自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

公爵府

j87cheung 發表於 20-2-15 09:51
好多年前了...

當時年紀尚小..

明白。下次如果有同類型事件發生,你哋一定要即時反對。

珍珠宮

MrsLee20171208 發表於 20-2-15 03:38
回覆 kitlinggloria 的帖子

去旅行會夾公數,其中一個人話阿公争佢錢,當大家諗緊佢出左咩錢,佢話争佢$1. ...
見過夾公數,次次都叫最貴既野食,早餐都食最貴一大set... 唔洗夾錢就一整日食塊餅都唔肚餓。

wcpcelia    發表於 20-2-15 19:43

伯爵府

愛麗斯2015 發表於 20-2-15 11:12
早上星期返工有個男人係我面前走入黎公司,我問佢咩事咖,佢答我吾冼埋佢就行左入去,咁我都冇埋佢因為入面 ...

呢條友仔cheap冇人有

大宅

呢個post大開眼界

sukihazuki    發表於 20-2-16 02:10

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

crazypaper 發表於 20-2-15 11:18
見過夾公數,次次都叫最貴既野食,早餐都食最貴一大set... 唔洗夾錢就一整日食塊餅都唔肚餓。
...

我朋友都係咁,每次公數一定叫最貴。有時明明自己已order某種飲品,一見到人哋叫款貴啲,佢會即刻話又想飲果款,轉飲 都咁多年朋友,我哋由得佢,因飲食唔會係乜大數目。佢份人好均真,亦唔會佔你便宜。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

呢個post 要LM, 大開眼界

子爵府

crazypaper 發表於 20-2-15 11:18
...
同事生日夾錢請食飯, 由生日主人翁選擇食乜野, 咁通常都選中價餐廳啦, 但有位選擇間貴價酒樓, 好cheap!

大宅

好媽媽勳章

親身經歷,我地6位朋友相約睇戲,當時諗住地點方便去A戲院,但其中有位朋友(叫W)提議去B戲院,仲主動提出佢自己去買票。大家吃喝完結後,開始計數,我地夾返$比W,當時大家都無為意幾多$,大家朋友一場,你話幾多就幾多喇!但有位朋友突然問,點解佢張戲票尾顯示票價係$0,大家拿出來睇有3張係$0,大家查問下,原來W佢係會員,佢有3張買一送一coupon,大家當時即出聲,點解你收足我地100%,W話coupon係佢的。咁我地即講,我地去A戲院用信用卡買都有9折,你現在B戲院用Coupon買,所以無左9折。當時大家已有小小不滿,但都當無事。呢件事後,我地已疏遠W。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

以前男同事 一齊食粉麵
佢果碗麵$27 我去埋單時佢俾左$28
俾完錢出門口 行左陣佢話 你好似未找錢比我
之前食過幾次佢都係冇找錢俾我 (1,2蚊 大家日日見 我諗住唔洗計 )
菜次次我叫我俾錢 但佢一齊食
經過$1事件我都少左同佢食晏

男爵府

Del

男爵府

cheechi 發表於 20-2-15 02:54
男同女一齊係快餐店傾計,只有男食飯,佢叫左個套餐。女唔肚餓無食野,男主動問女飲唔飲野,話比杯餐飲個女 ...

呢個真係「下」左一聲出黎

其實我覺得 AA制無問題,但10蚊內我唔會計住計住,朋友間都唔會啦。有時朋友欠我10蚊我都會唔記得

男爵府

有次和同事去珠海玩, 去到超市佢冇帶人民幣, 叫我借人民幣100比佢, 之後買完嘢佢比番港幣100我, 仲要話唔使找.

公爵府

akppand 發表於 20-2-15 12:27
有次和同事去珠海玩, 去到超市佢冇帶人民幣, 叫我借人民幣100比佢, 之後買完嘢佢比番港幣100我, 仲要話唔使 ...

