產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

求救! 陀B頭幾個月成日作嘔, 胃口唔好, 食唔落野.. 而家停左嘔, 就成日生痱滋, 食野咀嚼會好痛...

別墅

我陀B時都試過, 醫生話我壓力太大, 抵抗力低, 所以好易生痱滋, 不過最後搽返藥膏就好快無事啦! 唔駛咁擔心.

大宅

唔駛怕, 呢度一定好多媽媽都試過, 同樓上講既一樣~ 懷孕時抵抗力低, 好易會生痱滋架~ 可以試下搽H字頭個隻GEL 好好用, 醫生都係比依隻我搽, 成份天然, 孕婦都搽得, 搽完粒痱滋好快會謝

2020勳章

回覆 pizza_baby 的帖子

Hi pizza_baby ,懷孕媽媽身體會在好短時間內轉變成一個適合胎兒生長的環境,有機會令媽媽有各種唔舒服,賀爾蒙變化亦可能影響口腔健康,例如牙齦 (牙肉)發炎/痱滋問題,選擇易咀嚼及吞嚥的食物,均衡飲食,進食豐富維他命B&C食物(西蘭花、三色甜椒、奇異果、橙、木瓜、糙米、燕麥、豆類),對修補軟組織都有幫助,祝早日痊癒。 媽媽依家第幾週?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

zoeeting 發表於 20-2-16 00:16
唔駛怕, 呢度一定好多媽媽都試過, 同樓上講既一樣~ 懷孕時抵抗力低, 好易會生痱滋架~ 可以試下搽H字頭個隻G ...

邊一隻?? 岩岩去藥房問, 佢話唔知邊隻... 有無全名? THX!!

洋房

[email protected] 發表於 20-2-17 15:20
回覆 pizza_baby 的帖子

Hi pizza_baby ,懷孕媽媽身體會在好短時間內轉變成一個適合胎兒生長的環境, ...

依家16週, 我唔食三色甜椒 一食就想嘔 依家食野都食唔多, 仲有冇其他方法係會快D好? 樓上搽藥膏果D好似舒服D, 希望work 啦

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
pizza_baby 發表於 20-2-17 16:27
依家16週, 我唔食三色甜椒 一食就想嘔 依家食野都食唔多, 仲有冇其他方法係會快D好? 樓上 ...

一般飛滋7至14日會自然康復,痱滋表面揸醫生處方的藥膏紓緩痛楚OK呀,最重要係保持口腔清潔,唔好食辛辣及刺激性食物,食物唔好太熱/粗硬, 多飲清水,配合足夠休息都好重要。 每日20-30分鐘體能運動, 有助放鬆心情、睡眠質素,媽媽胃口都好D架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
pizza_baby 發表於 20-2-17 16:21
邊一隻?? 岩岩去藥房問, 佢話唔知邊隻... 有無全名? THX!!

唇X消. 好似係藍色包裝, PM左你張相啦:D 希望幫到你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