D

翡翠宮

回覆樓主:

join電話plan
有電話送
美其名話送長輩用
實則要屋企人夾返錢比佢

真係唔明…贈品點解要家人夾錢,仲要初一問人攞!

大宅

...

試過類似,我有個朋友買左樓,我同另一個朋友去佢屋企,算hse warming 吧!去到係下午,叫茶餐廳外賣,好似每人42、3,跟住到走啦,佢就話每人42,但話我買左盒餅上去(我費事去人屋企帶兩梳蕉,係零食物語買左個禮盒),收我順d,40,真係多謝曬。

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

maomama 發表於 20-2-15 16:00
有兩單,都係同事,都喺一班人十個八個响太興食飯,一人叫一碟燒味飯加飲品或一個set lunch。因為太濕碎, ...

咁記住自己叫的反幾錢,同俾返自己凍飲果兩蚊都唔難,去邊都可以咁。

子爵府

回覆樓主:

其實宜家係咪好少男人會養老婆?我指女既不用做嘢仍可生活! 好好奇!

子爵府

失失去 發表於 20-2-15 17:07
1樓個case 可能男仔對女仔完全無興趣先會咁,2樓個case 個男人先得人驚,永遠唔會蝕抵,就算對女朋友都係 ...

一樓case有問題過二樓case喎

珍珠宮

王國教室勳章

KILW 發表於 20-2-15 02:36
朋友個案:
男仔有車同車牌,但一同女朋友出街,無論幾遠都一定唔揸車,因為女嘅無車牌,如果揸車即永遠要 ...

我識一個會揸車,但叫女朋友夾返車錢,試過一大班人去睇戲,入場前佢嘈佢女朋友,話咩買戲飛嗰個唔公平,因為汽水popcorn 個combo平啲,咁parking同油錢呢?
我哋個個都

當時係响外國,連白人都覺得佢超核突

首頁
34567...18

尾頁

跳至