你笑住話多謝嘛

子爵府

回覆樓主:

朋友搬入男友屋同居,佢要朋友俾管理費

男爵府

回覆樓主:

男同女同居既,男份糧比哂女草起,話結婚同投資用,女份糧用黎駛,男既事後叫雞比女發現,女當然要分手,男既同佢講,要比番戶口啲錢佢,投資賺左都要比番佢,因為係佢既錢,女既問佢,咁你住緊既屋,你每日用緊既錢,叫雞既錢,邊個出?男冇聲出,最終嗰舊錢平分,男仲要死纏爛打話要結婚,原本拍4-5年拖,諸多藉口唔結。女既真係走得快好世界。
草起既錢金額係6萬,因為男既大駛,永遠都要係嗰度拎錢用,比埋佢屋企人用(唔係家用),強出頭請食飯嗰啲,每星期飲幾晚酒,但個女買個longchamp千零蚊就西面西足幾日。女既4-5年第一次買帶牌子袋,其他嗰啲都係旺中冇牌子既

大宅

回覆樓主:

識左一個朋友由中學識到現在,以前返學出來做野都無野既,但佢結左婚後,小左聯絡,但每逢佢生日前一兩星期就搵我,初初唔覺有問題,咁岩姐,請左大約5次左右,每次完都話再約,發現呢十年都係咁,仲同老公講笑,又某人生日啦!實打來話好耐無搵我地聚聚!

仲有一個幼稚園媽媽,初初大家唔係好熟,所以AA制,之後比較熟左,每次比錢都話無散字,無按錢,無帶錢,我初初又係無所謂,但直到有一次,我同其他媽媽聚會時,我話去洗手間,點知佢話陪我去,去到洗手間同我講,你又幾錢係身,我知佢又唔想比錢,我話我無帶錢呀,諗住payme比某媽媽,佢話咁你payme埋1我個份呀!等陣比返你。

水晶宮

回覆 kitlinggloria 的帖子

大把呢類例子,男女都有,真人真事。好討厭呢類人,同家人計到足,對外人扮晒死狗,豪食豪洗自己。
例子一:有個做某人男朋友的人,如果女朋友屋企凡係做節,外食(酒店酒家之類),一律不出席,但如果食飯地點係女朋友屋企,知道不用夾錢就一定出現同狂食。

例子二:(例子一)的男女朋友成了夫妻,有一次飯局,每個家庭夾一千元飯局錢,最大份2千多元由大哥包底比埋,那對度縮男女,夠膽死話只肯比500元,話out budget.但度縮男女去歐洲德國日本韓國就有錢去,出面自己飲飲食食就有錢。

例子三:同上,那對度縮男女有次家庭聚餐,每個家庭都帶野食夾份,係得他們特登不帶、仲拼命狂食,大開眼界。

難怪以上二人做成夫妻。

註:我絕對討厭仔女未來的另一半如以上之度縮男女。我感謝我老公係(基因突變)完全不似他家人。

wcpcelia    發表於 20-2-15 19:44

大宅

回覆樓主:

我老公個朋友N年前嗰時我新居入伙,呢個朋友帶咗我去佢老婆做嗰間窗簾公司做窗簾,之後我請佢食飯,我同佢兩個人叫咗吾記得三,定四碟餸,都好夠食,食食下佢話想食蟹,咁我由佢叫,碟蟹黎左之後,佢掂都冇掂,之後當然食剩啦,佢就同我講,話佢姨仔好鈡意食蟹,想打包比佢姨仔食,但係我唔認識佢姨仔喎另外有一次新年,我地去左common friend屋企拜年,當時我未婚,而佢就奉子成婚冇耐,果日佢同老婆去先,個老婆仲大住肚係人屋企訓晏覺,我哋到左之後,佢老婆就起身出房諗住派利是比我地,點知佢推番個老婆入房,自此之後,呢十幾廿年新年,我都冇派過一封利是比佢對仔女

水晶宮

壞蛋獎門人 發表於 20-2-15 12:42
男同女同居既,男份糧比哂女草起,話結婚同投資用,女份糧用黎駛,男既事後叫雞比女發現,女當然要分手,男 ...
拍4-5年拖先儲得那六萬,擺酒都未夠。

首頁
12345...18

尾頁

跳至